Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ αφού έλαβε υπόψιν της όλους τους σχετικούς παράγοντες επιβεβαιώνει την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Γενικής διευθύντριας Κρ. Λαγκάρντ να συνεχίσει να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της.
“Υπό πλαισίου διακυβέρνησης του Ταμείου, ο γενικός διευθυντής διορίζεται από την εκτελεστική επιτροπή και εκτελεί τα καθήκοντά της υπό την καθοδήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων εποπτείας της, η Εκτελεστική Επιτροπή έχει συνεδριάσει τακτικά μετά το διορισμός της γενικής διευθύντριας το 2011, για να εξετάσει κατά πόσον οι εξελίξεις στις νομικές διαδικασίες στη Γαλλία σχετικά με τη γενική διευθύντρια έχουν επηρεάσει την ικανότητά της να οδηγήσει το Ταμείο.
«Η Εκτελεστική Επιτροπή προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας με τη γενική διευθύντρια για την αντιμετώπιση των δύσκολων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Στο πλαίσιο διοίκησης του Ταμείου, η γενική διευθύντρια διορίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο και εκτελεί τα καθήκοντά της βάση των οδηγιών του συμβουλίου.
Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων εποπτείας της, το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει συνεδριάσει τακτικά μετά από το διορισμό της γενικής διευθύντριας το 2011, για να εξετάσει κατά πόσον οι εξελίξεις στις νομικές διαδικασίες στη Γαλλία, σχετικά με τη γενική διευθύντρια, έχουν επηρεάσει την ικανότητά της να ηγείται του Ταμείου.
Σε δήλωση που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ ευχαρίστησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε πως κατά την πενταετή της δικαστική εκκρεμότητα -που κρίθηκε σε μια επίπονη πενταήμερη ακροαματική διαδικασία- η ίδια δεν επέτρεψε να αποσπαστεί ποτέ από τα καθήκοντα της στο ΔΝΤ.
Για την καταδίκη της σε αμέλεια χωρίς την επιβολή ποινής δήλωσε απογοητευμένη, ωστόσο είπε πως θα τα αφήσει όλα πίσω της και δεν θα ασκήσει έφεση.
Οι λεπτές ισορροπίες
Η παραμονή της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση της Γενικής Διευθύντριας είχε προεξοφληθεί από πολλούς που γνωρίζουν τις λεπτές ισορροπίες στο Ταμείο. Πριν μερικούς μήνες, άλλωστε, κι ενώ το σκάνδαλο Ταπί παράμενε σε δικαστική εξέλιξη, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανανέωσε για πέντε ακόμα χρόνια τη θητεία της Λαγκάρντ. Ουσιαστικά έδειξε να αδιαφορεί για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας ή, κατά άλλους, είχε προεξοφλήσει πως η απόφαση του Γαλλικού δικαστηρίου θα ήταν τέτοια που θα επέτρεπε στην Κριστίν Λαγκάρντ να εξέλθει αλώβητη.
Όπερ και εγένετο αφού η μη επιβολή ποινής και η καταδίκη μόνο για αμέλεια και όχι για απιστία στο Γαλλικό Δημόσιο επέτρεψαν στη διοίκηση του ΔΝΤ να συναινέσουν στην παραμονή της στην ηγεσία.
Αμερικανοί αλλά και Γάλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να περάσει μέσα σε 5 χρόνια ένα δεύτερο σκάνδαλο. Μετά την υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν, ένας δεύτερος -και μάλιστα Γάλλος ξανά- επικεφαλής του Ταμείου θα βρισκόταν αντιμέτωπος με μία υπόθεση -οικονομικής αυτή τη φορά- διαφθοράς. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη απαξίωση στο κύρος του Ταμείου, το οποίο προσπαθούν να αναρθώσουν οι “μέτοχοί” του τα τελευταία χρόνια.
Όταν, μάλιστα, αυτό τον καιρό δοκιμάζεται η “έξωθεν μαρτυρία” του Ταμείου με το ελληνικό πρόγραμμα, τη συζήτηση εάν θα παραμείνει ή όχι στην Ευρώπη, και όταν δέχεται επικρίσεις από πολλούς Ευρωπαίους, ακόμα και την Κομισιόν, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα.
Άλλωστε, ίσως κάποιοι ήθελαν να προλάβουν να “κλειδώσουν” την παραμονή Λαγκάρντ (που διατηρεί άψογες σχέσεις με τους ισχυρούς παίκτες στην Ευρώπη) πριν αναλάβει επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο σχεδιασμός του οποίου για το ΔΝΤ είναι σχετικά άγνωστος και, πάντως, μπορεί να προκαλέσει εκπλήξεις.