Κάθε χρονιά έχει ειδήσεις. Το 2016 όμως ήταν γεμάτο από εκπλήξεις.
Από το Brexit μέχρι την επικράτηση Τραμπ στις ΗΠΑ που έφερε τα πάνω – κάτω στο κόσμο, το 2016 ήταν ίσως η χρονιά των ανατροπών. Όχι πάντοτε με τη θετική έννοια.
Βρετανία: Η οργισμένη μέση τάξη δήλωσε “καλύτερα μόνοι μας”
Ποιός το περίμενε το Brexit; Σίγουρα όχι οι νέοι Βρετανοί, ούτε οι εργαζόμενοι από άλλες χώρες στο “νησί“. Δεν το είδαν να έρχεται και οι φιλοευρωπαίοι δημοσιογράφοι αλλά και επιχειρηματίες, που δεν κατόρθωσαν να “οσμιστούν” την οργή και τον θυμό του “τυπικού” μέσου Βρετανού.
Στη σχετική ανασκόπηση που κάνει κάθε χρονιά ο Guardian αναφέρει:
Προς υπεράσπιση του Μπόρις Τζόνσον, δεν ήταν ο μόνος ο οποίος αξιοποίησε το ευρωπαϊκό ζήτημα για προσωπικούς λόγους. Τα κίνητρα του Ντέιβιντ Κάμερον για το δημοψήφισμα δεν είχαν τόσο πολύ να κάνουμε με αρχές όσο με το πολιτικό εγχείρημά του να “ουδετεροποιήσει” την απειλή του Ukip και να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές διαφωνίες.
Η ίδια η καμπάνια κατά του Brexit υπήρξε καταστροφική. Υπήρξαν “ανατριχιαστικές” προειδοποιήσεις σχεδόν από παντού. Από τον Mark Carney μέχρι τον Richard Branson και το ΔΝΤ , όλοι προειδοποιούσαν για οικονομικό Αρμαγεδώνα.
Μόνο που τα όσα έκανα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί να πειστούν οι εναπομείναντες αναποφάσιστοι, απλώς αρνήθηκαν να ακούσουν!
Το Brexit θα κόστιζε περίπου 4.300 λίρες σε κάθε νοικοκυριό δήλωνε ο Τζορτζ Όζμπορν. Το 2016 όμως οι Βρετανοί έδωσαν περισσότερη βάση στην “επιθυμία” – υπόσχεση, “να πάρουν ξανά τον έλεγχο“.
Ο τρόμος πάνω από την Ευρώπη
Και αυτοί τη χρονιά τρομοκρατικές επιθέσεις συγκλόνισαν την Ευρώπη. Επτά από τους εννέα τζιχαντιστές οι οποίοι χτύπησαν την Παρίσι τον περασμένο χρόνο σκοτώνοντας 130 ανθρώπους μπήκαν παράνομα στην Ευρώπη, “καμουφλαρισμένοι” ως Σύροι πρόσφυγες.
Τον Μάρτιο του 2016 οι Βρυξέλλες γίνονταν ο νέος στόχος με επιθέσεις σε αεροδρόμιο και μετρό. Ο απολογισμός ήταν 30 νεκροί και περίπου 300 τραυματίες.
Για να φτάσουμε στον Ιούλιο, όταν την ημέρα εορτασμού της πτώσης της Βαστίλλης στη Νίκαια ένας Τυνήσιος “ρίχνει” ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος. Αποτέλεσμα, 86 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες. Δώδεκα ημέρες μετά 19χρονος τζιχαντιστής κόβει τον λαιμό 85χρονου ιερέα σε εκκλησία στη Νορμανδία.
Στη Γερμανία, Αφγανός που ζητούσε άσυλο καταλαμβάνεται από αμόκ κρατώντας τσεκούρι σε τρένο, ενώ μέσα στην εβδομάδα ξανά Τυνήσιος οδηγεί φορτηγό του σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο δολοφονώντας 12 ανθρώπους.
Μία μία, σειρά από κράτη υιοθετούν μέτρα προστασίας, πρόληψης και καταστολής, μέτρα τα οποία στο παρελθόν δεν θα περνούσαν. Τώρα όμως απλώς θεσμοθετούνται με εξαιρετική ευκολία.Η Δανία κάνει νόμο του κράτους την παρακράτηση κοσμημάτων και χρημάτων από πρόσφυγες. Γαλλικά θέρετρα απαγορεύουν το “μπουρκίνι“. Η Βρετανία για να “προστατευθεί” από τη “ζούγκλα του Καλέ” δέχεται μη συνοδευόμενους ανήλικους με βουλευτή των Συντηρητικών να προτείνει τεστ δοντιών για να… εξακριβωθεί εάν αξίζουν τη βρετανική ευγένεια!
Η τραγωδία της Συρίας και η “ρωσική αρκούδα”
Ξεκίνησε ως εσωτερική υπόθεση της Συρίας, με την εξέγερση ενάντια στον “κακό” Άσαντ. Κατέληξε σε έναν βαρύ φόρο αίματος ενός πεντάχρονου εμφυλίου με τον πρόεδρο Άσαντ να παραμένει ανίκητος και με τη διεθνή κοινότητα τουλάχιστον αμήχανη αλλά και διχασμένη.
Στη διπλωματική εξίσωση εισήλθε και η Ρωσία, με τη Μόσχα να χτυπά αλύπητα το Χαλέπι και τελικά να το ισοπεδώνει. Οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι στους βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι άνθρωποι απ ότι από το Ισλαμικό Κράτος. Η πολύπαθη πόλη υπέκυψε, ο Άσαντ πανηγυρίζει και ευχαριστεί τους Ρώσους, ενώ το Κρεμλίνο “αναγεννάται” ως παγκόσμια υπερδύναμη.
Ο Τραμπ είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Για κάποιους ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο ηγέτης με τη μεγαλύτερη επιροή για το 2016. Δεν είναι βέβαιο εάν αυτό ισχύει. Είναι όμως βέβαιο ότι είναι η πρώτη φορά που Ρώσος πρόεδρος κατηγορήθηκε για παρέμβαση και κυβερνοπόλεμο με στόχο να επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ. Ναι, ο ίδιος το αρνείται μετά βδελυγμίας, αλλά λίγοι στην Ουάσιγκτον αμφιβάλλουν ότι εκείνος ήταν πίσω από τους Ρώσους χάκερ που “εισέβαλαν” και υπέκλεψαν email της Επιτροπής των Δημοκρατικών αλλά και της Χίλαρι Κλίντον, email τα οποία στη συνέχεια διοχέτευσαν στα Μέσα, ζημιώνοντας την ανεπανόρθωτα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ όμως νίκησε τις εκλογές, παρά τις “παράλογες” υποσχέσεις του, όπως το να χτίσει τείχος για να κρατήσει μακρυά τους “Μεξικανούς βιαστές” ή να τιμωρήσει τις γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση.
Τίποτα δεν τον κλόνισε! “Έβγαλε ψεύτρες” 12 γυναίκες που τον κατήγγειλαν για ανάρμοστη συμπεριφορά, ονομάτισε καλύτερο του φίλο τον Φάρατζ και υιοθέτησε συνθήματα όπως “χτίστε τον ψηλό” (το τείχος με το Μεξικό).
Όπως πολύ σωστά έγραψε ο Νόαμ Τσόμσκι:
“Κάθε φορά που ο Τραμπ κάνει ένα άσχημο σχόλιο η δημοτικότητά του ανεβαίνει. Γιατί βασίζεται στο μίσος και στον φόβο”.
Στην ανατολή του νέου κόσμου
Πώς έγιναν όλα αυτά, αναρωτιέται η δημοσιογράφος του Guardian. Τα λέει όλα ο ηθοποιός Paul Betanny, ο οποίος συνδέοντας τον θάνατο του Μπάουι τον Γενάρη και το Brexit τον Ιούνιο, “τιτίβισε”:
“Τον Ιανουάριο απέρριψα την θεωρία ότι ο Μπάουι ήταν η κόλα που κρατούσε το σύμπαν ενωμένο, αλλά δεν ξέρω, ειλικρινά δεν ξέρω.”
Τι θα δείξει η ιστορία ουδείς γνωρίζει. Όπως μετά το κραχ του 1929 χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να εξισορροπήσει η κατάσταση, έτσι και οι συνέπειες από την οικονομική κρίση του 2008, τώρα γίνονται ορατές πιο καθαρά. Δεν υπάρχει κάτι το ανέξήγητο για το 2016. Απλώς έγινε μια ακόμη υπενθύμιση του τι συμβαίνει όταν οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αρκετά χρήματα και πολυ λίγοι έχουν τόσα πολλά.