Με ανοικτό-κλειστό το θέμα μιας πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο θα συνεχιστεί ο πολιτικός εκβιασμός της κυβέρνησης από την “ομάδα Σόϊμπλε” και με μη επαρκώς αποτυπωμένα ακόμα τα στοιχεία από την παροχή έκτακτου βοηθήματος και τον διαφαινόμενο συμβιβασμό που οδηγεί σε ξεπάγωμα των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με ελαφρώς διαφοροποιημένους τους πολιτικούς συσχετισμούς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, αποτυπώνουν την πολιτική αποδόμηση της κυβέρνησης, την ογκούμενη απογοήτευση των πολιτών αλλά και το γεγονός ότι η συσπείρωση της Ν.Δ έφτασε σε…εκλογικό ποσοστό, ενώ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ κινείται χαμηλά και με ιδιαίτερα αυξημένο το ποσοστό των αναποφάσιστων.
Από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι και τα πρόσφατα, οι έρευνες κοινής γνώμης καταγράφουν την απώλεια των ποσοστών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αγανάκτηση των πολιτών τόσο για την σημερινή πολιτική και οικονομική κατάσταση όσο για την απουσία της παραμικρής ελπίδας ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν στο μέλλον.
Με ορόσημο την 28η Οκτωβρίου, ημέρα που η «Αυγή», διέκοψε την συνεργασία της με την εταιρεία Public Issue η οποία «μέτρησε» στο γκάλοπ που δημοσιεύτηκε στην κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την αγανάκτηση των πολιτών κατά της κυβέρνησης, μέχρι και σήμερα, τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των πέντε τελευταίων δημοσκοπήσεων καταγράφουν την απώλεια της αξιοπιστίας της κυβέρνησης, την μείωση των ποσοστών δημοφηλίας του άλλοτε ισχυρού όπλου του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και την αύξηση των ποσοστών των πολιτών που επιθυμούν εκλογές.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αφήνει αιχμές κατά της αξιοπιστίας των γκάλοπ, από την άλλη πλευρά φαίνεται να αξιοποιεί τα ευρήματα των ερευνών κοινής γνώμης και διαμορφώνει πολωτικό κλίμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό με την ΝΔ προκειμένου να είναι έτοιμη για παν ..εκλογικό ενδεχόμενο.
Οι πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις που αναλύονται είναι η εκτίμηση των πολιτικών τάσεων του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας (30-9 έως 1-10), το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για τον Οκτώβριο του 2016 και αντίστοιχα η έρευνα κοινής γνώμης της εταιρείας για τον περασμένο Νοέμβριο, δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για το κανάλι Action 24 και τέλος τις τελευταίες μετρήσεις της MARC για το Πρώτο Θέμα και της MRB για την Real News.
Κατάρρευση της δημοτικότητας Τσίπρα
Όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης καταγράφουν κατακόρυφη πτώση των ποσοστών δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα γεγονός που σημαίνει – όπως αναφέρουν οι ειδικοί – ότι οι πολίτες έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού ο οποίος υπήρξε το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης. Τα ποσοστά της δημοφηλίας που ξεπερνούσαν το 40 και 50% είναι πλέον παρελθόν και ο Αλέξης Τσίπρας κινείται σε μονοψήφια νούμερα.
Για το ΠΑΜΑΚ και τον Σκάι ο Πρωθυπουργός πριν από την έκθεση Θεσσαλονίκης είχε αποδοχή από τους πολίτες σε ποσοστό 13% και μετά την ΔΕΘ έπεσε στο 8,5%. Ένα μήνα αργότερα το βαρόμετρο της Public Issue καταγράφει τον πρωθυπουργό στην 6η θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών με 22% θετικές γνώμες και 77% αρνητικές κάτω και από τον Β. Λεβέντη και ένα μήνα αργότερα αύξησε το ποσοστό του κατά 2 μονάδες και βρέθηκε στην 5η θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι στην πρώτη θέση των δημοτικοτήτων των πολιτικών αρχηγών με ποσοστά που κυμαίνονται από 22,5% (ΠΑΜΑΚ) μέχρι και 45% (Public Issue). Στην έρευνα της Pulse o Κ. Μητσοτάκης βρίσκεται κατά 13 μονάδες μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα στη καταλληλότητα για Πρωθυπουργός.
Όπως αναφέρουν ειδικοί των δημοσκοπήσεων τα ευρήματα καταγράφουν την απώλεια της εμπιστοσύνης που είχαν οι πολίτες προς τον Πρωθυπουργό και την απογοήτευση από την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Στην τελευταία δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο θέμα είναι χαρακτηριστικό ότι το 79% των πολιτών δηλώνουν απογοητευμένοι από τον Πρωθυπουργό.
Αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο η διαφορά το πρώτου κόμματος που είναι η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Η έρευνα του ΠΑΜΑΚ δίνει διαφορά 12 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2016( ΝΔ 28,5 και ΣΥΡΙΖΑ 16%) στην πρόθεση ψήφου. Αντίστοιχα η Public Issue καταγράφει διαφορά σχεδόν 24μονάδων τον Οκτώβριο (ΝΔ 42 – ΣΥΡΙΖΑ 18%). Τον Νοέμβριο στην δημοσκόπηση της Pulse η διαφορά ήταν 11 μονάδες (ΝΔ 31,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%) και τον Δεκέμβριο σε γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η Νέα Δημοκρατία έχει σαφές προβάδισμα 15,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 30,5%, έναντι μόλις 15,1% του κυβερνώντος κόμματος.
Απογοήτευση των πολιτών από την σημερινή κυβέρνηση
Χαρακτηριστικό όλων των δημοσκοπήσεων είναι η απογοήτευση που προκαλεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και οι χειρισμοί της στους πολίτες και η απουσία κάθε ελπίδας για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης. Στην έρευνα του ΠΑΜΑΚ σχεδόν δύο στους τρείς (69,5%) ερωτώμενους υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο στην χώρα.
Στην Public Issue το 91% των ερωτηθέντων ήταν απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και το 75% εκτιμούσε ότι η οικονομική του κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες. Τον μήνα Νοέμβριο για την ίδια εταιρεία το 28% δηλώνει οργή και αγανάκτηση, το 25% απογοήτευση και το 19% ντροπή. Επιπλέον, 9 στους 10 (88%) πιστεύουν πως η Ελλάδα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι πηγαίνει σε σωστή.
Στη δημοσκόπηση που διενήργησε η MRB για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας Real News, οι λέξεις που εκφράζουν τους πολίτες είναι «ανησυχία» (σε ποσοστό 63,1%), «φόβος» (47,9%), «οργή» (29,7%) και «ντροπή» (24,3%). Αντίστοιχα στην δημοσκόπηση της Pulse μόνο 4 στους 10 ήθελαν εκλογές ενώ έναν μήνα αργότερα στην δημοσκόπηση της MRB το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν εκλογές φτάνει στο 63% των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες στη χώρα είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας σύγκρουσης με τους δανειστές και κοινωνικής αναταραχής.
Φεύγουν οι ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, το ταξίδι στην Κούβα για την κηδεία του Φ. Κάστρο και το επίδομα στους συνταξιούχους αντί να συμβάλουν στην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού υπέρ του Αλέξη Τσίπρα όπως ανάμεναν οι επιτελείς του Μαξίμου φαίνεται ότι βύθισαν ακόμη περισσότερο την δημοτικότητα του Πρωθυπουργού. Μόνο από το επίδομα κατάφερε να κερδίσει μόλις 2 μονάδες δημοτικότητας ενώ Θεσσαλονίκη και Κούβα βύθισαν ακόμη περισσότερο την δημοφιλία του Πρωθυπουργού.
Δύο μονάδες έπεσε η δημοφιλία Τσίπρα μετά την ΔΕΘ όπου ανακοίνωσε τα περί ακατάσχετου λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν επαληθεύτηκαν (δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ). Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc σε ποσοστό 65% οι ερωτηθέντες είπαν πως ήταν λάθος το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα, προκειμένου να εκφωνήσει επικήδειο λόγο για τον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.
Σημαντικό είναι και το ότι ένα ποσοστό 67% από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, η διαφορά μεγαλώνει σταθερά, κάτι που οφείλεται στην απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ενώ πλέον 1 στους 2 πολίτες θέλει -για πρώτη φορά- κυβέρνηση με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ το 59,3% των αναποφάσιστων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν επιστρέφει στο κόμμα.