Γράφει ο Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος
Ακούγοντας κανείς τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να καταγγέλει την κυβέρνηση για την “υποτέλειά” της στους δανειστές, νόμιζε πως άκουγε τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (ως αντιπολίτευση) να καταγγέλει την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, όταν αναγκαζόταν, μετά από απαίτηση της τρόϊκας, να επιστρέψει στη Βουλή και να αντιστρέψει την ψήφο της δικής της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αποσύρει την τροπολογία για τη ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις. Ή τις ανακοινώσεις της τότε αντιπολίτευσης όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος συγκρουόταν “ηρωϊκά” με την τρόϊκα, στο υπουργείο Οικονομικών, για να αποχωρήσει η τελευταία από την Αθήνα και να επιστρέψει μόνο όταν η τότε κυβέρνηση εφάρμοζε (ατιμωτικά) το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Εάν ανατρέξει κανείς την περίπου επταετή περίοδο των μνημονίων έχει να θυμηθεί πλείστες όσες στιγμές απαξίωσης της εθνικής κυριαρχίας και ατίμωσης του πολιτικού συστήματος. Η παράκληση -κατόπιν εντολών της τρόϊκας- του Γιώργου Παπανδρέου στον Αντώνη Σαμαρά να συγκυβερνήσουν, το καλοκαίρι του 2011, η παραίτηση λίγο καιρό αργότερα του τότε πρωθυπουργού μετά τον πολιτικό διασυρμό του στη Σύνοδο των Κανών, όταν ο Νικολά Σαρκοζί -όπως περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες- του μίλησε σκαιότατα, ανεβαίνοντας ακόμα και σε μια καρέκλα, ή το κυνηγητό των δημοσιογράφων στους διαδρόμους του φόρουμ του Νταβός, το χειμώνα του 2011, ήταν μερικές μόνο από αυτές τις στιγμές.
Ακόμα και το “Ουδείς αναμάρτητος” του Αντώνη Σαμαρά, τον Αύγουστο του 2012, ενώπιον της Άγκελα Μέρκελ, οι συναντήσεις της τρόϊκας με τους υπουργούς της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, στο Παρίσι (Σεπτέμβριος και Δεκέμβριος 2014), όταν, όπως οι ίδιοι διηγούνταν, αναγκάζονταν να περιμένουν με τις ώρες στο λόμπι του ξενοδοχείου μέχρις ότου τους καλέσουν οι ελεγκτές (κάποιος περιέγραφε την εικόνα ως να περίμεναν σε προθάλαμο οδοντιατρείου…), ή και η επίσκεψη του Σαμαρά στο Βερολίνο, το φθινόπωρο του 2014, που σήμανε, ουσιαστικά το τέλος του κυβερνητικού του κύκλου, είναι πολιτικά συμβάντα σε μια μεγάλη αλυσίδα διασυρμού του εγχώριου πολιτικού συστήματος.
Είναι αλήθεια πως ο Αλέξης Τσίπρας, που τότε εξέδιδε πύρινες ανακοινώσεις, βρέθηκε κι αυτός στην ίδια θέση. Η επιστολή Τσακαλώτου μπορεί να αφήνει πίσω της το πολιτικό και κοινωνικό κέρδος της διανομής του έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους ή την για ένα έτος αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, όμως επιβεβαιώνει αυτή την απώλεια εθνικής κυριαρχίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας βιώνει κι αυτός ότι βίωσαν όλοι οι πρωθυπουργοί των μνημονίων. Για τους δανειστές τα πράγματα είναι απλά: η υπογραφή των λεόντειων μνημονιακών συμφωνιών οδηγεί στην αυτονόητη τήρηση των όρων τους. Οτιδήποτε και οποιοσδήποτε παρεκκλίνει βρίσκεται, εκ των πραγμάτων, στο στόχαστρο και πληρώνει τα επίχειρα.
Εκείνο, ωστόσο, που μένει πέρα από το μειωτικό, αναμφισβήτητα, ύφος της επιστολής Τσακαλώτου, είναι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν βάζει μυαλό. Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, που διασύρθηκαν από τους ίδιους δανειστές τα προηγούμενα χρόνια, επιχαίρουν τώρα για τον διασυρμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- Αν. Ελ και μιλούν για “υποταγή στους δανειστές”, ωσάν εκείνοι να είναι η ελεύθερη κυβέρνηση του…βουνού.
Δυστυχώς, τα μνημόνια καταπίνουν το πολιτικό μας σύστημα. Δεξιό, σοσιαλδημοκρατικό ή αριστερό. Και επειδή ουδείς μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές παρά μόνο ακόμα μεγαλύτερη υποταγή ή…έξοδο από το ευρώ, καλό θα ήταν να συνεννοηθούν για τα αυτονόητα. Για τη διαχείριση των ασφυκτικών όρων του μνημονίου. Πασαρέλα πατριωτισμού ουδείς εξ όσων κυβέρνησαν δικαιούται, πλέον, να στήνει…
Και το να προκρίνεται η πόλωση ως κεντρική επιλογή και από τις δύο πλευρές το μόνο που προκαλεί είναι ο διχασμός στην κοινωνία και η ενίσχυση των πιο ακραίων φωνών που εμπορεύονται τον πατριωτισμό. Το ερώτημα παραμένει: με ποιο (εθνικό) σχέδιο, ποιες συγκλίσεις, και ποιες διεθνείς συμμαχίες μπορεί η χώρα να βγει μια ώρα νωρίτερα από την κρίση; Σε μια τέτοια (ζητούμενη) απάντηση, κορώνες και πλειοδοσία “ανεξαρτησίας” δεν χωρούν. Διότι -κι εδώ, πλέον, ταιριάζει- “ουδείς αναμάρτητος”…
Ιδού πως Μέγαρο Μαξίμου και επιτελείο Κυριάκου Μητσοτάκη διαχειρίστηκαν την περίπτωση της επιστολής Τσακαλώτου στους Θεσμούς:
Η επίθεση Μαξίμου στη Ν.Δ
Η χθεσινή μετωπική σύγκρουση, με αφορμή την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον ESM για το «πακέτο Τσίπρα» δεν αποτελεί ούτε καν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν προκρίνει την πόλωση ως στρατηγική επιλογή.
Πόλωση που συμβάλλει στην συσπείρωση των ψηφοφόρων τους και που αποδυναμώνει τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και που όσο οδεύουμε σε προεκλογικό χρόνο, απλώς θα εντείνεται.
Με αφορμή πάντως την επιστολή Τσακαλώτου:
• Το Μαξίμου κάνει λόγο για «συμμαχία των προθύμων» ονοματίζοντας τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, αν και αποφεύγει να πράξει το ίδιο και για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθιστώντας σαφές ότι θεωρεί πλέον τον Σταύρο Θεοδωράκη και το κόμμα του «συνοδοιπόρο»- ίσως και… «εμπροσθοφυλακή» -όπως αναφέρουν ορισμένα στελέχη- του Κυριάκου Μητσοτάκη.
• Κατηγορεί, μάλιστα, προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν υπερψήφισε τη διάταξη για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, επειδή- όπως τονίζει- του το ζήτησαν οι δανειστές:
« 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ την 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες…» αναφέρεται μάλιστα χαρακτηριστικά στο non paper της κυβέρνησης, ενώ τονίζεται:
«Ο Κυρ. Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν “και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί” (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος, ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή».
• Το Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, επιχειρεί να αλλάξει γήπεδο και απευθύνει ερωτήματα στον Πρόεδρο της ΝΔ για τις δικές του θέσεις:
«Στη Θεσσαλονίκη ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%), που θα τα εντάξει; Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες…».
• Τέλος, αφήνει αιχμές για ανευθυνότητα των ηγεσιών της ΝΔ και του Ποταμιού, τονίζοντας στο non paper:
«Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017. Ήταν σαφές και στην σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: “Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών […] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017”. Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την “ατάκα” χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;…».
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας
«Χριστουγεννιάτικο δώρο» του ΣΥΡΙΖΑ προς την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί η Νέα Δημοκρατία τη δημοσιοποίησητης επιστολής Τσακαλώτου προς τους δανειστές.
Εδώ και ημέρες στην Πειραιώς άκουγαν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να τους αποκαλούν «υπηρέτες και ζητιάνους του Σόιμπλε», γιατί στην ψηφοφορία για το επίδομα στους συνταξιούχους ψήφισαν «παρών» αντί «ναι».
Σήμερα αυτή η επιλογή δικαιώνεται, λένε στη Νέα Δημοκρατία και είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Μάκης Βορίδης, εισηγητής από την αρχή της «σκληρής» γραμμής, στον realfm 97.8 και τον Νίκο Στραβελάκη:
«Δεν ψηφίσαμε “ναι”, για να μην είμαστε σε αυτή τη θέση που είναι η κυβέρνηση σήμερα, να αναγκαζόμαστε να υπογράφουμε μετάνοιες και να κάνουμε ρεβεράντζες και να στέλνουμε επιστολές που να ζητάμε συγγνώμη και να είμαστε ξεβρακωμένοι, γι’ αυτό δεν ψηφίσαμε “ναι”».
Η αναφορά Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση θα είναι διαρκώς αφοσιωμένη στις δεσμεύσεις του μνημονίου, αλλά και η αναφορά του ότι θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» στις συντάξεις, σε περίπτωση που τα στοιχεία της Εurostat δείξουν ότι οι συμφωνηθέντες στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, αποτέλεσαν «βούτυρο στο ψωμί» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στο πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Οικονομικών.
Μάλιστα, η ΝΔ πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα τον κύριο Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον ως τον καλύτερο σύμμαχο των πιο ακραίων κύκλων των δανειστών, ο οποίος δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε διαρκή λιτότητα, προκειμένου να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας.
Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσε και τις κατηγορίες περί «ζητιάνων» του Σόιμπλε, αφού χαρακτηρίζει την επιστολή «ορισμό της υποτέλειας και του εξευτελισμού, ταπεινωτική για όλους τους Έλληνες και την χώρα».
Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα αυτή η επιστολή θα ανασύρεται από τη Νέα Δημοκρατία, κάθε φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να την ταυτίσει με τους δανειστές, κάθε φορά που η κυβέρνηση θα την αποκαλεί «τρόικα εσωτερικού και συμμαχία των προθύμων».
Η επιστολή Τσακαλώτου έδωσε στη Νέα Δημοκρατία το «αποδεικτικό υλικό» που έψαχνε προκειμένου, να πείσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τον «επαναστάτη» και τον «προστάτη των φτωχών» μόνο για εσωτερική κατανάλωση, ενώ είναι διατεθειμένος να δεχθεί και να ψηφίσει ότι του πουν οι δανειστές, προκειμένου να μείνει στη θέση του πρωθυπουργού.