Σε ετοιμότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ- Ποια είναι τα συμπτώματα- Πως να προφυλαχθείτε
Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει στις Βαλκανικές χώρες από τα συνεχόμενα κρούσματα της «γρίπης του Χονγκ Κονγκ» (στέλεχος του ιού Η3Ν2) που έχει κάνει τους ειδικούς να μιλάνε για κατάσταση που προσεγγίζει τα «όρια επιδημίας», αν και σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες κάτι τέτοιο θεωρείται -ακόμα τουλάχιστον- υπερβολικό.
Ενδεικτικά στη Βουλγαρία καταγράφηκαν 220 ασθενείς σε κάθε 10.000 άτομα, στα Σκόπια καταγράφηκαν 7.800 ασθενείς από τις αρχές του μήνα ενώ στην Αλβανία νόσησαν 14.000 άτομα μόνο σε μια εβδομάδα.
Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ
«Εκτιμούμε ότι φέτος θα επιστρέψει η γρίπη τύπου Α, Η3Ν2, την οποία γνωρίζουμε από το παρελθόν και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο Εθνος ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.
Σχολιάζοντας την επέλαση της γρίπης στις γειτονικές χώρες, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «πάντα η γρίπη έχει πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά και φέτος ήρθε νωρίτερα στις χώρες αυτές, λόγω της έλευσης του χειμώνα πιο νωρίς και με πιο έντονα φαινόμενα». «Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης στο εμβόλιο απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν είναι αργά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε τα πρώτα κρούσματα και η κορύφωση της γρίπης θα είναι στα μέσα Φεβρουαρίου. Στις βόρειες χώρες και στη Βρετανία, όπου οι πολίτες εμβολιάζονται, τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα», μας είπε.
Μόνο 6 κρούσματα στην Ελλάδα μέχρι σήμερα
Ελάχιστα είναι μέχρι σήμερα τα κρούσματα στην Ελλάδα, καταγράφηκαν μόνο 6 σοβαρά περιστατικά και από αυτά μόνο ένα κατέληξε -επρόκειτο για ηλικιωμένο άντρα που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα. Το επιδημικό κύμα ξεκινά σχεδόν πάντα στις αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου. Οι γιατροί συνιστούν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους, να αερίζουν τακτικά τον χώρο όπου ζουν ή εργάζονται και να συμβουλεύονται άμεσα στον γιατρό τους, όταν διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρούν.
Τα συμπτώματα:
Όπως τα περισσότερα στελέχη της γρίπης, η γρίπη του Χονγκ Κονγκ συχνά μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα έως ότου τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκέσουν περισσότερο από μία εβδομάδα.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, ο πόνος στις αρθρώσεις και το λαιμό, η ρινική καταρροή, ο έντονος βήχας, η έλλειψη ενέργειας, ο πονοκέφαλος, ο ερεθισμός των ματιών και σε κάποιες περιπτώσεις ναυτία και εμετός.
γρίπη των πτηνών
Η επικινδυνότητα της γρίπης:
Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ μπορεί να είναι εξίσου θανατηφόρα όπως και κάθε άλλο στέλεχος της γρίπης. Ο συγκεκριμένος τύπος γρίπης είναι σε μεγάλο βαθμό μεταδοτικός, οπότε θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι, εάν έχετε μολυνθεί.
Τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και άτομα με χρόνιες ασθένειες.
Πρόληψη:
Για να αποφύγετε την μόλυνση από τον ιό, μείνετε μακριά από δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο, όπως σχολεία, μαγαζιά κ.α..
Μπορείτε επίσης να εμβολιαστείτε κατά την έναρξη της εποχής της γρίπης.
Για να μην μολυνθείτε είναι σημαντικό να καλύπτεται πάντα το στόμα σας όταν φτερνίζεστε ή βήχετε, καθώς ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σωματιδίων, τα οποία αποβάλλονται από το στόμα και τη μύτη σας.
Αντιμετώπιση και Θεραπεία:
Όσοι έχετε μολυνθεί από τη γρίπη θα πρέπει να ξεκουραστείτε, να πίνετε πολλά υγρά, να αποφεύγετε την χρήση του αλκοόλ και το κάπνισμα και αν χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, όπως παρακεταμόλη για να ανακουφιστείτε από τον πυρετό και τους μυϊκούς πόνους που σχετίζονται με αυτό το είδος γρίπης. Για οποιοδήποτε φάρμακο θα πρέπει πρώτα να έρθετε σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
Παιδιά και έφηβοι με συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση ασπιρίνης κατά την διάρκεια της μόλυνσης τους από τη γρίπη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια ασθένεια, το «σύνδρομο του Reyes» που πολλές φορές είναι και θανατηφόρα. Αφού η γρίπη προκαλείται από ιό, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στην μόλυνση, εκτός και αν έχουν χορηγηθεί για δευτερεύουσες μολύνσεις όπως βακτηριακή πνευμονία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη “Γρίπη του Χονγκ Κόνγκ”
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους τα κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, πόνος στον λαιμό, μυικοί πόνοι, έντονος πονοκέφαλος, βήχας, αδυναμία και γενική αδιαθεσία.[1] Σε σοβαρές περιπτώσεις η γρίπη προκαλεί πνευμονία, που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Μερικές φορές την μπερδεύουμε με το κοινό κρυολόγημα, αλλά η γρίπη είναι πολύ πιο σοβαρή ασθένεια και προκαλείται από διαφορετικό τύπο ιών[2]. Παρόλο που ναυτία και εμετός είναι κοινή στα παιδιά[1], αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται σε μη σχετική γαστρεντερίτιδα που μερικές φορές αποκαλείται “στομαχική γρίπη”.[3]
Τυπικά η γρίπη μεταδίδεται μέσω του αέρα και του φτερνίσματος, καθώς και από τις ακαθαρσίες των πτηνών. Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από σάλιο, φτέρνισμα, περιττώματα και αίμα. Οι μολύνσεις επίσης συμβαίνουν με επαφή με αυτά τα σωματικά υγρά ή από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Οι ιοί της γρίπης μπορούν να παραμείνουν λοιμώδεις για περίπου μια εβδομάδα σε ανθρώπινη θερμοκρασία, πάνω απο 20 μέρες σε 0°C και για πολύ μεγαλύτερες περιόδους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.[4][5]
Η γρίπη εξαπλώνεται στον κόσμο με εποχιακές πανδημίες, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε πανδημικά χρόνια και χιλιάδες ανθρώπους σε μη πανδημικά χρόνια. Τρεις πανδημίες γρίπης συνέβησαν τον 20ό αιώνα σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους, με την κάθε μια των πανδημιών να εμφανίζει την γρίπη κάθε φορά ως νέο μικροβιολογικό στέλεχος. Αυτά τα νέα στελέχη εμφανίζονται ως αποτέλεσμα μετάδοσης του ιού από άλλα θηλαστικά σε ανθρώπους.
Ένα θανατηφόρο στέλεχος, το Η5Ν1 (Γρίπη των πτηνών), έχει παρουσιαστεί ως μεγάλος κίνδυνος για μια καινούρια πανδημία γρίπης από την πρώτη στιγμή που σκότωσε ανθρώπους στην Ασία την δεκαετία του ’90. Ευτυχώς ωστόσο αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα στους ανθρώπους.[6]
Το 2009 ένα άλλο θανατηφόρο στέλεχος του H1N1, η γρίπη των χοίρων παρουσιάστηκε στο Μεξικό και από εκεί μεταδόθηκε σε ΗΠΑ και γειτονικές χώρες φτάνοντας την Ευρώπη, Ασία Αφρική, Ωκεανία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε αυτό το στέλεχος πανδημία στις 11 Ιουνίου 2009 [7].
Εμβόλια ενάντια στην γρίπη συνήθως χορηγούνται σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου στις αναπτυγμένες χώρες καθώς και σε πτηνά[8]. Το πιο κοινό εμβόλιο περιέχει ανενεργά υλικά από τρία στελέχη ιών.
Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]
1 Τύποι
1.1 Ιός γρίπης A
2 Διάγνωση και Συμπτώματα
2.1 Συμπτώματα
3 Θεραπεία
4 Παραπομπές
5 Δείτε επίσης
6 Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Δομή του βίριον της γρίπης. Οι πρωτείνες αιμαγλουτινίνη (HA) and νευραμινιδάση (NA) φαίνονται στην επιφάνεια του σωματιδίου. Τα ιικά RNA τα οποία σχηματίζουν το γονίδιο φαίνονται ως κόκκινες σπείρες μέσα στο σωματίδιο και είναι δεσμευμένα στις νουκλεοπρωτεΐνες (RNPs).
Στην ταξινόμηση ιών οι ιοί της γρίπης είναι ιοί RNA οι οποίοι αποτελούν τρία από τα πέντε genera της οικογένειας Orthomyxoviridae:[9]
Ιός γρίπης A
Ιός γρίπης B
Ιός γρίπης C
Ιός γρίπης A[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Αυτό το γένος έχει ένα είδος, τον ιό γρίπης A. Οι ιοί τύπου A είναι τα πιο ιογενή ανθρώπινα παθογόνα μεταξύ των τριών τύπων και προκαλούν τις πιο σοβαρή ασθένεια. Ο ιός γρίπης A μπορεί να υποδιαιρεθεί σε διαφορετικούς ορότυπους βάσει της απόκρισης αντισωμάτων σε αυτούς τους ιούς.[10] Οι ορότυποι οι οποίοι έχουν επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους, ταξινομημένοι σύμφωνα με τον αριθμό γνωστών ανθρώπινων πανδημικών θανάτων, είναι οι εξής:
H1N1, ο οποίος προκάλεσε την Ισπανική Γρίπη το 1918, και την Γρίπη των Χοίρων το 2009
H2N2, ο οποίος προκάλεσε την Ασιατική Γρίπη το 1957
H3N2, ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968
H5N1, ο οποίος προκάλεσε την Γρίπη των Πτηνών το 2004
H7N7, ο οποίος έχει ασυνήθιστο ζωονοσογόνο δυναμικό[11]
H1N2, ενδημικός στους ανθρώπους, τα γουρούνια και τα πουλιά
H9N2
H7N2
H7N3
H10N7
Διάγνωση και Συμπτώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Στους ανθρώπους, οι επενέργειες της γρίπης είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτές του κοινού κρυολογήματος και διαρκούν περισσότερο. Η ανάρρωση διαρκεί για περίπου μία με δύο εβδομάδες, ωστόσο μπορεί να αποβεί μοιραία σε αδύναμα άτομα και χρόνια αρρώστους.
Συμπτώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να αρχίσουν ξαφνικά, μια ή δύο ημέρες μετά την μόλυνση με τον ιό. Τα αρχικά συμπτώματα είναι ρίγη ή αίσθημα ψύχους, αλλά και ο πυρετός είναι επίσης συνηθισμένος στην αρχική μόλυνση, με την θερμοκρασία του σώματος να φτάνει ώς και 39 °C. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν:
Πόνοι στο σώμα, ειδικά στις αρθρώσεις και τον λαιμό
Βήχας και φτέρνισμα
Έντονο αίσθημα ψύχους και πυρετός
Εξάντληση
Πονοκέφαλος
Καταρροή στα μάτια
Βουλωμένη μύτη
Ναυτία και εμετός
Κόκκινα μάτια, δέρμα, στόμα, λαιμός και μύτη[12]
Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος την γρίπη από το κοινό κρυολόγημα στα αρχικά στάδια, αλλά τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά από αυτά του κρυολογήματος [πηγή: wikipedia]