Με μια σκληρή απάντηση στην βρετανική εφημερίδα Guardian, η κυβέρνηση κάνει λόγο για “καταστροφολογικά σενάρια” σχετικά με δημοσίευμα για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία.
Η απάντηση του Μαξίμου
Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν από το καταστροφολογικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, οι συντάκτες του οποίου, επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης.
Οι συντάκτες του επίμαχου ρεπορτάζ ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση στην Υγεία με καθυστέρηση 5 ετών!
Και αυτό διότι η κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης που παρουσιάζεται είναι άκρως αντιπροσωπευτική αυτής που επικρατούσε το 2011 και το 2012, επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν να εκμηδενίσουν, με στοιχεία όμως του 2012, όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, επιλογή που αποτελεί στρατηγικό της στόχο: Να ξαναχτίσει δηλαδή προς όφελος όλων των πολιτών τη δημόσια Υγεία, που διέλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.
Το επίμαχο ρεπορτάζ, βεβαίως, αναπαράχθηκε άκριτα από μερίδα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: Να πλήττει την κυβέρνηση.
Για αυτόν τον λόγο ενημερώνουμε πως:
1. Τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών.
2. Την περίοδο 2010-14 η Υγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας. Συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών.
Συγκεκριμένα:
– Ο ΕΟΠΥΥ ναρκοβατούσε, χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να έχει Οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η συσσώρευση χρεών και η αδυναμία τακτικής αποπληρωμής, η οποία γινόταν μόνο όταν υπήρχαν ροές από τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Δεκάδες συμβάσεις ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.
– Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες «υποστηρικτικές δαπάνες» των νοσοκομείων, δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της Υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών.
– Καθιερώθηκε το απαράδεκτο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε.
– Και το πλέον καθοριστικό, ήταν ότι από το 2010 και έπειτα αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ενώ επί ημερών Γεωργιάδη εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
3. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα Υγείας. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι στοχευμένες:
– Καταργήθηκε το 5ευρο στα Νοσοκομεία
– Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.
– Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια.
– Η σημαντικότερη παρέμβαση όλων όμως έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-14 και τις 8.000 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες.
– Πέραν αυτών, υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία. Συγκεκριμένα: 4.000 από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ ύψους 65 εκατομμυρίων, για 12μηνη απασχόληση με πλήρη αμοιβή και εργασιακά δικαιώματα και 4.200 που αφορούν μόνιμο προσωπικό, το υπόλοιπο από την προκήρυξη για τις ΜΕΘ και το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις εγκεκριμένες προσλήψεις που ορίζονται από τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου.
– Επίσης εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε 65 πόλεις της χώρας.
– Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την Υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
4. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και πρωτίστως της Υγείας. Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Τους ενημερώνουμε ότι αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί για τον τόπο και οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά.
Το δημοσίευμα του Guardian
«Τα ποσοστά θνησιμότητας που ανεβαίνουν, οι απειλητικές για τη ζωή νοσοκομειακές λοιμώξεις που αυξάνονται και η έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, καθώς η λιτότητα στη χώρα πλήττει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες». Έτσι αρχίζει το άρθρο-καταπέλτης του Guardian για τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα με τίτλο «Ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν πεθαίνουν: Η κατάρρευσης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα». Το ρεπορτάζ υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Helena Smith και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ (νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές) και δηλώσεις του προέδρου της Μιχάλη Γιανακού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο στηρίζεται και στις μαρτυρίες γιατρών και εκπροσώπων εργαζομένων, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χαοτική. «Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», δηλώνει στην εφημερίδα ο Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμπληρώνοντας ότι «τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».
Το ρεπορτάζ επικαλείται τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.
«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα», τονίζει στον Guardian ο κ. Γιαννάκος φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια».
«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.
Στο άρθρο αναφέρεται μάλιστα ότι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.
Και μέσα σε όλα αυτά, οι αληθινοί ήρωες δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αφού όπως τονίζεται, εργάζονται υπερωρίες, με τους χορηγούς και τους φιλάνθρωπους να τους βοηθούν.
Πηγή: thehuffingtonpost.gr