«Η Ελλάδα πάντα στήριζε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τον μαραθώνιο επαφών που είχε ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του χθες στη Νέα Υόρκη.
Και επισήμανε:«Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, τουτέστιν εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή κατοχικού στρατού, είμαστε κατά και αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθούμε με συνέπεια από την αρχή που αναλάβαμε».
Ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπενθύμισε ότι πρώτη φορά που μίλησε για το θέμα αυτό ήταν κατά την πρώτη του επίσκεψη τον Απρίλη του 2015 στον ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «ενώ στις παλαιότερες διαπραγματεύσεις του 2004 και του 2008, 2009 ουδέποτε έγινε συστηματική δουλειά για να καταργηθούν οι εγγυήσεις, τα παρεμβατικά δικαιώματα και για την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, χάριν στο γεγονός ότι το θέμα το ανοίξαμε έγκαιρα και εξαρχής από τότε που αναλάβαμε την κυβέρνηση σήμερα θεωρείται κοινός τόπος η ανάγκη τουλάχιστον να συζητούνται και να σκέφτεται ο καθείς αν τάσσεται υπέρ ή κατά της κατάργησης τους. Είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορεί να βγει πια από την ατζέντα. Αυτό το θεωρώ επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «πολύπλευρα πετυχημένη» τη μονοήμερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα, είπε ότι δεν μπόρεσαν να φθάσουν «έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα».
Ερωτηθείς αν βλέπει την Τουρκία να είναι διατεθειμένη να προχωρήσει με τις εγγυήσεις ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα την πάρει ο πρόεδρος Ερντογάν ως προς το πώς θα το χειριστεί» και εξήγησε ότι αυτό που συμφωνήθηκε με τον κ. Τσαβούσογλου «είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερες σκέψεις. Δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης και, επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα».
Με κύριο θέμα το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις, το «γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα» ήταν και οι συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Πίτερ Τόμσον αρχικά και αργότερα με τον νεοεκλεγέντα Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει την επιστολή Ακιντζί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ περί της συμμετοχής του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «αυτά αφορούν τα προβλήματα της μη παραδοχής από τη σκοπιά της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι σύμφωνα με τον διεθνή νόμο αλλά και την αναγνώριση που έχει από τον ΟΗΕ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και συμμετέχει στη διάσκεψη της Γενεύης και στη διεθνή διάσκεψη με τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας».
Επαφές είχε ο κ. Κοτζιάς και με ένα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, κ. Φλιν και την αναπληρώτριά του, καθώς και με τον προσωπάρχη του προέδρου κ. Πρίμπους και τον αναπληρωτή βοηθό του Προέδρου κ. Τζιτζίκο αλλά και σειρά από Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του.
Ερωτηθείς εξήγησε αυτό που συζητήθηκε ιδιαίτερα με τον κ. Φλιν ήταν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, μόλις ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του κ. Τραμπ, θα υπάρξουν προσκλήσεις για επίσκεψη τόσο δικής του για θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής όσο και του υπουργού Οικονομικών για ζητήματα που συνδέονται με το ΔΝΤ, την κρίση χρέους και τους σχετικούς χειρισμούς. Και πρόσθεσε:
«Μεγάλο κομμάτι του επιτελείου του κ. Τραμπ είναι και Ελληνοαμερικάνοι, οι οποίοι έχουν πλήρη γνώση και επίγνωση των ελληνικών προβλημάτων. Δεν συζήτησα με το επιτελείο του Τραμπ τόσο πολύ τα ζητήματα του Κυπριακού όσο τα θέματα της Μέσης Ανατολής, την πολιτική σταθερότητας και ασφάλειας που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, τις τριμερείς συνεργασίες που κάνουμε στη Μέση Ανατολή, για το πνεύμα και τη δομή ασφάλειας της Ρόδου, καθώς και για τη συνεργασία που κάνουμε για τη προστασία των θρησκευτικών και πολιτισμικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής».
Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης σειρά συναντήσεων τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι και ειδικότερα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της American Jewish Committee (AJC), Ντέιβιντ Χάρρις, τον επικεφαλής της Anti-Defamation League, ‘Αμπρααμ Φόξμαν και τον Στήβεν Γκρίνμπεργκ, Πρόεδρο της Διάσκεψης των Προέδρων των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, κ. Μάθιου Νίμιτς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ