Ευθεία επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Αναρωτήθηκε, συγκεκριμένα (νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι»), αν «ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην υπογραφή των 15.000 απολύσεων στο δημόσιο τομέα» που είχε αποφασιστεί το 2014 (σ.σ. από την τότε κυβέρνηση δηλαδή).
«Και αν μεν επιμένει, να πει από πού θα τις κάνει; Αν δεν επιμένει, να πει τι μεσολάβησε και άλλαξε γνώμη», σημείωσε ο υπουργός, που χαρακτήρισε «σπέκουλα με συγκεκριμένη στόχευση» τα δημοσιεύματα εις βάρος υπουργών (όπως της Όλγας Γεροβασίλη ή του Παναγιώτη Κουρουμπλή). Το μείζον, επέμεινε ο υπουργός, είναι να πάρει θέση η ΝΔ στις προσλήψεις 4.000 υγειονομικών και 20.000 αναπληρωτών στη δημόσια Παιδεία. «Στήνονται δημοσιεύματα με στόχο να συγκαλυφθούν σκάνδαλα της Νέας Δημοκρατίας», υποστήριξε σε υψηλούς τόνους.
Ενώ στο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης, που κατέλαβε και το μεγαλύτερο χρόνο της εκπομπής, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «ακούει τον κ. Σόιμπλε». Κάλεσε, επιπλέον, την αξιωματική αντιπολίτευση να ομολογήσει ότι το πρόγραμμα επί κυβερνήσεώς της δεν έβγαινε, γι’ αυτό και η συμφωνία για μεγαλύτερα πλεονάσματα.
Στο ειδικότερο θέμα της συμμετοχής ή μη, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός υποστήριξε εν κατακλείδι, «το ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας, δεν εγείρουμε εμείς το ζήτημα, το ίδιο είναι που το θέτει». Και θύμισε ότι άλλες πλευρές ζητούσαν τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που πράττει η ελληνική κυβέρνηση είναι να ζητά από όλα τα μέρη να μην καθυστερούν, πρόσθεσε.
Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα έχει διεθνείς συμμάχους, δεν είναι στην απομόνωση πλέον, θυμίζοντας τις επισκέψεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, επίσης τη Διάσκεψη των χωρών του Νότου. Συμμαχίες που αποτυπώνονται π.χ. στα εργασιακά, εκεί όπου η Ελλάδα έχει βρει «διευρυμένη κατανόηση» από την Ευρώπη. Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο υπουργός θύμισε ότι παρότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν ήθελαν να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, «δεν τα κατάφεραν».
Σε μια γενικότερη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, ο υπουργός Νίκος Παππάς παρατήρησε ότι οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πληρώνουν το τίμημα της μακράς σύμπλευσής τους με τους συντηρητικούς. Αναγνώρισε όμως ότι και εντός συντηρητικών κύκλων έχει ξεκινήσει συζήτηση για την ανάγκη να περάσει η Ευρώπη στην ανάπτυξη. Μάλιστα, στο σημείο αυτό απένειμε τα εύσημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλoντ Γιούνκερ για τη στάση του στο ελληνικό ζήτημα. «Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της γερμανικής μη επιλογής, που δεν θέλει και τα δύο πόδια στην Ευρώπη», είπε εξάλλου.
Το νομικό καθεστώς των καναλιών είναι στον αέρα…
Μπήκε ένα προσωρινό φρένο και είναι κρίμα. Ομως έχουν γίνει πολλά βήματα ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα στο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς πλέον. Περιμένουμε να δούμε την απόφαση και θα τοποθετηθούμε. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει πανελλαδική εμβέλεια χωρίς τίμημα. Περιμένουμε την απόφαση και να συζητήσουμε το πώς θα καλυφθεί το ενδιάμεσο διάστημα. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρχει τίμημα για το μεσοδιάστημα μέχρι να τεκμηριωθεί η αδειοδότηση.
Όπως διευκρίνισε »τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια δεν υπήρξε. Για το μεσοδιάστημα θα υπάρξει ένα τίμημα για τους σταθμούς. Πολύ σύντομα θα υπάρξει απόφαση για αυτό. Θα χρειαστεί αντικειμενικά ένα χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση».
Ο ίδιος επισήμανε ότι »όλες οι ιδιοκτησίες αποδέχθηκαν ότι πρέπει να υπάρχει καταβολή τιμήματος. Εφόσον δεν το έχει πει, η συζήτηση ξεκινά από μια καλή βάση» .
Σε σχέση με τους καναλάρχες που τελικά δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν τους σταθμούς, τόνισε ότι »θα τους επιστραφούν τα χρήματα και θα γίνουν τα προβλεπόμενα».
Υπογράμμισε, επίσης ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς το νομικό καθεστώς των καναλιών είναι στον αέρα».
Όπως εκτίμησε:
Δυστυχώς για το δημόσιο συμφέρον μπήκε φρένο στην πρώτη διαδικασία αδειδότησης στα τελευταία 27 χρόνια.
Τι είπε για ΔΝΤ και αξιολόγηση
Σύμφωνα με τον κ. Παππά »Εχει αντιληφθεί ο κόσμος ότι είμαστε ενώπιον μιας πολιτικής αντιπαράθεσης, με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Το βλέπω σε ένα πλαίσιο θεμιτό. Είχαμε διαρροές και δηλώσεις ότι μόνο μια χώρα διαφώνησε και έβαλε θέμα. Το πρόγραμμα ως τέτοιο υπεραποδίδει και αποδίδει μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Το ζήτημα του ΔΝΤ το είχαμε θέσει πριν τη συμφωνία και λέγαμε ότι μακάρι η Ευρώπη να μπορέσει να βρει μια λύση. Είναι στο πρόγραμμα επειδή το ζήτησαν άλλες χώρες. Το ίδιο το Ταμείο ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Δεν ξέρουμε τι επιλογές θα κάνει ο νέος πρόεδρος. Το δίλημμα δεν το έχει η Ελλάδα, το έχει η αντίπερα όχθη. Υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο η Ελλάδα εφαρμόζει. Η θέση της Κομισιόν είναι ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα».
Την ίδια στιγμή σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι »κάθε φορά αναπαράγεται ένα κλίμα ότι είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε στα πάντα. Το τρίτο μνημόνιο επεβλήθη γιατί οι δανειακές ανάγκες της χώρας ήταν ανίκανο να καλυφθούν. Τα θέματα που συζητιούνται είναι της κάλυψης ενός μικρού δημοσιονομικού κενού για το 2018. αλλά και τα εργασιακά ζητήματα, στα οποία έχουμε κάποια κατανόηση».
Επίσης είπε:
Νομίζω ότι αυτού του τύπου οι σκοπιμότητες δεν θα ισχύσουν. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τα πλεονάσματα. Να σας θυμίσω τι πλεονάσματα κληρονομήσαμε από τη ΝΔ. Γιατί ζητάει τώρα να χαμηλώσουν τα πλεονάσματα η Νέα Δημοκρατία; Αφού εκείνη τα υπέγραψε.
Όταν η ΝΔ λέει ότι »δεν γίνεται με υψηλά πλεονάσματα», ομολογεί ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε »Δεν είχε καμία απολύτως σημασία το mail Χαρδούβελη. Ήταν μια αποτυχημένη απόπειρα να ξεκινήσει η συζήτηση με τους εταίρους».