Η ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δ.ΣΠΙΝΕΛΛΗ, ΠΡΩΗΝ Γ.Γ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μία δυναμική πρόταση για την πάταξη της διαφθοράς κάνει ο καταξιωμένος καθηγητής Πληροφορικής Διομήδης Σπινέλλης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η σωστή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων είναι η μόνη λύση για να παγιδεύσουμε και να πατάξουμε τους φοροφυγάδες. Ποιος είναι όμως ο κ. Σπινέλλης;
Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και διευθυντής του εργαστηρίου Πληροφοριακών Τεχνολογιών και Συστημάτων Διοίκησης (ISTLab) και της ομάδας Τεχνολογίας Λογισμικού και Ασφάλειας (SENSE), είναι κάτοχος Διπλώματος MEng στην Τεχνολογία Λογισμικού και Διδακτορικού Διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Imperial College London…
Ως ερευνητής ασχολείται με την Τεχνολογία Λογισμικού, την Ασφάλεια Υπολογιστικών Συστημάτων και τις Γλώσσες Προγραμματισμού. Στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας σχεδιάζει και υλοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα από το 1988.
Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα με το “Software Development Productivity Award” βιβλία, “Code Reading: The Open Source Perspective” (Addison-Wesley 2003), “Code Quality: The Open Source Perspective” (Addison-Wesley 2006), καθώς και πάνω από 100 επιστημονικά άρθρα. Μετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού IEEE Software, όπου δημοσιεύει την τακτική στήλη “Tools of the Trade”.
Εργαλεία και βιβλιοθήκες που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων FreeBSD Unix και Mac OS X, ενώ είναι μέλος των Οργανώσεων ACM, IEEE, IEEE Computer Society και Usenix Association.
Το πέρασμα από τη ΓΓΠΣ
Αυτός ο τόσο καταρτισμένος καθηγητής αποφάσισε το 2009 να κάνει ένα «πείραμα» και υπέβαλε το βιογραφικό του μέσω opengov διεκδικώντας τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων για να δει στην πράξη πως λειτουργούν στο Δημόσιο όσα διδάσκει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
Το αποτέλεσμα ήταν μετά από δύο χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών να παραιτηθεί, επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους». Λίγο αργότερα, όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr, αποκαλύφθηκε στα ΜΜΕ μία παρέμβαση του τότε γενικού γραμματέα φορολογίας Γιάννη Καπελέρη ο οποίος, έχοντας στα χέρια του μία λίστα με εκατοντάδες παραβάσεις λαθρεμπορίας πετρελαίου απο πρατηριούχους, «πάγωσε» τα πρόστιμα που έπρεπε να επιβληθούν, ισχυριζόμενος ότι περίμενε την ψήφιση σχετικού νόμου.
Ο Διομήδης Σπινέλλης μιλάει στην εφημερίδα Καθημερινή για την εμπειρία του στο Υπουργείο Οικονομικών και τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του. «Όταν ανέλαβα, μπήκα στο σύστημα ελέγχου και διασταυρώσεων των φορολογουμένων (…) κατάλαβα ότι επι χρόνια στέλνονταν σε όλες τις εφορίες στοιχεία των επιλήψιμων διασταυρώσεων όλης της χώρας με αποτέλεσμα εκείνες να απαντούν με εντελώς ασαφή στοιχεία και το υπουργείο να μη μπορεί να διαπιστώσει ποιες κάνουν τη δουλειά τους και ποιες όχι»
Έφτιαξε λοιπόν με τους συνεργάτες του, όπως αναφέρει ο ίδιος, ένα πρόγραμμα που εξειδίκευε τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής ανά περιοχή, ωστόσο ακόμη και με αυτό, οι εφορίες άφηναν τις περιπτώσεις να χρονίζουν στα συρτάρια τους. Παράλληλα, το γραφειοκρατικό σύστημα ήταν τόσο πολύπλοκο και δυσκίνητο που ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να επιλέξει τους διευθυντές του και δε μπορούσε να ανταμείψει αυτούς που πραγματικά δούλευαν, ενώ υπήρχαν άλλοι που απλά περίμεναν άπραγοι να σχολάσουν και έπαιρναν περισσότερα χρήματα.
Καταλαβαίνοντας ότι για να γίνει σωστά η δουλειά θα πρέπει να είναι κάποιος να τους πιέζει και επισημαίνοντας ότι δεν είναι αυτή η θέση που θα ήθελε, υπέβαλε την παραίτησή του.
Τελεία και παύλα στην φοροδιαφυγή
Ωστόσο, ο Διομήδης Σπινέλλης έχει κι άλλες λύσεις να προτείνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως για παράδειγμα να γίνονται όλες οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες έτσι ώστε να είναι αυστηρά ελεγχόμενες, κάτι που συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες. Οι συναλλαγές θα καταγράφονται έτσι μέσω τραπεζών και θα εξαλειφθεί το εκβιαστικό φαινόμενο «τόσο με ΦΠΑ, τόσο χωρίς»
Εξελίσσοντας τον αγώνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε επόμενο επίπεδο δημιούργησε επίσης την ιστοσελίδα www.teleiakaipavla.gr στην οποία πολίτες μπορούν να καταγγείλουν ανώνυμα περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ενώ στο μέλλον το πρόγραμμα θα προσφέρεται και για smartphones προκειμένου να γίνεται άμεση καταγγελία σε μαγαζιά που δεν κόβουν αποδείξεις.
Μέχρι τώρα οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στην ιστοσελίδα είναι πολλές, ενώ «καίνε» μεγάλα και γνωστά νοσοκομεία ως πρώτα στη διαφθορά με ύποπτες συναλλαγές μεταξύ γιατρών και ασθενών.
Παράλληλα στην ιστοσελίδα θα κατασκευαστεί και ένας χάρτης της Ελλάδος που θα δείχνει ποιοι νομοί έχουν τα μεγαλύτερα κρούσματα διαφθοράς πανελληνίως.
Συνθημά του: «Όλοι μαζί μπορούμε να αντιδράσουμε σε μια κατεστημένη συμπεριφορά και να βάλουμε τελεία και παύλα στη διαφθορά»
Πηγή: iefimerida.gr