Πριν μερικές μέρες ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόεδρος του SPD δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel: «Δεν επιθυμούμε μια νέα εκδοχή του μεγάλου συνασπισμού». Είναι, αναμφίβολα, μια σαφής δήλωση που δείχνει για πρώτη φορά τόσο έντονα την πρόθεση των Σοσιαλδημοκρατών να μην δώσουν στην Άγκελα Μέρκελ μια νέα θητεία στην Καγκελαρία. Η “ανάγκη” αυτή προκύπτει και από την ακόμα πιο συντηρητική στροφή που επιχειρεί το CDU υπό την πίεση του προσφυγικού αλλά και από την εμμονή του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε να μην τροποποιηθεί η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη.
Οι πληροφορίες θέλουν τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να εξετάζουν σοβαρά τη συνεργασία με τους Πράσινους και το αριστερό Doe Linke και να διερευνούν της πιθανότητες σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού, ώστε να μην επιτρέψουν στην Άγκελα Μέρκελ να συνεχίσει τη θητεία της στην καγκελαρία.
Το SPD, το Die Linke και οι Πράσινοι έχουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό φαίνεται ότι θα ισχύει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη νέα βουλή.
Μέχρι σήμερα το SPD, που συμμετέχει στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU, αρνείται να συνεργαστεί με το Die Linke σε εθνικό επίπεδο (συνεργάζονται μόνο σε τοπικό επίπεδο, όπως στο Βερολίνο), κυρίως εξαιτίας των θέσεών του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική. Και τα δύο κόμματα τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές, προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν.
Τα τρία αριστερά κόμματα συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν έναν συνασπισμό που θα αποτρέψει μια τέταρτη θητεία της Μέρκελ στην καγκελαρία.
Όλα εξαρτώνται από το Die Linke
«Φυσικά, μπορώ να φανταστώ έναν κόκκινο – κόκκινο – πράσινο συνασπισμό (SPD, Die Linke και Πράσινοι), αν αυτό θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Όμως, αυτό εξαρτάται εντελώς από το Die Linke», επεσήμανε ο Γκάμπριελ και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κυβερνήσουν ή να παραμείνουν μια ακραία αντιπολίτευση».
Το Die Linke είναι το “αδελφό” κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Και οι πληροφορίες θέλουν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να έχει αναλύσει το σχέδιό του στον Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία επικοινωνία τους στο πλαίσιο της συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών.
Το CDU συμμετείχε σε έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD από το 2005 ως το 2009 και στη συνέχεια με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) από το 2009 ως το 2013. Στη συνέχεια σχημάτισε ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD.
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Die Linke στην κάτω βουλή εκτιμά ότι η τρέχουσα μορφή της Ευρωζώνης έχει προβλήματα, ενώ έχει εκφράσει την ελπίδα οι Σοσιαλδημοκράτες να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους πολιτικές μετά τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες. Όμως ο Γκάμπριελ έχει τονίσει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει με πολιτικές, όπως η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.
Ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο κινδυνεύει να περιπλέξει τον σχηματισμό συνασπισμού, με την επανάληψη του μεγάλου σχηματισμού να διαφαίνεται η μόνη σίγουρη πιθανότητα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο μικρά κόμματα που προς το παρόν δεν εκπροσωπούνται στη βουλή: Το FDP, το οποίο δίνει μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 5% και να μπει στη Μπούντεσταγκ και το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, εμφανίζει το CDU να κερδίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, το SPD το 22%, το AfD το 12%, τους Πράσινους το 10%, το Die Linke το 9% και το FDP το 5%.
Οι Χριστιανοδημοκράτες κρατούν ανοικτό το ενδεχόμενο, πάντως, να συνεργαστούν με τους Φιλελεύθερους του FDP,εφόσον ξεπεράσουν το όριο του 5% για την είσοδό τους στη Βουλή. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα καθιστούσε ακόμα πιο σκληρά συντηρητική και δημοσιονομικά αυστηρή μια συγκυβέρνηση αυτού του τύπου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters