Μία μέρα πριν από το πρώτο euroworking group της χρονιάς, το οποίο θα ασχοληθεί με την πρόοδο της β’ αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών αρχίζει μια μίνι περιοδεία στην Ευρώπη με στόχο να μπορέσει να ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις που έχουν… κολλήσει.
Ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ενώ αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με τον Επίτροπο Μοσκοβισί.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και γι’ αυτό το λόγο αναζητεί συμμαχίες ώστε στη συνεδρίαση του EWG, τουλάχιστον να αποφασιστεί η επάνοδος των θεσμών στην Αθήνα. Στόχος στο επόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να επιτευχθεί και η τεχνική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει το capital.gr:
Το βασικό μέτρο στο οποίο ετοιμάζεται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στις πιέσεις των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου, ζήτημα το οποίο είναι πολιτικά ευαίσθητο για την ίδια την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος έχει πάρει ήδη πάνω του μια μείωση του αφορολόγητου στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός πως η κυβέρνηση εξετάζει μείωση του αφορολόγητου δείχνει ότι πρώτη της επιλογή είναι να κλείσει την αξιολόγηση και να παραμείνει στην εξουσία και όχι να προσφύγει στις κάλπες. Για την εκκολαπτόμενη μείωση του αφορολόγητου είχε γράψει πρώτη η εφημερίδα Κεφάλαιο στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν ότι εξετάζονται μια σειρά από σενάρια αναφορικά με το αφορολόγητο όριο, όπως πόσα πρόσθετα έσοδα θα φέρει μια μείωση της τάξης των 1.000 ή και 1.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα επίπεδα των 8.636 ευρώ για τους άγαμους μισθωτούς και συνταξιούχους και παρέχεται μέσω της έκπτωσης φόρου 1.900 ευρώ από το φόρο που προκύπτει από την κλίμακα φορολόγησης των μισθών και συντάξεων. Τα σενάρια προβλέπουν μείωση της έκπτωσης στ 1.700 ή και 1600 ευρώ ενώ θα παραμείνει η σύνδεση της έκπτωσης με τον αριθμό των παιδιών κάθε μισθωτού. Η μείωση του αφορολόγητου σε αυτά τα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς δεν θα την πληρώσουν μόνο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των περίπου 7.000 ευρώ.
Αυτό που είναι ακόμη εξαιρετικά ασαφές είναι αν η μείωση του αφορολόγητου θα ισχύσει από το 2018 ή το 2019 που θα έχει λήξει το ελληνικό πρόγραμμα. Τι περισσότερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει μια μείωση από το 2018 προκειμένου να καλυφθεί και η όποια αβεβαιότητα των δανειστών για την επίτευξη του εξαιρετικά δύσκολου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η μείωση του αφορολόγητου θα αποτελέσει το κλειδί προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο της αξιολόγησης, ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οριοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διατηρήσιμης επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά μεγέθυνσης.
Ήδη ο πρωθυπουργός, συνομίλησε χθες με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Κατά πληροφορίες του iefimerida παρά το γεγονός ότι τη συζήτηση απασχόλησε κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, έγινε κουβέντα και για την αξιολόγηση.