Αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τη νέα χρονιά, καθώς τα μηνύματα μέχρι στιγμής είναι αρκετά θετικά. Το ενδιαφέρον από τις βασικές αγορές δηλαδή την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, προκαλεί αρκετή ικανοποίηση, σε σημείο να υπογραμμίζουν ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι και το επόμενο διάστημα τότε το 2017 θα είναι «Η Χρονιά της Ελλάδας».
Μία πιο ακριβή εικόνα περιμένουμε από την έκθεση τουρισμού της Ουτρέχτης (Ολλανδία) όπου ξεκινάει σήμερα, καθώς εκεί θα συγκεντρωθούν όλες οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Σε ότι αφορά την ίδια την Ολλανδία οι κρατήσεις είναι αυξημένες φέτος κατά 45% !
Από το διάστημα των εορτών μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου συνηθίζεται να γίνεται η οργάνωση των διακοπών της χρονιάς από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων, γι’ αυτό και σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την αγορά, στις αρχές Φεβρουαρίου θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μία σαφή εικόνα για φέτος.
Εκείνο το διάστημα θα έχουμε και την οριστικοποίηση των πτήσεων από τους tour operators καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στην ΥΠΑ και το ενδιαφέρον τους για τις χρονοθυρίδες των πτήσεων ( slots) στα αεροδρόμια της χώρας μας. Από το Υπουργείο Τουρισμού σημειώνουν ότι η άνοδος στον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων (slots) για την επόμενη χρονιά, μεταφράζεται αυτομάτως σε περισσότερους τουρίστες και – με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία – σε υψηλότερες εκτιμήσεις για τις αφίξεις του 2017.
Συνολικά καταγράφεται αύξηση 19% των προγραμματισμένων θέσεων, η οποία μεταφράζεται σε 3,6 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων. Πάνω από το 50% των πρόσθετων θέσεων προέρχεται από τις γερμανόφωνες χώρες. Με τη Γερμανία να καταγράφει αύξηση θέσεων 46%, την Αυστρία 84% και την Ελβετία 26%. Υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης εμφανίζει ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων από τη Γαλλία (+48%), τη Δανία (+29%) και την Τσεχία (+28%).
Εκτιμάται ότι μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου θα υπάρχει μία εικόνα σε ποσοστό 30% έως 40% των κρατήσεων για τη φετινή σαιζόν με τους πράκτορες να καταβάλουν προσπάθεια να ολοκληρώσουν το 60% των κρατήσεων για διακοπές μέχρι τον Απρίλιο.
Πάντως υπάρχει μία επιθυμία να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο (Μάρτιος-Δεκέμβριος), σύμφωνα με το σχετικό σχεδιασμό του Υπ.Τουρισμού και να ξεκινήσει η σαιζόν νωρίτερα. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία θέλουν πολλά ξενοδοχεία σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κω, η Χαλκιδική, το Ιόνιο κα να ανοίγουν αμέσως μετά τις Απόκριες στις αρχές Μαρτίου. Ενώ, ο φετινός Απρίλιος λόγω του κοινού εορτασμού Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, αναμένεται να παρουσιάσει υψηλές πληρότητες.
Από την άλλη οι ξενοδόχοι, έχουν προχωρήσει μεν σε αυξήσεις των τιμών για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά παραμένουν δε προσγειωμένοι, σε αντίθεση με τους Ισπανούς συναδέλφους τους, που φέτος έχουν προχωρήσει σε διψήφια αύξηση των τιμών μετά τις περσινές μειώσεις.
Επίσης καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του τουριστικού ρεύματος γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει η Τουρκία – και εν μέρει η Αίγυπτος – , μία χώρα με πολλά ανοικτά θέματα και για αυτό το λόγο αναγκαστικά υπάρχει μία στάση αναμονής για τις εξελίξεις που θα σημειωθούν εκεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Λονδίνου τα στοιχεία κατέγραφαν μία πτώση σε ποσοστό 64% για την Τουρκία, το οποίο φαίνεται να αυξάνεται μετά τα συνεχόμενα γεγονότα βίας στη χώρα.
Πολλοί όμως είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι επειδή όλα περνούν και όλα ξεχνιούνται, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να βγει η Τουρκία εκτός ανταγωνισμού – άλλωστε κανείς στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να εύχεται κάτι τέτοιο για να μην ατονήσει το ενδιαφέρον των tour operators για την Ανατολική Μεσόγειο – , καθώς μεσολαβούν αρκετοί μήνες ακόμα μέχρι το καλοκαίρι και σίγουρα η επιδότηση των τιμών των προσφερόμενων πακέτων από το τουρκικό κράτος θα καταφέρει να μετριάσει τις απώλειες.