Λεπτομερή και ενδελεχή συζήτηση επί των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση είχαν στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατέληξαν στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
Για τον γαλλικό τύπο πάντως είναι σαφές, ότι ο Έλληνας υπουργός ξεκίνησε ένα νέο γύρο επαφών με στόχο την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επιτάχυνση της αξιολόγησης.
«Ξεκινάμε πάλι για ένα γύρο!» γράφει η εφημερίδα L’OPINION . «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξαναπήρε το ραβδί του προσκυνητή για να πείσει τους ευρωπαίους πιστωτές να ξεμπλοκάρουν τη νέα δόση βοήθειας των 6,1 δισ. ευρώ», αναφέρει.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αυριανή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, αλλά και με πιθανές συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογό του, αλλά και με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Οι συναντήσεις θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές ενόψει του αυριανού Euroworking Group και με ορίζοντα το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Μάλιστα πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου. Παράλληλα η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Πάντως η κατάσταση δεν διαμορφώνεται διόλου ευνοϊκή καθώς παραμένουν μεγάλες διαφορές σε κρίσιμα δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στα εργασιακά.
Μάλιστα το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ επικαλούμενο επίσης Ευρωπαίο αξιωματούχο αναφέρει πως το μήνυμα που θα εισπράξει η ελληνική πλευρά είναι «τήρηση των κανόνων».
Σύμφωνα με το πρακτορείο αν και ο Ευρωπαίος επίτροπος έχει την εντολή να βοηθήσει στη γεφύρωση των διαφορών ίσως τελικά έχει μικρή επιρροή στις αποφάσεις των υπουργών οικονομικών. Από την άλλη πλευρά μειωμένη μπορεί να είναι και η επιρροή του Γάλλου ΥΠΟΙΚ δεδομένου ότι οι σοσιαλιστές δεν αναμένεται να είναι οι νικητές στις προσεχείς εκλογές.
Από ελληνικής πλευρά, προκειμένου να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για παρεμβάσεις στον ΦΠΑ, στις φοροαπαλλαγές και στο καθεστώς προσλήψεων του δημοσίου, αλλά και εναλλακτικά σενάρια μείωσης του αφορολογήτου.
Παράλληλα ο «κόφτης» που προαναγγέλθηκε έχει ως στόχο να καλύψει και τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για προσδιορισμό των μέτρων που θα πρέπει να υποστηρίξουν την εξασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων μετά το 2018.
Πάντως οι διαφωνίες παραμένουν και μεταξύ κυβέρνησης θεσμών αλλά και μεταξύ ΔΝΤ Κομισιόν και όλα θα κριθούν από το ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κάποιοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν το Μάρτιο, ενώ στους πονοκεφάλους εντάσσονται και οι πολιτικοί υπολογισμοί. Κάποιοι από τα λεγόμενα «γεράκια» (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία) πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις γιατί προετοιμάζεται για εκλογές, παρότι κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν τέτοια σενάρια. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, ανησυχεί ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ίσως πιέζουν ώστε να φτάσουν την ελληνική κυβέρνηση στα όρια και να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.