Την στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχειρεί να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με συναντήσεις (Μοσκοβισί, Σαπέν κ.ά) που έχει με εκπροσώπους των Θεσμών, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε επιστρέφει με τρόπο που ναρκοθετεί τις τελευταίες ελπίδες για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων εντός του Ιανουαρίου.
Για να καταστεί κατανοητή πόσο σοβαρά διαμορφώνεται η κατάσταση είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία 24ώρα Ελληνικές πηγές μετέδιδαν πληροφορίες για επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να βρει συμμάχους οι οποίοι θα υποστηρίξουν το εναλλακτικό σχέδιο σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η αξιολόγηση του προγράμματος.
Τις προτάσεις αυτές φαίνεται πως τις άκουσε με ενδιαφέρον ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας μάλιστα την πίστη του ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Αντίθετα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ανοιχτά θέματα τα οποία θα πρέπει να κλείσουν πριν δοθεί εντολή στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτή τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας όμως τις γνωστές απαιτήσεις του Ταμείου για περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου ορίου, εφόσον ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Ερωτηθείς για την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη», ο κ. Ράις αρνήθηκε να κάνει σχόλιο. Προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει δύο εκθέσεις για τη χώρα μας: η μία θα περιλαμβάνει ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και η άλλη αξιολόγηση των ελληνικών προγραμμάτων.
Σε αυτό το κλίμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να δυναμιτίσει ακόμα μια φορά την ατμόσφαιρα. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, διαμηνύει πως αν τελικά το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος, τότε θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Αναλυτικά,
Για μια ακόμα φορά ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα εντός Γερμανίας όπου τα πλούσια κρατίδια στηρίζουν με τα πλεονάσματά τους τα φτωχότερα.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι «επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης».
Αν αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα θα χρειαστεί έγκριση της γερμανικής βουλής
Στο ερώτημα για ποιο λόγο η ευρωζώνη, αντί να διαιωνίζεται η αντιπαράθεση με το ΔΝΤ, δεν συνεχίζει μόνη της το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ο Β. Σόιμπλε απάντησε:
«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».
Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται είναι εν τέλει εφικτή η συνέχιση του προγράμματος χωρίς το Ταμείο ο κ. Σόιμπλε τόνισε: «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Στο ερώτημα τέλος αν μια αποχώρηση του Ταμείου θα προκαλούσε τριγμούς στην γερμανική πολιτική σκηνή και κυρίως το εσωτερικό των συντηρητικών κομμάτων, ο Β. Σόιμπλε απάντησε: «Δεν θα προκαλέσει προβλήματα, διότι εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Σε περίπτωση όμως που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους τότε το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
ΠΗΓΗ: Real.gr, Deutsche Welle