Σπριντ για την αποπληρωμή 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια, ξεκινά η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όπως αποκαλύπτει το Έθνος. Είναι μία απόφαση που είναι βέβαιο πως θα σχολιασθεί καθώς παραπέμπει σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας…
Η επίμαχη υπουργική απόφαση –την οποία φέρνει σήμερα στο φως το «Έθνος»– υπεγράφη ήδη από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, εξειδικεύοντας τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Τότε προβλέφθηκε νομοθετικά μια έκτακτη ένεση ρευστότητας προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ύψους 860 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να ξεχρεωθούν χιλιάδες συνταξιούχοι. Τώρα με την υπουργική απόφαση των έξι σελίδων δίνεται το οριστικό έναυσμα για την εκκίνηση της διαδικασίας.
Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας, στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου (αν όχι νωρίτερα). Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ με τη σειρά προτεραιότητας που έχουν ήδη οι φάκελοι σε εκκρεμότητα. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.
Γι’ αυτό και τα τμήματα απονομής συντάξεων ενισχύονται αμέσως με προσωπικό που τυχόν πλεονάζει σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. μονάδες διοικητικού ή οικονομικού), μετά και την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Η ολοκλήρωση του προγράμματος με επιτυχία περιγράφεται ως μεγάλο στοίχημα για τη δημόσια διοίκηση και ως μια «ευκαιρία για τη χώρα και το Ασφαλιστικό να τελειώνει με τις εκκρεμότητες και την υπερβολική καθυστέρηση». Δεν είναι τυχαίο πως η διαδικασία περιλαμβάνει πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας με αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Στόχος είναι από το τέλος του 2017 η απονομή της σύνταξης να γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης.
Ευνοϊκό για την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι το γεγονός πως ο αριθμός των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που μπαίνουν στο σύστημα μειώθηκε σημαντικά το 2016 σε σύγκριση με το 2015, ενώ και το 2017 αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικά οι αιτήσεις του Δημοσίου κινούνται πια στο 1/3 σε σχέση με το 2005 και το 2004, όταν είχε καταγραφεί έκρηξη αποχωρήσεων.
Γι’ αυτό και τα αρμόδια τμήματα θα οργανωθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ρίξουν όλο το βάρος τους στην απορρόφηση του ποσού των 860 εκατομμυρίων. Στο πρόγραμμα εντάσσονται αποκλειστικά συντάξεις που καθυστερούν από 3 μήνες (90 ημέρες) και πάνω.
Τα 860 εκατ. προορίζονται για να πληρωθούν τα αναδρομικά που αφορούν σε αυτές τις συντάξεις, οι οποίες εκκρεμούν σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ. Εκτιμάται πως η κάθε σύνταξη κουβαλά αναδρομικά 10.000 – 12.000 ευρώ περίπου. Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στην υπουργική απόφαση, έχει τα εξής βήματα:
1 Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν τα συνολικά οφειλόμενα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν υποβάλουν αίτημα επιχορήγησης και καταρτίζουν μια σχετική κατάσταση με τις αιτήσεις ανά χρονολογική σειρά. Στην κατάσταση αναφέρεται και το συνολικό ύψος των οφειλόμενων αναδρομικών.
2 Ακολούθως υποβάλλεται στο υπουργείο Εργασίας το αίτημα επιχορήγησης, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από: α) μηνιαίο πλάνο απορρόφησης, β) εκτίμηση του συνόλου των οφειλόμενων αναδρομικών, γ) έκθεση αιτιολόγησης με στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα, τους λόγους συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων κ.ά.
3 Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου αξιολογεί τα αιτήματα.
4 Η ΓΔΟΥ υποβάλλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πρόταση επιχορήγησης των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συνοδευόμενη από μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της έκτακτης επιχορήγησης και έκθεση αξιολόγησης του αιτήματος.
5 Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αξιολογεί τις προτάσεις επιχορήγησης σε συνδυασμό με τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό και τις δημοσιονομικές συνθήκες. Η μεταφορά πιστώσεων μπορεί να γίνεται σταδιακά στο υπουργείο Εργασίας και ακολούθως στο Ταμείο.
6 Το Ταμείο τροποποιεί τον προϋπολογισμό του ώστε να εμφανιστεί το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης στο σκέλος των εσόδων και να παρακολουθούνται διακριτά οι εξοφλήσεις στο σκέλος των εξόδων.
7 Το Ταμείο προβαίνει στην έκδοση οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης και στην εξόφληση των αναδρομικών ποσών.