Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκινάει σήμερα και υποδέχεται για πρώτη φορά τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Γινπίνγκ.
Η Σύνοδος 2017 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ξεκινάει την Τρίτη στο Davos, στις ελβετικές Αλπεις, σε ένα νέο τοπίο παγκοσμίως: ο κόσμος μοιάζει να έχει γυρίσει ανάποδα.
Ανάποδα, σε τρία μέτωπα: Η εβδομάδα ξεκίνησε με τις εξωφρενικές δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του σε δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες, εξέφρασε την περιφρόνησή του για το ΝΑΤΟ, για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την γερμανίδα καγκελάριο. Αυτός ο ίδιος άνθρωπος θα ορκιστεί την Παρασκευή 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Και σήμερα, Τρίτη, η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέη θα εξηγήσει στους συμπατριώτες της πώς σχεδιάζει να διοργανώσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Δύο ημέρες αργότερα, την Πέμπτη, η κ. Μέη θα μεταβεί στο Νταβός για να διαπιστώσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας απέναντι στο σχέδιό της.
Σε αυτό το παγκόσμιο, ασταθές πλαίσιο, οι Κινέζοι κατάλαβαν ότι έπρεπε να συμπληρώσουν το κενό, μαζικά. Θα προσέλθουν στο Νταβός με μεγάλη αντιπροσωπεία και επικεφαλής θα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος πρόεδρος προσέρχεται στο Νταβός. Και περιέργως, αυτή τη φορά, η Κίνα μοιάζει -μέσα στο κλίμα γενικής σύγχισης- σαν εγγυητές της σταθερότητας και των ελεύθερων συναλλαγών: είναι πρωτοφανές ότι η παγκοσμιοποίηση βλέπει αυτή τη φορά μέσα από τα μάτια του Πεκίνου.
Και είναι ακόμη πιο απίστευτο, ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια έννοια που αμφισβητείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη! Αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ έπεται συνέχεια.
Αυτό το θέμα θα αναλύσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Νταβός: έχει ξεκινήσει κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης; Ποιό είναι το κόστος του προστατευτισμού; Οι ανισότητες και η άνοδος του λαϊκισμού θα σαρώσουν τα πάντα; Το Νταβός, που θεωρείται το ετήσιο ραντεβού των παγκοσμιοποιημένων ελίτ, θα βάλει φέτος άλλα σχέδια στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ωστόσο, αυτές οι παγκοσμιοποιημένες ελίτ είναι που θα προσέλθουν και φέτος, μαζικά, στο Νταβός: αναμένονται 3.000 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 1.200 είναι αφεντικά επιχειρήσεων, καθώς και 50 περίπου ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.
Πηγή: iefimerida.gr