Δύο ανοίγματα προς την Κεντροαριστερά έκανε σήμερα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου στην Ευρωβουλή έγινε γνωστό πως στην τελική κόντρα μεταξύ του κεντροδεξιού υποψήφιου (ΕΛΚ) Αντόνιο Ταγιάνη και του υποψήφιου της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν υπέρ του δεύτερου και δεν θα απέχουν, σταματώντας στην ψήφο υπέρ του υποψηφίου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη, στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όπως ο Κώστας Πουλάκης) κατέστησαν σαφές πως εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη συναινούσε -και αναλάμβανε σχετική πρωτοβουλία- το θέμα της εφαρμογής της απλής αναλογικής από τις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να επανέλθει στη Βουλή για να συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 200 βουλευτών. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα πρότεινε τη διάσπαση της Β περιφέρειας της Αττικής, κάτι που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόταση για απλή αναλογική είχε λάβει στην σχετική ψηφοφορία στη Βουλή 179 ψήφους, γι αυτό και θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές. Τώρα, όμως, οι συσχετισμοί στη Βουλή έχουν τροποποιηθεί. Η ΔΗΣΥ διαθέτει, πλέον, κοινοβουλευτική ομάδα 18 βουλευτών και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές (Κ. Μάρκου και Γ. Καρράς) βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης με την παράταξη της κυρίας Φώφης Γεννηματά. Εάν, λοιπόν, η τελευταία συναινούσε ο αριθμός των βουλευτών που θα στήριζαν μια τέτοια πρόσωπα θα μπορούσε να φθάσει τους 197-199, ενώ σε μια τέτοια περίπτωση και άλλοι βουλευτές (π.χ Ο Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι), ή η Χρυσή Αυγή θα ψήφιζαν υπέρ.
Κατά τη διάρκεια του briefing, σήμερα Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το ενδεχόμενο της απλής αναλογικής για τις προσεχείς εκλογές.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας είπε «οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε».
Νωρίτερα ο κ. Τζανακόπουλος είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019.
«Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο που δουλεύουμε είναι το συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Κάθε υπουργός ή στέλεχος μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά εμείς εργαζόμαστε με ορίζοντα το 2019».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της απλής αναλογικής από τις επόμενες κάλπες, είπε: «Κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο, επέλεξε, αντί να αναλάβει πολιτικό ρόλο στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, να παίξει τον ρόλο του υποστηρικτή της ΝΔ.
Οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Αν όμως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να τη συζητήσουμε»
Κυβερνητικές πηγές πάντως έλεγαν πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και “κάρφωναν” άλλους για τη διαρροή, σχολιάζοντας: “Άλλοι το βαζουν το ζήτημα με αφορμη την κινητικοτητα στην κεντροαριστερά”. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι: “Για εμάς η διαδικασία του εκλογικού νόμου είναι αυτή που ψηφίστηκε και δεν υπάρχει κάτι άλλο”. Τουλάχιστον επί του παρόντος. Αλλά και από το ΠΑΣΟΚ το οποίο “έδειχναν” οι κυβερνητικές πηγές για την ανακίνηση του θέματος, κάρφωναν με τη σειρά τους το Μαξίμου, καθώς δεν θα ήθελαν να δείξουν ότι γίνονται ακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως εάν έσπαγε η Β’ Αθήνας, θεωρητικά όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αλλά μέχρι και η ΝΔ δε θα είχε αντίρρηση.