Με ένα χρέος να υπερβαίνει τα 220 εκατ. ευρώ και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία της εξυγίανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστώτριες τράπεζες εμφανίζονται να ζητούν την υπαγωγή του Οργανισμού σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, με στόχο την εξυγίανση του δανειακά επιβαρυμένου ομίλου.
Μάλιστα όπως αναφέρει το capital.gr η πρόταση των τραπεζών είναι να αναλάβει την υπόθεση ως ειδικός διαχειριστής η εταιρεία Grant Thornton.
Ο ειδικός διαχειριστής έχει προθεσμία 12 μηνών για να ολοκληρώσει την εκκαθάριση, ενώ με τον διορισμό του μπορεί να ξεκινήσει πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης προκειμένου η εταιρεία -εν προκειμένω ο ΔΟΛ- να μην οδηγηθεί σε απαξίωση.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, η επιλογή της αίτησης υπαγωγής μιας υπερχρεωμένης εταιρίας σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία είναι η μοναδική επιλογή των πιστωτών όταν δεν υπάρχει συμφωνία με τον μέτοχο της υπερχρεωμένης επιχείρησης. Άλλη εναλλακτική θα ήταν η αίτηση πτώχευσης, αλλά στην περίπτωση του ΔΟΛ, υπάρχει συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών (και ασυμφωνία με τον μέτοχο της επιχείρησης) και άρα εκλείπει η ανάγκη προστασίας με την αίτηση πτώχευσης.
Εάν τράπεζες και μέτοχος είχαν συμφωνήσει σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, τότε θα επιλεγόταν η αποκαλούμενη μέθοδος pre – pack, δηλαδή η από κοινού με την εταιρία επεξεργασία ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα προέβλεπε και σχέδιο για κούρεμα οφειλών.
Εν τω μεταξύ, με την αίτησή τους για την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, οι τράπεζες καταθέτουν και επιστολή πρόθεσης να στηρίξουν χρηματοδοτικά την επιχείρηση μέχρι να γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο η αίτησή τους. Στο διάστημα αυτό, το οποίο υπολογίζεται στο δίμηνο μέχρι να εκδοθεί και η απόφαση του δικαστηρίου, το κύριο βάρος χρηματοδότησης της εταιρίας το επωμίζεται η ίδια. Η χρηματοδότηση δεν υφίσταται εάν η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης δεν γίνει αποδεκτή και δεν ενεργοποιηθεί. Διαρκεί δε (η χρηματοδότηση) καθ΄όλη τη διάρκεια της εκκαθάρισης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός έτους.
Σημειώνεται ότι ο ειδικός εκκαθαριστής θα πρέπει να πωλήσει είτε μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας είτε όλο το ενεργητικό της (δηλ. πώληση της εταιρίας χωρίς τις υποχρεώσεις της προκειμένου αυτή να μην χάσει τη λειτουργική της αυτοτέλεια).
Ακόμη και με την αποχώρηση του ιδιοκτήτη και βασικού μετόχου Στ. Ψυχάρη, το ζητούμενο είναι πώς οι τράπεζες θα μπορέσουν, χωρίς την ύπαρξη της νομικής κάλυψης, να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία του ΔΟΛ μέχρι να βρεθεί επενδυτής.
Μέχρι να βρεθεί επενδυτής, οι τράπεζες θα πρέπει να αιμοδοτήσουν με νέα κεφάλαια τον όμιλο για να τον κρατήσουν ζωντανό. Ακόμη όμως και εάν δεν βρεθεί επενδυτής που να ενδιαφέρεται για ολόκληρο τον ΔΟΛ και οι τράπεζες χρειαστεί να εκποιήσουν περιουσιακά του στοιχεία, θα πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον Οργανισμό προκειμένου τα περιουσιακά του στοιχεία να μην οδηγηθούν εν τω μεταξύ σε πλήρη απαξίωση επί ζημία των πιστωτών.
Ο ρόλος Μουλόπουλου και η απάντηση στις αντιδράσεις
Όλα αυτά δεν συνιστούν καθόλου εύκολο πεδίο για τον Βασίλη Μουλόπουλου ο οποίος δέχθηκε να αναλάβει τα ηνία του ΔΟΛ, προκειμένου να συμβάλει στη διάσωσή του.
Μάλιστα η εξέλιξη αυτή προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, στις οποίες απάντησε με σκληρές αναφορές και αιχμές.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha 989 ο κ. Μουλόπουλος ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής, είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Μιχελάκης ως τι γύρισε στον ΑΝΤ1; Είχε δουλέψει επί χρόνια και μετά έγινε υπουργός Τύπου. Δεν έγινε καμία φασαρία. Εκτός αν απαγορεύεται σε όποιον έχει θητεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει κάπου αλλού. Τότε μιλάμε για άλλου είδους δημοκρατία», τόνισε και διερωτήθηκε: «Όταν ο κ. Καψής, άλλος εξαίρετος συνάδελφος και πρώην υπουργός Τύπου, πήγε στον ΣΚΑΪ, ανησύχησαν το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία; Μήπως θεωρούν τσιφλίκια τους όλα αυτά τα πράγματα και φοβούνται μήπως χάσουν το τσιφλίκι τους;»
Στη συνέχεια είπε πως “το συγκρότημα και οι εφημερίδες δεν πρόκειται να είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ”. «Το συγκρότημα ήταν κατεξοχήν οι εφημερίδες της λεγόμενης Δημοκρατικής Παράταξης. Της Κεντροαριστεράς μετά. Εκεί θα παραμείνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μουλόπουλος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία φιλοδοξία να γίνει τίποτα, συμπληρώνοντας ότι είναι αρκετά μεγάλος και συνταξιούχος για να στοχεύει. «Εάν θέλανε βοήθεια εγώ θα την έδινα. Δεν είναι μόνο για τον ΔΟΛ. Είναι για οποιοδήποτε άλλο ΜΜΕ», πρόσθεσε. Και κατέληξε ότι έχει «μία διαφορετική ηθική που διαφέρει απ’ τους άλλους». «Στη δύσκολη κατάσταση που φεύγουνε πολλοί, εγώ πηγαίνω. Μου θυμίζει τα ποντίκια που εγκαταλείπουνε το πλοίο», κατέληξε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε.:
«Η Διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. εζήτησε χθες από τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο, ο οποίος διετέλεσε επί δυο δεκαετίες διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το Βήμα» (απ’ όπου αποχώρησε όταν εξελέγη βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς), πρώην Πρόεδρο της ΠΟΕΣΥ, να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ.
Ο κ. Μουλόπουλος απεδέχθη προθύμως την πρόταση.»
Για «προσωπική» και απολύτως σεβαστή επιλογή έκανε λόγο η κυβέρνηση. Σημείωναν δε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές πως η απόφαση αυτή είναι «απολύτως σεβαστή καθώς επί πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντικό στέλεχος του συγκεκριμένου Ομίλου».