Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στο μέγεθος και τη σημασία του σκανδάλου Novartis, την επίδρασή του στην Ελλάδα καθώς και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η Κομισόν και η Ελβετική κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσουν.
Βασικά σημεία της συνέντευξης:
Ελπίζω επίσης, ότι στο ζήτημα της υγείας, που αφορά εκατομμύρια Ευρωπαίους, η ελβετική δικαιοσύνη θα επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, από εκείνη που επέδειξε ως προς το τραπεζικό ζήτημα.
Φαίνεται όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος κρατικών λειτουργών, ιατρών και φαρμακοποιών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας ενεπλάκησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο σκάνδαλο
...Υπάρχουν βίντεο που αφορούν κάποιους ιθύνοντες, έλληνες πολιτικούς. Υπάρχουν βίντεο που δίνουν την εντύπωση ότι υφίσταται μία μεγάλης έκτασης συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων ελλήνων πολιτικών και των υπευθύνων της Novartis στην Ελλάδα.
Η έρευνα που είχε ξεκινήσει τότε, δεν κατέδειξε ούτε κάτι επιλήψιμο ούτε κάτι εναντίον της Novartis, καθότι υπήρχε πολιτική κάλυψη. Από τα βίντεο τεκμηριώνεται ότι υφίσταται κάποιου είδους πολιτική προστασία των έκνομων δραστηριοτήτων της Novartis στην Ελλάδα.
Τα χρήματα που δαπανούντο από την Novartis για τους έλληνες αξιωματούχους και ίσως και για τους αρμόδιους πολιτικούς, προστέθηκαν στην αξία και στις τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:
Δημοσιογράφος : Εδώ γίνεται λόγος για διαφθορά τεσσάρων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ιατρών, φαρμακοποιών. Έχουμε πράγματι δωροδοκία μεγάλης κλίμακας;
Στέλιος Κούλογλου : Φαίνεται πως ναι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι και τα τέσσερις χιλιάδες άτομα που βρέθηκαν στην λίστα της Novartis η οποία εξετάζεται σήμερα από το αμερικανικό FBI, είναι όλα διεφθαρμένα. Φαίνεται όμως, ότι ένα μεγάλο μέρος κρατικών λειτουργών, ιατρών και φαρμακοποιών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας ενεπλάκησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και υπάρχει επίσης μια λίστα πληρωμών της Novartis που εμπεριέχει σχεδόν τέσσερις χιλιάδες άτομα, κι εδώ δεν μιλούμε για πολιτικούς, μιλούμε μόνο για δημοσίους υπαλλήλους, προσωπικό και ιατρούς.
Δημοσιογράφος : Προκύπτει λοιπόν, ότι το FBI ανακάλυψε τα ανωτέρω, αυτό βρίσκεται πίσω από την εν λόγω έρευνα;
Στέλιος Κούλογλου : Φαίνεται ότι το FBI εργάστηκε πάνω στην υπόθεση Novartis διότι είχε εντοπίσει περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες ενεχόταν η Novartis και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α., της Νοτίου Κορέας, της Τουρκίας κ.ά. Επίσης, είναι προφανές ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ αμερικανικών κι ευρωπαϊκών, καθώς και ελβετικών εταιρειών για τον έλεγχο της μεγάλης αγοράς του φαρμάκου στην Ευρώπη. Όλα λοιπόν αλληλοσυμπλέκονται αλλά πρέπει ο συναγερμός να δόθηκε, ως φαίνεται, από δύο Έλληνες πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, που ειδοποίησαν το FBI και την αμερικανική δικαιοσύνη. Από εκείνο το σημείο, ξεκίνησε η έρευνα. Τώρα, το ενδιαφέρον είναι, ότι υπάρχουν βίντεο που αφορούν κάποιους ιθύνοντες, έλληνες πολιτικούς. Υπάρχουν βίντεο που δίνουν την εντύπωση ότι υφίσταται μία μεγάλης έκτασης συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων ελλήνων πολιτικών και των υπευθύνων της Novartis στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος : Ακόμη και βίντεο όπου βλέπουμε παράνομα πράγματα;
Στέλιος Κούλογλου : Βίντεο, στα οποία παρακολουθούμε συνομιλίες σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η έρευνα που είχε ξεκινήσει τότε, δεν κατέδειξε ούτε κάτι επιλήψιμο ούτε κάτι εναντίον της Novartis, καθότι υπήρχε πολιτική κάλυψη. Από τα βίντεο τεκμηριώνεται ότι υφίσταται κάποιου είδους πολιτική προστασία των έκνομων δραστηριοτήτων της Novartis στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος : Για το ελληνικό σύστημα υγείας τι σήμαινε αυτή η υπόθεση; Αυτού του είδους η διαφθορά, μήπως συνέβαλε στην επιδείνωση και την κατάρρευση του συστήματος υγείας της χώρας;
Στέλιος Κούλογλου : Καθίσταται σαφές, ότι η εν λόγω υπόθεση διαφθοράς της Novartis επέδρασε στην αποδυνάμωση των οικονομικών της υγείας στην Ελλάδα και κατ’επέκταση στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας. Δεν γνωρίζω ακόμη σε τι ύψος, όμως υπάρχουν τεράστια ποσά που δόθησαν όχι για το σύστημα αλλά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Κι εφόσον η Novartis δεν ήθελε να πληρώνει από την τσέπη της για όλα αυτά, χρησιμοποιήθηκαν τα φάρμακα, οι τιμές των φαρμάκων, για να δοθούν τα «δωράκια» ή για να χρηματοδοτηθούν τα εξωφρενικά ταξίδια των ελλήνων κρατικών λειτουργών. Ταξίδια εξωφρενικά, που πραγματοποιήθηκαν δίχως άδεια από το Υπουργείο Υγείας. Υπήρξε κάποια στιγμή κάποιος υπουργός που το αντιλήφθηκε και προσπάθησε μάλιστα να νοικοκυρέψει τα πράγματα, τα της ελληνικής οικονομίας, μετά από το ξέσπασμα της κρίσης. Υπέπεσε στην αντίληψή του ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ταξίδευαν χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένοι από το Υπουργείο Υγείας, και ότι τα εξωτικά και «επιστημονικά» ταξίδια προσφέρονταν στα στελέχη εν είδει ανταμοιβής για την συνεργασία τους με την Novartis.
Δημοσιογράφος : Μπορούμε να επανέλθουμε στο σημείο, όπου εξηγείτε ότι το κόστος των παραπάνω μετακυλιόταν στην τιμή του φαρμάκου; Μόνο αυτό το κομμάτι. Με ποιόν τρόπο, γιατί πιστεύετε ότι τούτο κόστισε ακριβά στο ελληνικό σύστημα υγείας; Διότι οι μίζες πληρωνόνταν από την Novartis; Γιατί κόστισε ακριβά στο σύστημα υγείας της Ελλάδας;
Στέλιος Κούλογλου : Ακούστε, για όλα τα πράγματα υπάρχει ένα τίμημα. Το ίδιο και για την δωροδοκία. Τα χρήματα που δαπανούντο από την Novartis για τους έλληνες αξιωματούχους και ίσως και για τους αρμόδιους πολιτικούς, προστέθηκαν στην αξία και στις τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα. Και όχι μόνο σε όσα πωλούντο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Διότι η Ελλάδα ήταν μία χώρα που ήθελε, τρόπον τινά, να ορίσει, να ελέγξει και να κατευθύνει τις τιμές σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά.
Δημοσιογράφος : Λέγεται ότι το ύψος της δωροδοκίας αντιπροσώπευε το 1/3 του χρέους του ελληνικού συστήματος υγείας. Σας φαίνεται ακριβές αυτό;
Στέλιος Κούλογλου : Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.
Δημοσιογράφος : Σύμφωνοι. Εσείς, έχετε καταθέσει μία ερώτηση προς την Κομμισιόν. Θεωρείτε ότι πρέπει να παρέμβει; Και τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει;
Στέλιος Κούλογλου : Η Επιτροπή, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε επίσης να διερευνήσει την υπόθεση Novartis, τις δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Διότι γνωρίζουμε επίσης, ότι η Novartis διάγει μια πολιτική αδυσώπητου ανταγωνισμού. Κάτι που συμβαίνει και με άλλες εταιρείες. Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρχουν και έτερες περιπτώσεις διαφθοράς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν έχει συμβεί, κάτι τέτοιο, τότε θα διευκολυνόταν η ελληνική έρευνα.
Δημοσιογράφος : Μάλιστα. Εφόσον η Novartis είναι ελβετική εταιρεία με την έδρα της στην Ελβετία, πιστεύετε ότι η ελβετική κυβέρνηση, η ελβετική συνομοσπονδία θα έπρεπε επίσης να διερευνήσει την κατάσταση, να μεριμνήσει;
Στέλιος Κούλογλου : Κατά την γνώμη μου, οπωσδήποτε, η ελβετική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να θορυβηθούν και να επιληφθούν της υπόθεσης Novartis. Ελπίζω ότι θα το πράξουν. Ελπίζω επίσης, ότι στο ζήτημα της υγείας, που αφορά εκατομμύρια Ευρωπαίους, η ελβετική δικαιοσύνη θα επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, από εκείνη που επέδειξε ως προς το τραπεζικό ζήτημα.