Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς είναι εμφανείς οι εμπλοκές που παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εν΄τω μεταξύ, σε έκτακτο Eurogroup στο τέλος Οκτωβρίου, ή στο τακτικό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 12 Νοεμβρίου, υπολογίζει η κυβέρνηση, να λάβει την έγκριση της δόσης, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Υπ. Εργασίας, αφού φαίνεται να μειώνονται οι αποστάσεις των δύο πλευρών στα εργασιακά. Πακέτο εξοικονόμησης ενός δις στο Υπ. Υγείας …
Τις εκτιμήσεις για την εκταμίευση της δόσης έκανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της νέας μαραθώνιας συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας διαδοχικά με τους υπουργούς Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών.
Σύφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η τρόικα θα ενημερώσει, μέσω των Κριστίν Λαγκάρντ , Μάριο Ντράγκι και Όλι Ρεν τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Με την κυβέρνηση, να επιδιώκει μια θετική αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
«Δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η δόση, εάν δεν κλείσουν όλα τα διαρθρωτικά και τα προαπαιτούμενα», δήλωσε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά μικρά πράγματα, που πρέπει να τα κλείσουμε, με χρονοδιάγραμμα να πάρουμε τη δόση στα μέσα Νοεμβρίου».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχαν το βράδυ της Δευτέρας νέα, δίωρη, συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, χωρίς να αλλάξει άρδην η κατάσταση, με όλα τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά αλλά τις διαφορές να μειώνονται.
Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επιμένει να γνωρίζει επακριβώς τον αριθμό των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα αποχωρήσουν μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος ανά υπάλληλο.
Μία μικρή, αλλά αισθητή μείωση της απόστασης που χωρίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την τρόικα, σημειώθηκε εχθές το βράδυ, σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη. Και αυτό διότι μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιμένουν στον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν εντός του τρέχοντος έτους, ταυτόχρονα δείχνουν να έχουν πειστεί ότι οι αποχωρήσεις θα πρέπει να προέλθουν από τις δεξαμενές που έχει προαναγγείλει και ο κ. Μανιτάκης. Δηλαδή τους επίορκους, τους «κοπανατζήδες» και τους αποδεδειγμένα ακατάλληλους υπαλλήλους.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα και σύντομα να κλείσει θετικά η σκληρή διαπραγμάτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεργάτης του κ. Μανιτάκη, υποστήριξε ότι «πλέον δουλεύουμε σε ένα κείμενο συμφωνίας», αν και συμπλήρωσε ότι υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τα σημεία τριβής με την τρόικα επικεντρώνονται στην οριζόντια μείωση του ύψους των αποζημιώσεων, χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας και την κατάργηση των ωριμάνσεων, δηλαδή των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση ανά τριετία στο βασικό μισθό.
Η τρόικα, ζητά πλαφόν 12 μισθών για την αποζημίωση απόλυσης με 3μηνη προειδοποίηση και η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης να μην είναι οριζόντια, αλλά ανάλογη με την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.
Παράλληλα, προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών και επιδομάτων όπως το επίδομα γάμου σταδιακά από έως το 2015, αντιπροτείνοντας την αντικατάσταση των τριετιών με επίδομα προϋπηρεσίας ή τη μείωση του ποσοστού υπολογισμού των τριετιών.
Αντίθετα, η ελληνική πλευρά είναι κατ’ αρχήν θετική στο ζήτημα της εβδομαδιαίας εξαήμερης εργασίας, που θέτουν, επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών, υπό την προϋπόθεση όμως, ότι διατηρείται το 40ωρο της εβδομαδιαίας εργασίας και η δυνατότητα επιλογής ή απόρριψης του νέου συστήματος στο πλαίσιο συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Εργασίας έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον έως ότου αποτιμηθούν οι αλλαγές που έγιναν με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.
Νωρίτερα, ένα κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις 950 εκατ. ευρώ στον χώρο της υγείας για το 2013, παρουσίασαν στους επικεφαλής της τρόικας, στην τρίωρη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο υφυπουργός, Μάριος Σαλμάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Υγείας που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο κατάλογος περιλαμβάνει τα εξής:
– 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου
– 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη
– 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων
– 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία
– 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%. Είναι χαρακτηριστικό στο συγκεκριμένο σημείο, ότι υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Υγείας είπε σε μια αποστροφή τού λόγου του ότι «δεν μπορούμε να πληρώνουμε εδώ τη μαγνητική τομογραφία 240 ευρώ και στη Γερμανία να είναι 120 ευρώ».
Πηγή ΑΜΠΕ