Αντικρουόμενα συναισθήματα προκαλεί η πρωτοβουλία μίας καλλιτέχνιδος, της Ίλμα Γκορ, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την εκλογή Τραμπ, δημιουργώντας μία τοιχογραφία που είναι βαμμένη με ανθρώπινο αίμα.
Πρόκειται για την ίδια καλλιτέχνη που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε ζωγραφίσει τον νυν Αμερικανό πρόεδρο γυμνό σε πίνακά της.
Αυτή τη φορά ένωσε τις δυνάμεις της με μία καλλιτεχνική κολεκτίβα δημιουργώντας αυτή την τοιχογραφία με τον τίτλο «Rise Up Thy Young Blood» (Ξεσηκώσου νεαρό αίμα), που αποτελεί παράφραση από τον βασιλιά Ριχάρδο του Σαίξπηρ και μία έκκληση για δράση. Το έργο καλύφθηκε με βερνίκι και παρουσιάστηκε για μία μόνο μέρα στη γκαλερί Samuel Freeman, στο Λος Άντζελες.
Όπως έκανε γνωστό η Γκορ, περίπου 50 άνθρωποι δώρισαν αίμα, χωρίς να γνωρίζουν πώς ακριβώς θα είναι το project. Οι περισσότεροι δωρητές είναι καλλιτέχνες και φίλοι της, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ενώ χρησιμοποίησε και το δικό της αίμα.
«Το αίμα είναι παρόμοιο με τις νερομπογιές» ανέφερε η καλλιτέχνιδα σημειώνοντας ότι έχει ως στόχο να δείξει ένα αίσθημα αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που αισθάνονται διχασμένοι μετεκλογικά και με την είσοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Θα έλεγα ότι είναι αντι-ρατσισμός, αντι-διχασμός, είναι αντι-μισαλλοδοξία, είναι αντι-δεν ακούω τους ανθρώπους, εκτός από το ότι ερχόμαστε μαζί και λέμε ότι είμαστε εδώ και ότι θα κάνουμε τα πάντα», υπογράμμισε.
Εμπνεύσθηκε το έργο της από τον πίνακα ζωγραφικής του 19ου αιώνα του Ανρί Μοσλέρ «Η Γέννηση και η Σημαία». Ο πίνακας απεικονίζει τη Μπέτσι Ρος (τη γυναίκα που έφτιαξε την πρώτη αμερικανική σημαία) και τις μοδίστρες της να ράβουν τα πρώτα Αστέρια και τις Λωρίδες.
Ο ζωγράφος ήταν Εβραίος που μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Πολωνία με την οικογένειά του, όταν ήταν οκτώ ετών.
Η Γκορ, που έχει Αμερικανίδα μητέρα και Αυστραλό πατέρα, ήθελε η δική της εκδοχή να αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη Αμερική ως «χωνευτήρι» εθνικοτήτων. Η καλλιτεχνική απομίμηση περιλαμβάνει έναν λευκό άνδρα με ένα καπέλο που γράφει «θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά», κοντά σε έναν μαύρο επιχειρηματία, δίπλα σε έναν αστυνομικό, ο οποίος εργάζεται κοντά σε μία εκπρόσωπο της γενιάς των millennials και μία λατινικής καταγωγής γυναίκα που κρατά τη σημαία δίπλα σε ένα ζευγάρι Μουσουλμάνων με ένα μωρό.
«Για μένα η τέχνη είναι ο τρόπος, με τον οποίο μιλώ, ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται, ορισμένοι τραγουδούν. Εγώ κάνω τέχνη», κατέληξε η Γκορ.
Πηγή ethnos.gr