Ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι επιχειρεί να πείσει τη συριακή κυβέρνηση και τους αντάρτες να αποδεχθούν μια κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την άφιξη παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, για να επιβλέψουν την εκεχειρία, ενώ απ την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να εξετάσει την προτεινόμενη λύση…
Ο Μπραχίμι, ο οποίος ανέλαβε μεσολαβητής μετά την παραίτηση του Κόφι Άναν, τον Αύγουστο, περιόδευσε πρόσφατα στη Μέση Ανατολή για να πείσει όλες τις πλευρές να αποδεχτούν το σχέδιό του. Η πρότασή του πάντως, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στον ΟΗΕ, είναι παρόμοια με το σχέδιο που προσπάθησε να εφαρμόσει, χωρίς επιτυχία, ο Άναν.
Διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο της πρότασης ανέφεραν ότι ούτε η συριακή κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση ενδιαφέρονται να σταματήσουν τις συγκρούσεις που διαρκούν ήδη 19 μήνες και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Σαουδική Αραβία ή το Κατάρ –δύο χώρες που μαζί με την Τουρκία κατηγορούνται από τη Δαμασκό ότι εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τους αντάρτες– βλέπουν ευνοϊκά την ιδέα του Μπραχίμι.
“Για όσο διάστημα το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει σε αδιέξοδο λόγω της προστασίας που προσφέρουν στον Άσαντ (τον πρόεδρο της Συρίας) η Ρωσία και η Κίνα, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι ο Άσαντ θα σταματούσε, εκτός και αν οι αντάρτες νικήσουν το στρατό του, πράγμα που δεν θα συμβεί σύντομα”, είπε ένας Δυτικός διπλωμάτης.
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν προβάλει βέτο σε τρεις αποφάσεις που καταδικάζουν τη συριακή κυβέρνηση και ζητούν τον τερματισμό της σύρραξης. Έχουν απορρίψει επίσης την ιδέα επιβολής κυρώσεων στη Δαμασκό.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τεχεράνη, την Κυριακή, ο Μπραχίμι κάλεσε την ιρανική ηγεσία να βοηθήσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία κατά τη διάρκεια της ισλαμικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου. “Η βασική ιδέα είναι ότι η εκεχειρία αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή για κάτι πιο ουσιώδες. Αλλά δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστική είναι η ιδέα αυτή. Ο Άναν προσπάθησε και απέτυχε”, είπε ένας Δυτικός διπλωμάτης.
Σύμφωνα πάντα με διπλωμάτες, αν υπάρξει μια εκεχειρία η υπηρεσία Ειρηνευτικών Αποστολών του ΟΗΕ θα μπορούσε θεωρητικά να συγκροτήσει μια δύναμη από 3.000 παρατηρητές οι οποίοι θα διασφάλιζαν ότι δεν θα ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις. Υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Οργανισμού διευκρίνισε πάντως ότι τα σχέδια αυτά είναι καθαρώς θεωρητικά και μέχρι στιγμής καμία δυτική χώρα δεν έχει υποσχεθεί ότι θα συμμετάσχει με στρατιώτες σε μια τέτοια δύναμη.
Με βάση το σχέδιο εκεχειρίας του Κόφι Άναν, περίπου 300 παρατηρητές και άλλοι 100 εμπειρογνώμονες αναπτύχθηκαν στη Συρία τον Απρίλιο για να επιτηρήσουν την κατάπαυση του πυρός, η οποία πάντως δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Καθώς η κρίση επιδεινωνόταν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ανανέωσε τη θητεία της αποστολής και οι άοπλοι παρατηρητές αποχώρησαν τον Αύγουστο.
Η συριακή κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να μελετήσει την πρόταση εκεχειρίας που εισηγείται ο διεθνής μεσολαβητής του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ Λάκνταρ Μπραχίμι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.
“Η πλευρά της Συρίας είναι έτοιμη να εξετάσει αυτή τη λύση”, είπε ο Τζιχάντ Μακντίσι απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου αν η Δαμασκός θα απαντήσει στην πρόταση που έκανε ο Μπραχίμι τόσο στο καθεστώς όσο και στους αντάρτες.
Υπογράμμισε όμως ότι για να τερματιστεί η βία θα πρέπει επίσης να εμπλακούν στη διαδικασία οι αντάρτες και όσοι τους στηρίζουν στο εξωτερικό. “Βιαζόμαστε να μιλήσουμε με τον Μπραχίμι για να δούμε ποια είναι η θέση των άλλων χωρών με τις οποίες μίλησε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. Θα πιέσουν τις ένοπλες οργανώσεις που φιλοξενούν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν, ώστε να σεβαστούν την εκεχειρία;” πρόσθεσε.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει την πρόταση του Μπραχίμι. Ο Αλγερινός διπλωμάτης έχει ήδη επισκεφθεί το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Ιράν για να προωθήσει το σχέδιό του. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ωστόσο ότι ενδέχεται να πάει και στη Συρία, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση από τη Δαμασκό.
Πάντως ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει εδώ και 48 ώρες αντεπίθεση για να ανακαταλάβει θέσεις-κλειδιά, κυρίως την πόλη Μάαρετ αλ Νούμαν, που βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο ο οποίος συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι. Οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη αυτή στις 9 Οκτωβρίου και έκτοτε επιτίθενται στις ενισχύσεις που προσπαθεί να στείλει το καθεστώς στα βόρεια της χώρας.
Από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώνονται από το πρωί γύρω από την πόλη αυτή αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Συρίας, έχουν σκοτωθεί σήμερα 78 άνθρωποι. Στο Καφρ Νούμπολ, στην επαρχία Ιντλίμπ, έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά, ένα 10χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, ενώ πολλά άτομα τραυματίστηκαν. Στα ανατολικά, στη Μαγιαντίν, σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά. Τα πέντε αυτά ήταν κάτω των 6 ετών, δήλωσε ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άμπντελ Ραχμάν.
Στο Χαλέπι, όπου τους τρεις τελευταίους μήνες διεξάγονται σφοδρές μάχες, άλλο ένα παιδί σκοτώθηκε στη συνοικία Σαχούρ. Νοτιότερα, στη Χομς, βομβαρδίζεται από τα ξημερώματα η συνοικία Χαλντίγια και η πόλη Ταλμπισέχ.
Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου, από τους 78 νεκρούς οι 37 ήταν πολίτες, 24 στρατιώτες και 17 αντάρτες.
Πηγή ΑΜΠΕ