Μπορεί το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ να χαρακτηρίστηκε άνευρο, ωστόσο το δεύτερο που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης σίγουρα ήταν διαφορετικό.
Ο απερχόμενος πρόεδρος προσπάθησε να κερδίσει το χαμένο έδαφος από την πρώτη -καθόλου επιτυχήμενη για τον ίδιο- τηλεμαχία, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ εμφανίστηκε στη σκηνή του Πανεπιστημίου Χόφστρα με τον αέρα του νικητή.
Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της 90λεπτής αναμέτρησης και η συντονίστρια της συζήτησης, η έμπειρη δημοσιογράφος του CNN Κάντι Κρόουλι αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές για να επαναφέρει τους δύο υποψηφίους στην …τάξη.
Οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ισοφάρισε, κερδίζοντας τις εντυπώσεις της δεύτερης τηλεοπτικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με έρευνα του CNN/ORC International , το 46% των ερωτηθέντων έκριναν ότι η εμφάνιση του απερχόμενου προέδρου ήταν καλύτερη από του αντιπάλου του, ενώ το 39% έδειξε για νικητή του ντιμπέιτ τον Ρόμνεϊ. Επίσης, σε δημοσκόπηση του CBS, το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί νικητή τον Μπ.Ομπάμα, ενώ το 30% τάσσεται υπέρ του Ρόμνεϊ.
Η τηλεμαχία είχε δύο άξονες: την εξωτερική και εσωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντιπαράθεση των υποψηφίων για την προεδρία επικεντρώθηκε στην οικονομία, με τον Μιτ Ρόμνεϊ να κατηγορεί τον Μπαράκ Ομπάμα ότι οδηγεί τη χώρα στο δρόμο που ακολουθεί …η Ελλάδα. «Έχουμε τέσσερα συναπτά έτη κατά τη διάρκεια των οποίων υποστήριζε» (σ.σ. ο Μπαράκ Ομπάμα) «ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κατά το ήμισυ. Αντί γι αυτό διπλασιάστηκε», είπε ο Ρόμνεϊ, υπογραμμίζοντας: «Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισ. δολαρίων σε ένα εθνικό χρέος ύψους 16 τρισ. δολαρίων. Αυτό μας βάζει στο δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Μπ.Ομπάμα κατηγόρησε τον Μιτ Ρόμνεϊ ότι το πρόγραμμα πέντε σημείων που δηλώνει ότι έχει στην ουσία είναι πρόγραμμα με ένα και μοναδικό στόχο: «Να βεβαιωθεί ότι είναι πιο εύκολο να παίξει με διαφορετικούς κανόνες» είπε, σημειώνοντας: «Αυτή ήταν η φιλοσοφία του στον ιδιωτικό τομέα, ήταν η φιλοσοφία του ως κυβερνήτης, ήταν και η φιλοσοφία του ως υποψήφιος για την προεδρία».
Σε πολλά σημεία της συζήτησης οι δύο υποψήφιοι αναφέρθηκαν στη μεσαία τάξη, με τον Μπ.Ομπάμα να υπενθυμίζει τη μείωση της φορολογίας για οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, σε αντίθεση με το πρώτο ντιμπέιτ, ο απερχόμενος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε τη γκάφα του αντιπάλου του να υποστηρίξει ότι το 47% των Αμερικανών που συντάσσονται με τον Ομπάμα είναι εξαρτημένοι από επιδόματα και έχουν νοοτροπία θύματος.
«Πιστεύω ότι ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ είναι καλός άνθρωπος και αγαπάει την οικογένειά του. Αλλά όταν είπε πίσω από κλειστές πόρτες πως το 47% είναι θύματα, σκεφτείτε για ποιους μιλούσε: για ανθρώπους που δουλεύουν μια ζωή, αλλά δε βγάζουν αρκετά, που πληρώνουν φόρους, για βετεράνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, για στρατιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εγώ θέλω να παλέψω γι’ αυτούς» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της αιματηρής επίθεσης στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη της Λιβύης, που στοίχισε τη ζωή στον Αμερικανό πρέσβη και άλλους τρεις διπλωμάτες. Για το θέμα είχε μιλήσει στο CNN, λίγες ώρες πριν το ντιμπέιτ, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αναλαμβάνοντας προσωπικά την πολιτική ευθύνη για τα μέτρα ασφάλειας στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το BBC, ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επιχείρησε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, αφήνοντας να πλανάται η εκδοχή τρομοκρατικού χτυπήματος. Απαντώντας, ο απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε «προσβλητικό» το να κατηγορείται για πολιτικές σκοπιμότητες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά μία εθνική τραγωδία, εκδίδοντας δελτίο Τύπου για την αιματηρή επίθεση.
Η τρίτη -και τελευταία- τηλεμαχία των δυο υποψηφίων πριν τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβριου στη Φλόριντα.
ΠΗΓΗ: tovima.gr