Του Θάνου Αθανασίου – από το real.gr
Στο παρά πέντε της έναρξης της Συνόδου Κορυφής, ώρες μόλις πριν τα επίσημα κείμενα των συμπερασμάτων φτάσουν στα χέρια των ηγετών, με μία κίνηση ματ, η τρόικα επιχειρεί να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις και να ανοίξει το δρόμο για μια θετική δήλωση σε σχέση με την ελληνική υπόθεση…
Ανώτατη διπλωματική πηγή από το χώρο του Συμβουλίου επιβεβαίωσε νωρίτερα στο Real.gr ότι «γίνεται προσπάθεια και καλή προετοιμασία ώστε κάτι να υπάρξει στο κείμενο των συμπερασμάτων».
Η ίδια πηγή αναφέρει πως οι 27 σε μορφή του κειμένου που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί (είτε στο επίσημο κείμενο των συμπερασμάτων είτε σε ξεχωριστή ανακοίνωση), θα εξαίρουν τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθεί συμφωνία με τους όρους της τρόικας, θα ενθαρρύνουν το ξεπάγωμα της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και θα προδιαθέτουν για θετικές εξελίξεις επί του συνόλου των ελληνικών ζητημάτων, δηλώνοντας την προσήλωσή τους να παραμείνει η Ελλάδα μέλος του ευρώ. Δεν έχει διευκρινιστεί, διότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αν η αναφορά των 27 θα περιλαμβάνει κάποια νύξη γύρω από την εκταμίευση της περίφημης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Κύκλοι της Κομισιόν, ωστόσο, δείχνοντας την ανακοίνωση της τρόικας επισημαίνουν πως για την εκταμίευση της δόσης οφείλουν να συντρέχουν οι εξής συνθήκες:
1. Η ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο των διαπραγματεύσεων για ανοιχτά διαρθρωτικά θέματα
2. Η υπερψήφιση του συνόλου των συμφωνηθέντων δράσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο στη βάση χρονοδιαγράμματος που θα προσδιοριστεί σε υψηλού επιπέδου επαφές τις επόμενες ημέρες
3. Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργείται από την επιμήκυνση της περιόδου υλοποίησης του προγράμματος και τέλος
4. Να επιτευχθεί επιχειρησιακή, έστω και προσωρινή, συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης επί των προοπτικών του ελληνικού δημοσίου χρέους με ορίζοντα τον στόχο του 2020.
Με την ολοκλήρωση των παραπάνω συνθηκών, η τρόικα θα εκδώσει δύο χωριστές εισηγήσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν από την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ και την οικονομική και νομισματική επιτροπή (euro working group) προτού αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των δύο θεσμών. Πηγές της Κομισιόν που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την καγκελαρία και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, θεωρούν, πως αν στο μεσοδιάστημα δεν προκύψει κάποια άλλη “δυσάρεστη έκπληξη” από την Ελλάδα, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να καταλήγει στην τακτική συνεδρίαση του eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.
Παρ’ όλα αυτά, ουδείς στις Βρυξέλλες ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο της εκταμίευσης της δόσης ή το αν αυτή θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου ή τμηματικά. Παρομοίως, ουδείς επιχείρησε να μπει σε προχωρημένες συζητήσεις σε σχέση με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί για την επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ευαισθησίες που το ΔΝΤ έχει εκ του καταστατικού του. Αρκετοί, ωστόσο, κοινοτικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν πως η βασική διαπραγμάτευση θα γίνει μεταξύ των Ευρωπαίων δανειστών και του ταμείου επί τη βάσει «μακροοικονομικών σεναρίων» που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι. Κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Real.gr ότι «κρίσιμο στοιχείο για την εξέλιξη των συζητήσεων έστω και προσωρινά θα είναι το μέγεθος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά το επόμενο διάστημα». Η ίδια πηγή έθεσε υπόψιν του Real.gr το μέγεθος 4,2% ως το ποσοστό ύφεσης που οι κοινοτικές υπηρεσίες προκρίνουν για το 2013.
Σύνοδος χαμηλών προσδοκιών:
Σύμφωνα με αξιόπιστη διπλωματική πηγή του Συμβουλίου κατά το προχθεσινό συμβούλιο γενικών υποθέσεων φάνηκαν οι σαφείς διαφορές μεταξύ των εταίρων επί του κειμένου των συμπερασμάτων. Η Γερμανία δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από το κείμενο για την οικονομική και νομισματική ένωση που παρουσίασε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη. «Η Γερμανία θα δώσει αύριο τον τόνο καθώς ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών έχει προϊδεάσει για το τι επιθυμούν να συζητηθεί. Είναι σαφές ότι οι προτάσεις της Γερμανίας απαιτούν αλλαγή της συνθήκης. Ωστόσο, κανείς άλλος δεν θέλει να μπει σε αυτή τη συζήτηση. Παρομοίως, η Γερμανία δεν επιθυμεί τώρα να υπάρξει καμία αναφορά στο κείμενο για κοινή έκδοση χρέους», τόνισε ο διπλωμάτης.
Επεσήμανε όμως ότι θα γίνει προσπάθεια, το θέμα των ευρωομολόγων με κάποιον τρόπο να συζητηθεί. Η μέγιστη όμως δυνατή προσπάθεια πίσω από την οποία συντάσσονται Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος και η Ιταλία του κυρίου Μόντι έχει να κάνει με την επαναβεβαίωση της απόφασης του Ιουνίου για την τραπεζική ένωση. Την ίδια στιγμή Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία επιθυμούν επανεξέταση ή επανερμηνεία της απόφασης ειδικά στο σημείο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. Ακόμα και για την εποπτική αρχή, των τραπεζών, απαραίτητη προϋπόθεση για τα άλλα δύο, οι εταίροι είναι χωρισμένοι και το κλίμα είναι κακό επί της ουσίας. Οι 27 και οι 17 διχάζονται οριζόντια και κάθετα γύρω από τα θέματα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, της πρότασης περί υπερεπιτρόπου και επί της ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισσαβόνα. Κομισιόν και Προεδρεία του Συμβουλίου αν και διχασμένοι θα επιστήσουν στους εταίρους την ανάγκη τα μέτρα να ληφθούν με μια σχετική ταχύτητα, τονίζοντας, πως ό,τι εντάσσεται στην αναθεώρηση της Συνθήκης δεν θα λειτουργήσει πριν περάσουν δύο χρόνια. Οι εταίροι ακόμα έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και επί του περιβόητου δημοσιονομικού πλαισίου. Όσοι είναι καχύποπτοι μιλάνε ήδη για καθυστέρηση των αποφάσεων διάσωσης ενώ παραπέμπουν και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Σε σχέση με τη γερμανική ιδέα περί προϋπολογισμού της ευρωζώνης ως αντιστάθμισμα στην έκδοση ευρωομολόγων, αναμένεται να δοθεί μάχη για τη διασύνδεση των πιστώσεων αυτού του προϋπολογισμού με μνημόνια που θα πρέπει να υπογράψουν τα εμπλεκόμενα κράτη σε σχέση με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις.
Εν ολίγοις, όλες οι βασικές αποφάσεις παραπέμπονται για επανεξέταση το Δεκέμβρη, παρ’ εκτός αν ο Ιταλός πρωθυπουργός κύριος Μόντι αποφασίσει να στυλώσει τα πόδια και να απαιτήσει κάτι γρηγορότερα. Δεν αναμένεται να γίνει συζήτηση σε βάθος για την Ισπανία, ενώ επιβεβαιώνονται οι φωνές που θέλουν τη Γερμανία να πιέζει τη Μαδρίτη να καθυστερήσει το αίτημα διάσωσης.
ΠΗΓΗ: real.gr