Ανησυχία επικρατεί στην Άγκυρα μετά την παραίτηση του Συμβούλου Ασφαλείας Μάϊκλ Φλιν μετά την αποκάλυψη “ανάρμοστων σχέσεων” που είχε, λίγο πριν διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, με την Μόσχα, καθώς ο απόστρατος αξιωματικός είχε από καιρό αναπτύξει στενή επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ δήλωνε αντι-Γκιουλενικός και υπέρ της έκδοσης του Ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, όπως επανειλλημμένα έχει ζήτήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, όταν είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να τον διορίσει στην άκρως κρίσιμη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τότε, ένας πελάτης της Intel Group που ανήκε στον κ. Φλιν, ο Καμίλ Εκίμ Αλπτεκίν, Τούρκος επιχειρηματίας στον τομέα των ακινήτων, δήλωσε την Πέμπτη στο «The Intercept» ότι μία από τις εταιρείες του, η «Inovo BV», πλήρωσε στην εταιρεία του κ. Φλιν «δεκάδες χιλιάδες δολάρια» για ανάλυση των παγκόσμιων υποθέσεων. Σύμφωνα με το «Politico», ο κ. Αλπτεκίν είχε αναμειχθεί στην οργάνωση της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον, νωρίτερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε.
Οι σχέσεις του κ. Φλιν με την τουρκική κυβέρνηση αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την «Daily Caller». «Μία συμβουλευτική εταιρεία των μυστικών υπηρεσιών που ιδρύθηκε από τον στρατηγό εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, ο οποίος διατελεί κορυφαίος στρατιωτικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, πρόσφατα προσλήφθηκε για να ασκήσει λόμπι υπέρ μιας σκοτεινής ολλανδικής εταιρείας (της ‘Inovo BV’) που συνδέεται με τον τουρκική κυβέρνηση και τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», έγραψε η «Caller» στις 11 Νοεμβρίου.
Επιπρόσθετα, τρεις μέρες μετά τις εθνικές εκλογές των ΗΠΑ, ο κ. Φλιν είχε γράψει άρθρο στο «The Hill», με τίτλο «Ο σύμμαχός μας η Τουρκία είναι σε κρίση και χρειάζεται τη βοήθειά μας», στο οποίο ανέφερε: «Πρέπει να ξεκινήσουμε κατανοώντας πως η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πραγματικά ο ισχυρότερος σύμμαχός μας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, όπως και ένας παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Παρέχει μια εξαιρετικά απαραίτητη συνεργασία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ».
Ο κ. Φλιν ασκούσε δριμεία κριτική στον Φετουλάχ Γκιουλέν -υπεύθυνος για το πραξικόπημα στην Τουρκία κατά τον Ταγίπ Ερντογάν- και δήλωσε ότι παρότι ο κληρικός παρουσιάζεται ως μετριοπαθής, είναι στην πραγματικότητα ένας «ριζοσπάστης Ισλαμιστής».
«Οι δυνάμεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ αντλούν την ιδεολογία τους από ριζοσπαστικούς κληρικούς όπως ο Γκιουλέν, ο οποίος είναι απατεώνας», έγραψε ο κ. Φλιν στο άρθρο του. «Εμείς δεν θα πρέπει να του παρέχουμε ασφαλές καταφύγιο. Σε αυτή την κρίση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι».
Η υπόθεση ίσως μεταβάλλει τις ισορροπίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αν και αυτό θα κριθεί από το ποιος θα είναι ο αντικατάστατης του.
Τότε, οι αποκαλύψεις είχαν προκαλέσει την ανησυχία και της Αθήνας εξαιτίας των φιλοτουρκικών θέσεων του Φλιν, αν και στη συνέχεια τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχαν αποκτήσει καλές σχέσεις συνεργασίας (είχαν γίνει και συναντήσεις). Η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον τον ορισμό του αντικαταστάτη του Μάϊκλ Φλιν…