«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ούτως ώστε να τονιστεί η πρόοδος την οποία διαπιστώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις στη συζήτηση για την Ελλάδα, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των Υπηρεσιών, εφ’ όσον όλες οι πλευρές συνεχίζουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και πολλές από τις δράσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους» τόνισε.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, ο αντιπρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στη «δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τη λειτουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
«Υπάρχουν θετικοί οικονομικοί δείκτες» πρόσθεσε. «Στο δεύτερο ήμισυ του 2016 η ανάπτυξη έχει επανέλθει και έχει αυξητικές τάσεις. Αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 2,7% το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα παραμένει σε σωστή πορεία. Οι προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν χθες, αποτυπώνουν αυτή την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Μειώνεται η ανεργία παρ’ ότι συνεχίζει να είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το 2016 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το στόχο διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος, (σύμφωνα με το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας) και θα καλύψει και τον στόχο για το 2017, με 1,75% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις «η υλοποίηση ήταν πάντα η Αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών προγραμμάτων». Γι αυτό και κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να μην επαναπαυθούν». Αναγνώρισε ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πέρασαν πολλοί νόμοι στη Βουλή, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων στοιχείων.
Ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια, είναι οι δύο τομείς στην υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο.
Αναγνώρισε ότι «υπάρχει συνέπεια εκ μέρους των ελληνικών αρχών στο πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και έχει επιτευχθεί πρόοδος από τη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015».
«Τονίζω», πρόσθεσε, «ότι οι ελληνικές αρχές από την αρχή του προγράμματος έχουν εφαρμόσει περίπου 200 μέτρα και αρκετά μέτρα τα οποία καταγράφονται και πρέπει να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. (…) Είναι καίριας σημασίας όλοι οι εταίροι να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ούτως ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να φθάσουμε στο στόχο μας».
«Αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα θετικά μηνύματα της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε την εμπιστοσύνη, ούτως ώστε η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη να επανέλθουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι απαιτήσεις που θα επιτρέψουν και στο ΔΝΤ να επανέλθει στο πρόγραμμα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά ζητώντας από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο» ανέφερε.
O κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε τέλος ότι στις 23 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε τα μέτρα τα οποία είχαν περάσει το Δεκέμβριο από το Eurogroup.
«Τα μέτρα αυτά θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ωρίμανσης του χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο του 2016, που θα συνεχίσει να τρέχει παράλληλα με τη Συμφωνία» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.
Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών στη συζήτηση για την πορεία της β’ αξιολόγησης
Με παρεμβάσεις ευρωβουλευτών, με μεγάλη συμμετοχή των Ελλήνων, 14 ελληνικές παρεμβάσεις σε σύνολο περίπου 30, συνεχίστηκε η απογευματινή συζήτηση στο ΕΚ για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Μετά τη θετική παρουσίαση της προόδου της Ελλάδας από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, τον λόγο πήρε πρώτος ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης εκπροσωπώντας την πολιτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών του ΕΛΚ.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, «η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από καιρό, τουλάχιστον από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016. Η καθυστέρηση είναι καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Αυτά δεν είναι λόγια δικά μου, αλλά του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο, καθώς και του υπουργού Οικονομικών.
Η αβεβαιότητα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια, η τακτική της αναβολής της κυβέρνησης παραπέμπει στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, και όλα αυτά για εσωτερική κατανάλωση» υπογράμμισε και πρόσθεσε :
Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις φέρνουν μεγαλύτερο λογαριασμό. Στη δε επιστολή που απέστειλε τον προηγούμενο μήνα στην Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων».
Ο κ. Κεφαλογιάννης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με τον ρυθμό που πρέπει, η κυβέρνηση παθαίνει αλλεργία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και αυτές που έχουν συμφωνηθεί δεν προχωρούν, υπάρχει ένα λάθος στο πρόγραμμα: Είναι η αύξηση των φόρων και όχι ο περιορισμός των δαπανών και κυρίως η δημιουργία του νέου πλούτου» τόνισε.
«Για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται το τρίπτυχο, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία χωρίς δάκρυα των υπουργών του κ. Τσίπρα για οποιαδήποτε προσπάθεια για να γίνουν επενδύσεις» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης εκ μέρους του ΕΛΚ.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νότης Μαριάς, εκ μέρους της ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Απευθυνόμενος στο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε : «Η εφαρμογή των μνημονίων, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Παρά τα δισεκατομμύρια που έχει πάρει η χώρα σε δάνεια, έχει γεμίσει με εκατομμύρια φτωχούς και στρατιές ανέργων». Ο κ. Μαριάς περιέγραψε στη συνέχεια τις δυσκολίες των νέων, των επιχειρήσεων, τις απώλειες περιουσιών και τις μειώσεις εισοδημάτων.
Μίλησε για τη «φορομπηχτική πολιτική» και για τα «κοράκια που προσπαθούν «ν’ αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων».
Υπογράμμισε ότι τα 280 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια, πήγαν πίσω στην εξόφληση των παλαιών χρεών, στις τσέπες των δανειστών που απαιτούν και νέα σκληρά μέτρα ενόψει της αξιολόγησης.
«Των δανειστών που με επικεφαλής τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ συνεχίζουν την ανάλγητη μνημονιακή τους πολιτική σε συνεργασία πλέον με την νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» κατέληξε ο κ. Μαριάς.
Σε αντίθεση με τις παρεμβάσεις των δύο Ελλήνων ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Ούντο Μπούλμαν εκπροσωπώντας και αυτός την ομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών, υπογράμμισε το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα βρίσκεται «σε καλό δρόμο».
Ο κ. Μπούλμαν αναγνώρισε ως σωστά τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ντομπρόβσκις και μίλησε για «ένα σωστό απολογισμό» .
«Η δική μας πολιτική ομάδα, πρόσθεσε, ανησυχεί, διότι ενώ φαίνεται ότι έχουμε καλά αποτελέσματα, καλύτερα απ’ ότι κατά ένα μεγάλο διάστημα στο παρελθόν, ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αντίθετες φωνές σε ορισμένα κράτη- μέλη που και πάλι μιλούν για κάποιο Grexit.
Πόσο αξιόπιστες και πόσο υπεύθυνες θεωρείτε κ. Ντομπρόβσκις τέτοιες φωνές από κράτη-μέλη που λειτουργούν ως οιωνοί κακών ειδήσεων και ποια είναι η αντίδραση της Επιτροπής;» ρώτησε απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο και πρόσθεσε:
«Λέτε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Τι σας εμποδίζει ώστε στις 20 Φεβρουαρίου να προχωρήσετε;
Η θέση των σοσιαλδημοκρατών είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φθάσει η Ευρώπη σε μια κατάσταση σαν αυτή του καλοκαιριού του 2015. Θα πρέπει να υπάρξει καλή θέληση.
Υπάρχει όξυνση της κατάστασης, χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό» είπε και κατέληξε υπογραμμίζοντας «όχι νέα κλιμάκωση της κρίσης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ