Μια ενδεχόμενη εξέλιξη κατά του κατεστημένου στις εθνικές εκλογές στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία μαζί με την παγκόσμια αύξηση του προστατευτισμού αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters.
Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν προβάδισμα έναντι της απειλής από τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η οποία ήταν η βασική ανησυχία για τη Βρετανία σε αντίστοιχη έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
“Με τα λαϊκιστικά κόμματα να κερδίζουν στήριξη και τις δημοσκοπήσεις να αποδεικνύονται ολοένα και πιο αναξιόπιστες, υπάρχουν πολλά γεγονότα που θα μπορούσαν να ταράξουν τις αγορές”, δήλωσε ο Σάιμον Γουέλς, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για την Ευρώπη.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% τα επόμενα τρίμηνα, μια αξιοπρεπής επίδοση με βάση τα πρόσφατα ιστορικά δεδομένα, όπως έδειξε η τελευταία έρευνα που διεξήχθη από τις 9 έως τις 15 Φεβρουαρίου. Λίγοι οικονομολόγοι απομακρύνθηκαν από αυτή την ενδιάμεση άποψη. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι συμμετέχοντες που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση δήλωσαν ότι η πρόσφατη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης είναι βιώσιμη.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα μόλις κάτω του 2% έως τουλάχιστον το 2019. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 1,5% φέτος και στο 1,4% τον επόμενο χρόνο, όπως και στη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου.
Η πρόσφατη αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικες της ευρωζώνης συνέπεσε με ένα αδύναμο ευρώ, που καθιστά τις εξαγωγές της ζώνης του ενιαίου νομίσματος σχετικά φθηνές στις παγκόσμιες αγορές. Το ευρώ προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 3% έναντι του δολαρίου τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Reuters με τη συμμετοχή αναλυτών συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το ευρώ έχει δεχθεί πιέσεις ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν αναμένεται να επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά στον δεύτερο γύρο να χάσει με μεγάλη διαφορά από τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν ή με μικρότερη διαφορά από τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν. Παρά ταύτα, υπάρχουν κάποιοι που προεξοφλούν μια αναταραχή δεδομένης της αποτυχίας των δημοσκοπήσεων στις πρόσφατες βρετανικές και αμερικανικές κάλπες.
“Μια νίκη για την κα Λεπέν είναι εντός των ορίων της πιθανότητας”, δήλωσε ο Φλορίαν Μπάιερ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Fathom. “Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κα Λεπέν θα περάσει στο δεύτερο γύρο, τον οποίο μετά θα χάσει… (αλλά) οι δημοσκοπήσεις έχουν κάνει λάθος και στο παρελθόν. Ο κ. Τραμπ κέρδισε και το Brexit συνέβη”.
Πάνω από το 90% των 42 οικονομολόγων που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση στην τελευταία έρευνα δήλωσαν ότι είναι απίθανη μια νίκη του Εθνικού Μετώπου.
Οι οικονομολόγοι δίνουν επίσης πολύ μικρή πιθανότητα για την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη τα επόμενα λίγα χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, που σε μεγάλο βαθμό θεωρείται ότι δεν έχει τη δυναμική για να αντέξει σημαντικές πολιτικές αλλαγές, βασίζεται στην υπόθεση ότι διατηρείται το πολιτικό status quo σε όλη την Ένωση.
“Δεν είναι το κεντρικό μας σενάριο ότι (η Λεπέν) θα κερδίσει, αλλά το σενάριο κινδύνου είναι ότι θα κερδίσει καθώς οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι υψηλότερες από αυτό που προεξοφλούν οι αγορές”, δήλωσε ο Μπάιερ. “Εάν κερδίσει η Λεπέν τις γαλλικές εκλογές, τότε αυτό θα είναι το τέλος της ευρωζώνης όπως την ξέρουμε”.
Εάν κερδίσει το Εθνικό Μέτωπο, έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ΕΕ εντός έξι μηνών, να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει το φράγκο ως επίσημο νόμισμα της χώρας. Ακροδεξία και αντικαθεστωτικά κόμματα στην Ολλανδία και την Ιταλία επίσης θέλουν να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ