Αρνητική στο ενδεχόμενο τηλεοπτικής αδειοδότησης εμφανίζεται η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, επικαλούμενη τις αλλαγές που προωθεί η ΕΕ στη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος. Και η απάντηση στη διαβούλευση του ΕΣΡ είναι ότι δεν είναι η ώρα για χορήγηση αδειών, και μάλιστα με τη μέθοδο της δημοπρασίας!
Aυτό που εισηγείται είναι να παραταθεί το υφιστάμενο καθεστώς μέχρι να γίνουν οι αλλαγές στη μετάδοση του ψηφιακού σήματος, με το επιχείρημα ότι τότε θα χωράνε περισσότεροι σταθμοί.
Η άποψη της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι πως στο άμεσο μέλλον δεν θα έχει νόημα με ποιον τρόπο θα μεταδίδεται το σήμα, αφού θα υπάρχει ένας συνδυασμός επίγειου ψηφιακού σήματος και μετάδοσης δεδομένων μέσω internet. Συνεπώς, αναφέρει, δεν θα υπάρχει λόγος για ξεχωριστές κατηγορίες αδειών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αν και δεν έχουν χορηγηθεί, και το ΕΣΡ θα πρέπει να προχωρήσει μόνο σε γενικές εγκρίσεις για τη μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Δηλαδή, θα μπορεί, για παράδειγμα, μια πλατφόρμα, π.χ. η Digea, μέσω της υβριδικής τηλεόρασης (επίγειο ψηφιακό σήμα + internet) να παρέχει και ελεύθερα κανάλια και συνδρομητικά. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η αξία των αδειών των σταθμών που προσδοκά η κυβέρνηση, όπως και η αξία των μοναδικών αδειών που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, των φορέων συνδρομητικής τηλεόρασης Nova και Cosmote TV.
Μπαίνει μπροστά η ΕΕΤΤ
Προς αυτήν την κατεύθυνση θεωρεί η ΕΙΤΗΣΕΕ πως κινείται όχι μόνο η ΕΕΤΤ αλλά και το ΕΣΡ, με την εισήγηση που είχε καταθέσει το 2015 με παρατηρήσεις επί του «νόμου Παππά». Με άλλα λόγια, διεκδικούν την παράκαμψη του νόμου Παππά για να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, μέσα από μια νέα συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου μετάδοσης. Η ΕΕΤΤ θεωρεί πως με τη μετάβαση στο σύστημα DVB-T2 αξιοποιείται πλήρως το φάσμα και παρόμοια άποψη υπάρχει και στο ΕΣΡ. Αντί να γίνει μια τεράστια προσπάθεια και να χορηγηθούν λίγες άδειες για 10 χρόνια, είναι καλύτερη η αναμονή (για τουλάχιστον δύο χρόνια) μέχρι να αλλάξει ο υφιστάμενος τρόπος μετάδοσης.
Μέχρι σήμερα στο ΕΣΡ γίνονται συζητήσεις για να βρεθεί ένας «οδικός χάρτης» για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. «Αναμένουμε τις προτάσεις των φορέων», λένε τα μέλη του ΕΣΡ, αναφερόμενα στις επιστολές που έστειλαν σε ΕΙΤΗΣΕΕ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΟΕΣΥ και πολιτικά κόμματα. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς την περασμένη εβδομάδα έκανε γενική αναφορά στο ΕΣΡ, λέγοντας ότι: «Όλοι ελπίζουμε ότι το νέο ΕΣΡ θα δράσει ως άγρυπνο μάτι της δημοκρατίας και όχι ως μακρύ χέρι της διαπλοκής, όπως ήταν σύνηθες στον χώρο».
Μέχρι σήμερα προτάσεις έχουν στείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τις TV άδειες
Η επιστολή με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΕΣΡ υπογράφεται από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου. Κατ’ αρχάς, επισημαίνεται πως η καταλληλότερη διαδικασία είναι η «δημοπρασία των αδειών, όπως αυτή διενεργήθηκε την 30ή/8/2016, με ενδεχόμενες επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις». Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, αναφέρεται πως, παρότι η πρόταση του κόμματος είναι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, θα ήταν «ευνοϊκά διακείμενοι σε ενδεχόμενη διαφορετική πρόταση, για έναν οριακά μεγαλύτερο αριθμό χορηγούμενων αδειών». Η Ρ. Σβίγκου αναφέρεται και στα κριτήρια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θέτοντας ως προαπαιτούμενα κριτήρια «οικονομικά, αρτιότητας τεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών, εξασφάλισης ελάχιστου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού και ποιοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος».
Πηγή: typologies.gr