Με σαφή αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα συνεδριάζει σήμερα Eurogroup το οποίο αναμένεται να εξετάσει το πλαίσιο μια πολιτικής συμφωνίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Μεταρρυθμίσεις, πρωτογενή πλεονάσματα και χρέος είναι τρία ζητήματα των κατευθύνσεων ενώ όπως όλα δείχνουν το κλείσιμο της αξιολόγησης παραπέμπεται για τον Απρίλιο.
Πάντως με βάση των δηλώσεων αξιωματούχων των Βρυξελλών αλλά και της Ευρωζώνης, το κλίμα για την Ελλάδα μοιάζει να έχει αλλάξει. Εκτός από τους Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ και Ντομπρόφσκις, με θετικά λόγια εκφράστηκε ακόμη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Παράλληλα το ΔΝΤ δείχνει να επανεξετάζει τη στάση του, αποδεχόμενο να συμπεριλάβει στις προβλέψεις του την υπεραπόδοση της οικονομίας για το 2016 και αν φανεί ότι έχει κάνει λάθος, θα τις αλλάξει.
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ θα έχει παρατηρητή στην καταγραφή των τελικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία για το 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ, λίγο πριν αυτά σταλούν στην Eurostat και γίνουν οι ανακοινώσεις μέσα στον Απρίλιο για όλη την ΕΕ.
Η διαφορά των προβλέψεων των δύο διεθνών οργανισμών ήταν πριν από λίγες ημέρες στο 2% του ΑΕΠ δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους είναι να πεισθεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, ‘Ανγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.
Η κυβέρνηση, έχει διαμηνύσει έχει πάντα ως στόχο μια συμφωνία χωρίς ούτε ένα μέτρο λιτότητας.
Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει συζητήσεις για:
– Το εργασιακό, για το οποίο υπάρχει ήδη πίεση για την αλλαγή του καθεστώτος στις ομαδικές απολύσεις .
– Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ για το 2018 που όλοι πιστεύουν ότι μπορεί να κλείσει εύκολα.
– Τα θέματα που άπτονται της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με πρώτο την αποκρατικοποίηση του 17% του ΔΕΗ και του 25% του ΑΔΜΗΕ.
– Τον διορισμό νέου ΔΣ στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και την έναρξη λειτουργίας του που έχει οριστεί έως και το τέλος Μαρτίου.
– Την ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό για τις επιχειρήσεις και το νέο πτωχευτικό δίκαιο.
– Μια σειρά από θέματα που αφορούν την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Το QE
Με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική στις 9 Μαρτίου. Εάν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου. Κοινοτικοί αξιωματούχοι «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη δύο ενδιάμεσους σημαντικούς σταθμούς: τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία το 2016 από τη Eurostat και τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψεων από το ΔΝΤ.
Στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και όπως αναγράφεται σε αυτή, «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).
Mια πολιτική συμφωνία ή «προ- συμφωνία» έχει υπάρξει και παλαιότερα. Το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου 2016 είχε δώσει χρόνο στην κυβέρνηση για να παρουσιάσει στους θεσμούς περισσότερα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και είχε εξουσιοδοτήσει το Euro Working Group της 24ης Οκτωβρίου να εκταμιεύσει τη υποδόση του 1,7 δισ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, enikonomia.gr