Βολές κατά τις κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση έπειτα από το Eurogroup της Δευτέρας όπου συμφωνήθηκε τελικά η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Η επίθεση αφορά τόσο στο γεγονός ότι καθυστερεί να κλείσει η αξιολόγηση όσο και στο ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε πρόσθετα μέτρα.
ΝΔ: Άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό
«Άλλη μια φορά η κυβέρνηση επιχειρεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο το χρόνο της ολοκλήρωσής της. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχετικά με την απόφαση του Eurogroup.
Η Πειραιώς υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο και σημειώνει πως «σήμερα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα. Και ενώ η οικονομία βουλιάζει…»
H ΝΔ λέει επίσης ότι η επιστροφή των θεσμών συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης.
«Με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια. Με πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και φυσικά, χωρίς κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Με λίγα λόγια, το κόστος της καθυστέρησης και της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι οδυνηρό για τους πολίτες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ.
Tweet του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ Μ. Λαζαρίδη για το Eurogroup
Στο διαδίκτυο σχολίασε ο διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ Μ. Λαζαρίδης το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup.
«Τι συνέβη στο #Eurogroup: ΟΧΙ πολιτική συμφωνία, ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ το αφορολόγητο, ΚΟΒΟΝΤΑΙ συντάξεις, ΝΑΙ στις ομαδικές απολύσεις, ΟΧΙ χρέος, ΟΧΙ QE», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Λαζαρίδης.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη βάλει κατά των κυβερνητικών πανηγυρισμών
Ευθείες βολές κατά των κυβερνητικών πανηγυρισμών, για την επιστροφή της τρόικα (τώρα κουαρτέτο) στην Ελλάδα εκτόξευσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διερωτώμενη σε τι άλλο δεσμεύθηκαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε βέβαια, για προνομοθέτηση σε μειώσεις του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο, να «ικανοποιηθεί το ΔΝΤ», το οποίο δηλώνει ότι θα επιμείνει στις απόψεις του.
Με την ανακοίνωση καταγγέλλεται η κυβέρνηση ότι δεν έχει προβεί σε πολιτική συμφωνία, επαφιόμενη στην υπόσχεση για «αντισταθμιστικά», εφ’ όσον όμως πετύχουμε τους δυσβάσταχτους στόχους για υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ), τα οποία θέτουν εμπόδια στην επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:
Για πόσα χρόνια θα ισχύσει η υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ;
Τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Γιατί ο κ. Ντάισελμπλουμ μιλά για συζήτηση μετά το 2018;
Πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ; Γιατί αυτό είναι άμεση αναγκαιότητα;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκαλεί τον υπουργό Οικονομικών, αναμένοντας τις σχετικές εντυπώσεις.
ΚΚΕ: Όλα όσα διαρρέει η κυβέρνηση είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού
Το ΚΚΕ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του, αναφέρει ότι «όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχθηκε την άμεση νομοθέτηση νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων, που θα ισχύσουν μετά το 2018, συν όλα αυτά που περιλαμβάνονται στη β’ αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος».
«Όλα όσα διαρρέει η κυβέρνηση για «μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος» και «αντισταθμιστικά μέτρα», είναι μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, μόνο που δεν πείθει πια κανέναν» προσθέτει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιό του: «Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 21 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη μαχητική απάντηση στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες».
Θεοδωράκης: Νέο μίγμα πολιτικής θα αποκαλούνται πλέον τα νέα μέτρα
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε με μήνυμα στο twitter τις αποφάσεις στο Eurogroup. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι μάχες καταλήγουν σε νίκες ή ήττες. Και στην Ελλάδα του Τσίπρα σε… μετονομασίες. Νέο μίγμα πολιτικής θα αποκαλούνται πλέον τα νέα μέτρα».
Ένωση Κεντρώων: Από την Ελλάδα και πάλι ζητούνται μεταρρυθμίσεις αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αδρανούν
Από ότι απεδείχθη ζητούνται από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις. Αυτό εζητείτο πάντα, αλλά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κορόιδευαν, νομοθετούσαν κάθε φορά για να πάρουμε την δόση και μετά αδρανούσαν. Τώρα όμως δεν θα μπορούμε να αδρανούμε, υπάρχουν “οι κόφτες και οι υπερ-κόφτες και τα υπερ-ταμεία”. Να προσέξει η κυβέρνηση μήπως πανηγυρίζει σήμερα και κλαίει την επόμενη εβδομάδα. Γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ βγάζουν “σπυράκια” με τη λέξη μεταρρυθμίσεις, σχολίασε η Ένωση Κεντρώων την απόφαση του Eurogroup.
Βενιζέλος: Η συμφωνία είναι επανάληψη του Eurogroup του 2015 με Βαρουφάκη
Με την απόφαση του Eurogroup επαναλαμβάνεται αυτό που είχε γίνει στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ακριβώς πριν από δύο χρόνια: συμφωνήθηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης, σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δεν υπήρξε καμία οριστική συμφωνία για το πρόγραμμα και τις επόμενες εκταμιεύσεις, ούτε για το τι θα γίνει μετά από τον Ιούλιο το 2018, ενώ δεν υπάρχει και καμία δέσμευση των εταίρων για παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, τόνισε ακόμη στο σχόλιό του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Συμφωνήθηκε συνεπώς η παράταση της εκκρεμότητας έως ότου να βρεθεί και πάλι η χώρα ένα βήμα πριν από πιστωτικό γεγονός», ανέφερε ακόμη ο κ. Βενιζέλος. «Συμφωνήθηκε, με άλλα λόγια, η παράταση της εκκρεμότητας έως ότου διαμορφωθούν και πάλι δραματικά διλήμματα», τόνισε ακόμη.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ακόμη ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιερ Μοσκοβισί είπαν, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup τελείως διαφορετικά πράγματα από τα όσα περιέλαβε η κυβέρνηση στο non paper που κυκλοφόρησε.
«Με το τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα, ως πραγματική οικονομικά και ως κοινωνία, να σέρνεται ακόμη επί μήνες και να ασχοληθούν με τις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Η διευθέτηση όμως αυτή δύσκολα θα φτάσει έως τις γερμανικές εκλογές του Φθινοπώρου. Αυτό θα καταστήσει τα διλήμματα του καλοκαιριού ακόμη πιο πιεστικά. Καλοκαίρι ήταν και το 2015», κατέληξε στο σχόλιό του ο κ. Βενιζέλος.
Αναλυτικά το σχόλιο του Ευάγγελου Βενιζέλου:
«Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 επαναλαμβάνεται ουσιαστικά αυτό που έγινε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Όπως το 2015 έτσι και τώρα συμφωνήθηκε απλώς η παράταση της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Χωρίς να υπάρχει καμία οριστική συμφωνία για το τρέχον πρόγραμμα που λήγει τον Ιούλιο του 2018 και τις επόμενες εκταμιεύσεις. Χωρίς, πολύ περισσότερο, να υπάρχει συμφωνία για το τι θα γίνει μετά τον Ιούλιο του 2018. Χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση των εταίρων για παρεμβάσεις στο δημόσιο χρέος, πέραν των ασήμαντων «βραχυπρόθεσμων» μέτρων που ανακοινώθηκαν στις 6.12.2016. Χωρίς να υπάρχει ο,τιδήποτε ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ. Χωρίς να έχει λήξει η εκκρεμότητα ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα.
Συμφωνήθηκε συνεπώς η παράταση της εκκρεμότητας έως ότου να βρεθεί και πάλι η χώρα ένα βήμα πριν από πιστωτικό γεγονός, πριν τη μεγάλη λήξη ομολόγων του Ιουλίου, που και αυτό μπορεί να αποφευχθεί τεχνικά με την κατάχρηση των κεφαλαίων του κοινού ταμείου ΝΠΔΔ που διαχειρίζεται η ΤτΕ. Στην περίπτωση αυτή η «διαπραγμάτευση» θα παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμη περιμένοντας, υποτίθεται, την επόμενη γερμανική κυβέρνηση. Συμφωνήθηκε, με άλλα λόγια, η παράταση της εκκρεμότητας έως ότου διαμορφωθούν και πάλι δραματικά διλήμματα.
Δεν υπάρχει συμφωνία που να πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, όπως συνέβη και με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015. Συμφωνήθηκε επί της αρχής ότι θα δοθεί έμφαση στα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα πρωτίστως φορολογικά (μείωση αφορολόγητου) και ασφαλιστικά (μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης). Δεν συμφωνήθηκαν όμως συγκεκριμένα «ενοχλητικά» μέτρα. Όλα παραπέμπονται στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα (θεσμούς) που πρέπει να καταλήξει σε μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement), ώστε στη συνέχεια το Eurogroup να λάβει «πολιτικού» χαρακτήρα αποφάσεις για το τι θα γίνει από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και μετά και για άγνωστο, προς το παρόν, διάστημα.
Η διευθέτηση της 20ης Φεβρουαρίου 2017, κατά τρόπο που θυμίζει έντονα τη διευθέτηση της 20ης Φεβρουαρίου 2015, επιτρέπει στην κυβέρνηση να κυκλοφορεί non paper λέγοντας ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα λιτότητας ούτε ενός ευρώ, ότι απλώς θα αλλάξει από το 2019 (!) το μείγμα πολιτικής (προφανώς η σχέση αύξησης εσόδων και περιορισμού δαπανών), ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί να εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πακέτο μέτρων 3 δις που θα στηρίξει η Παγκόσμια Τράπεζα για τον περιορισμό της ανεργίας . Για όλα αυτά ρωτήθηκαν στη συνέντευξη τύπου οι κκ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί και είπα με κομψότητα πράγματα τελείως διαφορετικά από τα όσα περιέλαβε η κυβέρνηση στο non paper. Ο Πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι ως υπουργός οικονομικών δεν μπορεί να αποκλείσει νέα μέτρα λιτότητας. Επανέλαβε δε πάμπολλες φορές ότι τώρα η έμφαση δίδεται στις διαρθρωτικές αλλαγές, από τις οποίες όμως αναμένεται δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς μιλάμε για διαρθρωτικές αλλαγές όπως το χαμηλότερο αφορολόγητο και η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ο δε Γάλλος Επίτροπος είπε απλώς ότι η Επιτροπή εξετάζει ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
Με το τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα, ως πραγματική οικονομικά και ως κοινωνία, να σέρνεται ακόμη επί μήνες και να ασχοληθούν με τις κρίσιμες εκλογικές διαδικασίες στην Ολλανδία και τη Γαλλία. Η διευθέτηση όμως αυτή δύσκολα θα φτάσει έως τις γερμανικές εκλογές του Φθινοπώρου. Αυτό θα καταστήσει τα διλήμματα του καλοκαιριού ακόμη πιο πιεστικά. Καλοκαίρι ήταν και το 2015».
Θεοχαρόπουλος: Οι αυταπάτες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε επώδυνα μέτρα
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολίασε τις αποφάσεις του Eurogroup σημειώνοντας ότι όσο νωρίτερα θα έκλεινε η διαπραγμάτευση τόσο λιγότερα μέτρα θα υπήρχαν για την χώρα.
«Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει ότι, αν είχε κλείσει εγκαίρως δεν θα υπήρχαν αυτές οι σημερινές απαιτήσεις. Με αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση, και την αβεβαιότητα που έχουμε, κι αν κλείσει η αξιολόγηση, θα κλείσει με απαράδεκτα μέτρα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μόνη της, δεν ακούει κανέναν, φέρνει μια κατάσταση προ αδιεξόδου και όταν φτάσει στο χείλος του γκρεμού ρωτάει “τι να κάνω, να πέσω;”».