Την ανεκτίμητης αξίας, υλικής και κυρίως πολιτισμικής, προσφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», που συνεχίζει επαξίως την εμβληματική παράδοση των Μεγάλων Ευεργετών του Έθνους μας, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή παράδοσης στο ελληνικό δημόσιο του Κέντρου Πολιτισμού του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
«Το χρέος τούτο συνίσταται στο ότι το ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς λόγω της μεγάλης πολιτισμικής ακτινοβολίας του Κέντρου αυτού, οφείλει να αναδειχθεί αντάξιο και αξιόπιστο ως προς την πλήρη αξιοποίηση της προσφοράς του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” κατά τον προορισμό της. Κάθε παράλειψη εκπλήρωσης του ως άνω χρέους συνιστά αθέτηση χρέους όχι μόνον έναντι των δωρητών, αλλά και έναντι του Πολιτισμού γενικότερα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε με τη διαβεβαίωση ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του δεσμεύεται να πράξει ό,τι του αναλογεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δίκιο. Για την Πολιτεία και το πολιτικό σύστημα η αξιοποίηση της προσφοράς του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος” είναι μία μεγάλη πρόκληση. Θα φανεί το κράτος αντάξιο; Μπορεί;
Η “παράδοση” δεν είναι υπέρ του. Όποτε ανέλαβε το κράτος να διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα μία ανάλογη προσφορά τα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά. Συνήθως, οι κυβερνήσεις και τα κομματικά συστήματα τείνουν να μετατρέψουν τέτοιες προσπάθειες σε διαύλους προώθησης ρουσφετιών και “θερμοκήπια” μικρής μεγαλύτερης διαφθοράς.
Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη. Το Μέγαρο Μουσικής, για παράδειγμα, ξεκίνησε ως μία έμπνευση ζωής ενός ανθρώπου με την αμέριστη συμπαράσταση -ενίοτε προκλητική- του κράτους. Μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ωστόσο, η (ιδιωτική) διαχείριση του Μεγάρου το βύθισε σε χρέη αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ληφθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Τώρα είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι που αποπληρώνουν τα δάνεια που έλαβαν οι διοικήσεις του Μεγάρου με τις “πλάτες” των υπουργών Οικονομικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, στο πλαίσιο του γνωστού συστήματος διαπλοκής και συναλλαγής. Η διοίκηση του Μεγάρου πέρασε στο Ελληνικό Δημόσιο, αφ’ ης στιγμής και τα δάνεια πέρασαν στην “κυριότητα” του.
Έτσι, λοιπόν, στην περίπτωση του Μεγάρου ήταν η (για πολλούς καθαγιασμένη και …υπεράνω υποψίας) ιδιωτική πρωτοβουλία που το χρεοκόπησε και φόρτωσε υπέρογκα χρέη σε 11 εκατομμύρια Έλληνες.
Τώρα, η κυβέρνηση και εν γένει η Πολιτεία καλείται να φέρει εις πέρας ένα διπλό έργο: Να διαχειριστεί και να εξυγιάνει το “χρεοκοπημένο” -από τους επιγόνους του Χρήστου Λαμπράκη- Μέγαρο και, από την άλλη, να κρατήσει υγιές και να διαχειριστεί ορθολογικά το Κέντρο Πολιτισμού του “Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”.
Δύσκολο έργο, μεγάλη πρόκληση. Αλλά μόνο ένα συντεταγμένο κράτος μπορεί να την διεκπεραιώσει.
Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο (Α), ενώ παρακολουθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Κ), λίγο πριν την έναρξη της τελετής παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Δημόσιο, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti