Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράνομες αποφάσεις κατά τη θητεία του ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Την υπόθεση εξετάζει η αρμόδια αρχή OLAF.
Ευνόησε ο Μάρτιν Σουλτς ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου στενούς του συνεργάτες; Και αν ναι, παραβίασε διατάξεις του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου. Αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί πλέον μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους του υποψήφιου των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) γνωστοποίησε ότι θα εξετάσει ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες κατά την προεδρική θητεία του Μάρτιν Σουλτς ως στο Ευρωκοινοβούλιο υπήρξαν αμφιλεγόμενες προαγωγές και πρόσθετες αμοιβές. Στη χειρότερη περίπτωση για το SPD ενδέχεται η OLAF να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία έρευνας κατά του Σουλτς. Πλήρως ασαφές είναι αν μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το κρίσιμο ραντεβού των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Για τον Μάρτιν Σουλτς, που αυτή τη στιγμή έχει εκτοξευθεί δημοσκοπικά, η επίμαχη υπόθεση είναι εξαιρετικά άβολη. Ο 61χρονος θέλει άλλωστε να κερδίσει «πόντους» έναντι της καγκελαρίου Μέρκελ προτάσσοντας το θέμα της δικαιοσύνης. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ερώτημα εάν είναι δίκαιο το ότι τουλάχιστον ένας συνεργάτης του έλαβε από τον ίδιο αφορολόγητα επιδόματα ύψους έως και 2.200 ευρώ μηνιαίως, την ώρα που άλλοι λάμβαναν κατά μέσο όρο μόλις 500 ευρώ.
Επαγγελματικό ταξίδι διαρκείας
Μία άλλη περίπτωση αφορά τον στενό συνεργάτη του Σουλτς, Μάρκους Ένγκελς. Ο τελευταίος εστάλη το 2012 στο Βερολίνο υπό καθεστώς μόνιμου επαγγελματικού ταξιδιού, παρότι είχε ήδη από πριν τη μόνιμη κατοικία του στη γερμανική πρωτεύουσα. Αυτός ο όρος του συμβολαίου εξασφάλιζε στον Ένγκελς το προβλεπόμενο επίδομα υπηρεσίας στο εξωτερικό και τουλάχιστον κατά διαστήματα καταβολή άλλων ημερήσιων επιδομάτων.
«Εδώ είχαμε εξ αρχής καταχρηστική και σε βάρος των φορολογουμένων ερμηνεία των κανονισμών», σχολιάζει η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ίνγκε Γκρέσλε, στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
Η ίδια επιτροπή απέστειλε εκτεταμένο κατάλογο ερωτήσεων στη διοίκηση του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος αναμένεται να απαντηθεί έως τις 3 Μαρτίου. Οι απαντήσεις μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετο ντόρο. Οι ελεγκτές του προϋπολογισμού ζητούν απαντήσεις και για άλλες δραστηριότητες του πρώην προέδρου της Ευρωβουλής. Ζητούν μεταξύ άλλων από τη διοίκηση να εξηγήσει γιατί για ορισμένα ταξίδια του Μάρτιν Σουλτς έγιναν με πτήσεις τσάρτερ και πόσο στοίχισαν αυτές.
Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μάρτιν Σουλτς απασχολεί τη δημοσιότητα για ζητήματα που αφορούν χρήματα φορολογουμένων. Στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2014 είχε δεχθεί κριτική επειδή έπαψε να λαμβάνει ένα αφορολόγητο ημερήσιο επίδομα ύψους 300 ευρώ μόλις λίγες εβδομάδες πριν την ημέρα της κάλπης. Είχε διατυπωθεί η άποψη ότι η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος δεν ήταν ορθή διότι ο Σουλτς βρισκόταν ήδη νωρίτερα εν μέσω προεκλογικού αγώνα διεκδικώντας το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν. Ωστόσο, αυτό το επίδομα προβλέπεται για την κάλυψη εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου.
Νόμιμο αλλά θεμιτό;
Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς δεν θέλει προς το παρόν να τοποθετηθεί σχετικά με τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται, παραπέμποντας απλά στην τοποθέτηση της διοίκησης του Ευρωκοινοβουλίου, που είχε χαρακτηρίσει τις αιτιάσεις «αβάσιμες». Ένα πρόβλημα ενδέχεται να είναι ότι τα στελέχη της διοίκησης που ερωτήθηκαν σχετικά ενδέχεται να μην είναι εντελώς αμερόληπτα. Εάν ομολογούσαν ότι ενδέχεται να υπήρξε παραβίαση κανονισμών, θα άνοιγαν τον δρόμο για έρευνες εναντίον των επικεφαλής της διοίκησης. Εξάλλου χωρίς τη δική της συμβολή ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα ήταν σε θέση να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του.
Εν τέλει ενδέχεται –όπως και στη συζήτηση γύρω από τις μεθόδους μαζικής φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικων ομίλων (π.χ. υποθέσεις Lux Leaks και Panama Papers)- στο επίκεντρο της υπόθεσης Σουλτς να τεθεί το ερώτημα εάν ό,τι είναι νόμιμο είναι απαραίτητα και θεμιτό.
Πηγή: DW