Καθοριστικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης περιλαμβάνει η σημερινή πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, για τη β’ αξιολόγηση, με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για οικονομικά θέματα Πιέρ Μοσκοβισί να κάνει λόγο στο ΑΠΕ για ισορροπημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:
-10:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.
-12:00. Ενέργεια
-19:00. Επισκόπηση
-20:30. Δημοσιονομικά
Όπως αναφέρει το iefimerida.gr, από σήμερα θα διαφανεί αν υπάρχει όντως πιθανότητα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέσα σε λίγες ημέρες, ή αν θα επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι έχουμε μπροστά μας έναν ακόμα μαραθώνιο. Οι πληροφορίες από το στρατόπεδο των δανειστών δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία για έναν… υγιεινό περίπατο, καθώς οι απαιτήσεις για μέτρα 3,6 δισ ευρώ, ελάχιστα έχουν περιοριστεί. “Προς το 2% του ΑΕΠ” είναι η χαρακτηριστική απάντηση ευρωπαϊκών πηγών σε ερώτηση για την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από τη συμφωνία.
Στην πραγματικότητα οι δανειστές θα εμφανιστούν ως μπλοκ απέναντι στην ελληνική ομάδα, χωρίς να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για τη δυναμική του ΑΕΠ και των πλεονασμάτων ως και το 2018. Πληροφορίες ακόμα κι από το ελληνικό στρατόπεδο συγκλίνουν στο ότι η διαφορά για την “τρύπα” του 2018 δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει ότι το “κενό” είναι περίπου 500 εκατ. Ευρώ, εκτίμηση που από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα. Η παγίδα είναι ότι αυτό το “κενό” το υπολογίζει με την προοπτική ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% και όχι 3,5% του ΑΕΠ!
Τι σημαίνει πρακτικά αν το ΔΝΤ επιμείνει σε αυτήν την εκτίμηση; Ακόμα κι αν δεν τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση, θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα χρονοδιαγράμματα για τα πρόσθετα μέτρα που είναι ήδη στο τραπέζι. Έτσι η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του 2018 αντί από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και πιθανότατα να πρέπει να φτάσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που υπολόγιζε η Αθήνα, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τις 5.900 ευρώ. Αντιστοίχως, η μείωση των συντάξεων θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2020 που είναι το βασικό σενάριο, ενώ αν το Ταμείο επιμείνει σε αυτές τις δυσοίωνες εκτιμήσεις, η συζήτηση περί διάσωσης μέρους της προσωπικής διαφοράς θα λήξει άδοξα.
Ο στόχος πάντως είναι να υπάρχει ένα έτοιμο κείμενο με νούμερα, μέτρα και αριθμούς για την 10η Μαρτίου και τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης που θα προετοιμάσει το eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μετά το eurogroup και εκτός απροόπτου θα έχει χρόνο για να πάει τα σχετικά πολυνομοσχέδια στη Βουλή από τις 21 Μαρτίου (που το eurogroup θα επισφραγίσει τα prior actions) και μέχρι το επόμενο eurogroup στη Μάλτα στις 6 Απριλίου.
Οι προτροπές Μοσκοβισί
Ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνει την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας θα είναι «ισορροπημένο» και θα περιλαμβάνει επίσης «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής».
Μιλώντας αποκλειστικά στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζει επίσης: «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλά τους τελευταίους μήνες. Το 2016 επέστρεψε η ανάπτυξη και η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επομένως, το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής. Ένα ισορροπημένο πακέτο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το βάρος από όποια περαιτέρω προσαρμογή θα λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα πληρωμής και θα οδηγήσει σε καλύτερα στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού».
Συνεχίζοντας ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει στο Πρακτορείο πως «η διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 -κάτι που η Επιτροπή αναμένει ότι θα γίνει, σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις- θα πρέπει να συμπληρώνεται καταλλήλως με μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως μέσα που ανατρέπουν τις ήδη εφαρμοσμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ήδη στηρίζει την Ελλάδα αναφορικά με τις ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχήματος δημοσίων έργων που συνδυάζει θέσεις εργασίας με εκπαίδευση». Τόνισε, δε, πως «η Επιτροπή συζητά την πιθανότητα ένα μεγαλύτερο μερίδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να αφιερωθεί σε αυτές τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στηρίζουν τους νέους που δεν βρίσκονται ούτε σε απασχόληση ούτε σε εκπαίδευση».
«Η Επιτροπή διερευνά ακόμα το κατά πόσο η Ελλάδα, χάρη στην υπεραπόδοση των στόχων της, θα μπορούσε να αυξήσει τις δικές της δαπάνες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα συζητά το αίτημα της Ελλάδας για ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα στόχευε σε τέτοιες πολιτικές», ανέφερε επίσης ο Γάλλος επίτροπος, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε πως οι «δράσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, τη βελτίωση των σχημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων καθώς και για ένα υγιές κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr, real.gr