Εκτενή αναφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, στις χαοτικές σκηνές που εκτυλίσσονται κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια με τις διαμαρτυρίες, αλλά και στην ειρωνεία της κατάστασης, όπως τη χαρακτηρίζει, κάνει το Politico.
Όπως αναφέρει, «μετά από μία δραματική αναμέτρηση με τους δανειστές τον Ιούλιο του 2015, ο Τσίπρας επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στην παραμονή στην ευρωζώνη, έναντι της κατάργησης της λιτότητας. Η επιλογή ήταν αμφιλεγόμενη και άφησε πολλούς να νιώθουν προδομένους. Υπό την πίεση των δανειστών να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση απρόθυμα συμφώνησε πέρυσι να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς περιουσιών που έχουν κατασχεθεί για δάνεια από ιδιοκτήτες σπιτιών και μικρών επιχειρήσεων, των ίδιων ανθρώπων που ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί να προστατεύσει ως ηγέτης της αντιπολίτευσης», γράφει το Politico.
«Ομως, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ανακτήσει τα περίπου 108 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων- τα οποία αποτελούν το 50% των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών- έχουν προκαλέσει έντονη αντίδραση από το ενισχυόμενο κίνημα διαμαρτυρίας, που έχει αποτρέψει τις προγραμματισμένες δημοπρασίες, με εξαίρεση μερικές εκατοντάδες. Ετσι, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, η συζήτηση για το Grexit που μαστίζει την ευρωζώνη επιμένει και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού πέφτει και ανάμεσα στα κινήματα διαμαρτυρίας που τον έφεραν στην εξουσία», συνεχίζει το Politico.
Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στις διαμαρτυρίες που γίνονται κάθε Τετάρτη σε δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα, εμποδίζοντας τις δημοπρασίες.
«Το ειρωνικό είναι πως το σύνθημα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών ”Ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, είναι ένα από αυτά που ο Τσίπρας έλεγε ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2015, σε ομιλία ενώπιον υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, δύο ημέρες πριν από την εκλογική του νίκη. ”Εχουμε ένα σχέδιο και δεσμευόμαστε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ούτε ένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, έλεγε τότε ο Τσίπρας στο πλήθος που επευφημούσε. ”Σήμερα είναι σύνθημα, από τη Δευτέρα θα γίνει νόμος του κράτους”, είχε πει ακόμη», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η κυβέρνηση επιμένει ότι τα σπίτια είναι ασφαλή. Σε δήλωση το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία το 60% των πρώτων κατοικιών που βρίσκονται σε κίνδυνο προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Εχουμε θέσει ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό στόχο (για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων) και μέχρι στιγμής όλοι οι τριμηνιαίοι ενδιάμεσοι στόχοι έχουν επιτευχθεί, ανέφερε ακόμη το υπουργείο, αναγνωρίζοντας ότι το επίπεδο των ”κόκκινων” δανείων είναι υψηλότερο τώρα από ότι πριν από δύο χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το Politico κάνει αναφορά και στην απόφαση των συμβολαιογράφων να μην γίνονται πλειστηριασμοί κατοικιών. Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση- Χρουσαλά τόνισε ότι με τους συναδέλφους της πιέζουν την κυβέρνηση να τηρήσει τον λόγο της και να περάσει νόμο που θα απαγορεύει τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών. Ομως, σημειώνει το Politico, το κίνημα διαμαρτυρίας δεν βλέπει τους συμβολαιογράφους ως συμμάχους και συχνά δέχονται επιθέσεις.
«Προστατεύουμε τις πρώτες κατοικίες και το έχουμε δηλώσει δημόσια. Δεν συμφωνούμε με αυτές τις διαμαρτυρίες, δεν ξέρουν τι θέλουν. Δεν μπλοκάρουν μόνο τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, αλλά σταματούν όλες τις αστικές διαδικασίες στη χώρα», δήλωσε η κ. Μπιλίση-Χρουσαλά, που ανέφερε ότι έχει δεχθεί επιθέσεις. Ο στόχος, συνέχισε, θα έπρεπε να είναι οι δημοπρασίες βιομηχανικών περιουσιών υψηλής αξίας, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την εφορία και για να βοηθηθούν οι τράπεζες να ανακτήσουν τα δάνεια.