Με εκπεφρασμένη τη βούληση -εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου αλλά και με την ταυτόσημη θεώρηση της γερμανικής κυβέρνησης ότι μικρή είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή της 7ης Απριλίου, παραμένει για το Μέγαρο Μαξίμου το βασικό σενάριο, καθώς εκτιμούν ότι είναι δυνατή μια τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συγγραφεί το Staff Level Agreement .
Σε αυτή την περίπτωση η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν πολιτική απόφαση, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση των νέων δημοσιονομικών μέτρων, μαζί με τα «αντισταθμιστικά» τα οποία διεκδικεί.
Με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος και στην ΕΚΤ να εξετάσει το Ελληνικό ζήτημα για ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είτε στη συνεδρίαση της στις 27 Απριλίου, είτε σε αυτή του Ιουνίου.
Στην κορυφή της σημερινής ατζέντας των διαπραγματεύσεων, ένα θέμα κατ’ εξοχήν κοινωνικό, που αναμένεται να δώσει, με την εφαρμογή του, σημαντική «ανάσα» στους πολίτες, και δη τους ασθενέστερους. Σε συνέχεια, έτσι, των ανακοινώσεων στο τελευταίο Eurogroup, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το πρόγραμμα απασχόλησης που αφορά 100.000 θέσεις εργασίας, ύψους έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων θα βρεθούν τα μέτρα τα οποία απαιτούν οι θεσμοί, αλλά και τα «αντισταθμιστικά» που επιδιώκει η κυβέρνηση να συμφωνηθούν με τους δανειστές. Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, η κυβέρνηση «παρουσίασε τις προτάσεις της, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί εμφανίζονται με σκληρή γραμμή αναφορικά με το ύψος των μέτρων, αναμένοντας από την κυβέρνηση να αποδείξει με στοιχεία την υπέρβαση των στόχων, αλλά και το γεγονός ότι οι καλύτερες επιδόσεις θα συνεχιστούν και το 2017. Από την πλευρά της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση ότι στο τέλος οι απαιτήσεις των δανειστών θα είναι πολύ μικρότερες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν υπεραπόδοση για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα προσεγγίσει το 3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.
Στελέχη των τεχνικών κλιμακίων στο ασανσέρ του Hilton
Η επιμονή για μέτρα 2% του ΑΕΠ
Ωστόσο, προς το παρόν οι απαιτήσεις των δανειστών αφορούν τη λήψη μέτρων συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) τα οποία θα πρέπει να έρθουν από το αφορολόγητο (1% του ΑΕΠ) και το Ασφαλιστικό (1% του ΑΕΠ). Ήδη οι θεσμοί έχουν βάλει στο τραπέζι την σταδιακή από το 2019 μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.500 ευρώ. Αντίστοιχα ζητούν και την σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε μια τριετία από το 2019.
Ειδικά στο θέμα των συντάξεων, το ΔΝΤ εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικό, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να μεταφέρει την απαίτηση του Ταμείου για άμεση εφαρμογή του 50% της συνολικής περικοπής στις συντάξεις.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι αυτό στο τέλος θα καλυφθεί χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, εξαιτίας της υπεραπόδοσης των στόχων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, thehuffingtonpost.gr