Παρά την μέχρι πρότινος εκπεμπόμενη αισιοδοξία εκ μέρους της κυβέρνησης και Ευρωπαίων αξιωματούχων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδεικνύεται παράγοντας επικίνδυνης αστάθειας καθώς οι απαιτήσεις του παραμένουν ακραίες και δημιουργούν συνθήκες σοβαρής καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.
Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού η επίσημη ατζέντα αφορά το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει επιμεληθεί το υπουργείο οικονομίας σε συνεργασία με τα υπουργεία οικονομικών,ενέργειας, υποδομών και αγροτικής ανάπτυξης.
Ωστόσο είναι βέβαιον,μετά και τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών οτι θα συζητηθεί και η πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς το Ταμείο απαιτεί τέσσερα βασικά πράγματα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί η κυβέρνηση.
Το Ταμείο απαιτεί:
Mέτρα 3,6 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά, και συγκεκριμένα “μεταρρυθμίσεις ποιότητας”
Nα έχει τον τελικό λόγο στα αντίμετρα (η Αθήνα ζητά να ελαφρυνθούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα και το Ταμείο να μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων)
Nα νομοθετηθεί η αίρεση οτι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται μόνο εφόσον έχουμε πιάσει το στόχο του 2018, δεν του αρκεί δηλαδή μια αυξημένης ισχύος πολιτική δέσμευση
Eπιμένει σε ομαδικές απολύσεις και στην μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (τουλάχιστον στην παρούσα φάση)
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω σε 4 σημεία:
1. Τα εργασιακά: Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο από αυτό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, από το οποίο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργασιακές σχέσεις.
2. Δημοσιονομικό κενό για το 2019: Το Ταμείο να επιμένει στις προβλέψεις του για 2% του ΑΕΠ, ζητώντας τα αντίστοιχα μέτρα για την κάλυψή του, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
3. Αφορολόγητο: Το Ταμείο επιμένει ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι μεγάλο το ποσοστό που δεν πληρώνει φόρους και ζητάει τη μείωσή του.
4. Συντάξεις: Το ποσοστό κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις, με τους εταίρους να την υπολογίζουν στο 12 — 15 % του ΑΕΠ. Το Ταμείο απαιτεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις άμεσα.
Απολύσεις στο Δημόσιο και «μαχαίρι» σε επιδόματα
Την ίδια ώρα όμως με έμμεσο τρόπο οι Θεσμοί θέτουν και ζήτημα για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Μάλιστα η ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο σε συνδυασμό με την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων ανοίγει παράθυρο για απολύσεις και εκεί. Υπενθυμίζεται δε πως οι δανειστές θέτουν διαρκώς ζήτημα επιδομάτων. Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε παρέμβαση αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των μισθών.