Την ώρα που Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία υψώνουν τείχος στις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανιστεί ο ίδιος και υπουργοί της κυβέρνησης Γιλντιρίμ σε συγκεντρώσεις Τούρκων που ζουν και εργάζονται σε αυτές τις χώρες, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους σε έναν ιδιότυπο “πόλεμο πολιτισμών” εναντίον της Ευρώπης.
Η τακτική του Ερντογαν αποσκοπεί στο να εμφανισθεί ως “θύμα” της “κακής Ευρώπης” και να αξιοποιήσει το κλίμα αυτό ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα του αποδώσει υπερεξουσίες. Από την άλλη, αποσκοπεί στο να εμφανίσει την Τουρκία διωκόμενη από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και να δικαιολογήσει έτσι το πογκρόμ διώξεων εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και μέσων ενημέρωσης.\
Έτσι, κλιμακώνει την ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις καθώς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε πως οι απαγορεύσεις πολιτικών συγκεντρώσεων Τούρκων στις γερμανικές πόλεις «δεν διαφέρουν από την περίοδο των Ναζί».
Οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα τη διεξαγωγή δύο προεκλογικών συγκεντρώσεων, στο πλαίσιο της εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης για το δημοψήφισμα του Απριλίου.
«Η Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία και οι τωρινές της πράξεις δεν διαφέρουν από την περίοδο των Ναζί» τόνισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη.
Σημειώνεται ότι η τουρκική κοινότητα στη Γερμανία αριθμεί σε περίπου 1,5 εκατομμύρια άτομα.
Το δημοψήφισμα θέτει στην κρίση των ψηφοφόρων την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική από κοινοβουλευτική δημοκρατία, με τους τουρκικής υπηκοότητας κατοίκους της Γερμανίας να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Αντιδράσεις στη Γερμανία
«Ανάρμοστες», «απίστευτες», «απαράδεκτες» χαρακτηρίζονται από Γερμανούς πολιτικούς οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί ναζιστικών μεθόδων απαγόρευσης προεκλογικών ομιλιών μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία.
«Επαίσχυντες, ανάρμοστες, απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. Παράλληλα, κάλεσε να επιδειχθεί ψυχραιμία, καθώς, όπως εκτίμησε, «τον ενδιαφέρει να προκαλέσει και πρέπει να προσέξουμε να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να προκαλούνται».
Κλιμάκωση μέχρι του σημείου να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις δεν μπορεί να την θέλει κανείς, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και τάσσεται κατά της γενικής απαγόρευσης των προεκλογικών ομιλιών Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία.
«Για να μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει κάτι τέτοιο θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει ο Ερντογαν», σημειώνει.
Ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Γερμανούς, είπε χθες για το ενδεχόμενο να πάει ο ίδιος στην Γερμανία να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση:
«Εάν θέλω να έλθω, έρχομαι αύριο (κιόλας). ‘Ερχομαι και εάν δεν μου επιτρέψετε την είσοδο, ή εάν δεν με αφήσετε να μιλήσω, τότε θα δημιουργήσω μεγάλη αναταραχή».
Τις συγκρίσεις με τον ναζισμό επέκρινε με δριμύτητα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπoς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φόλκερ Κάουντερ: «Πρόκειται για απίστευτο και απαράδεκτο γεγονός να εκφράζεται ο πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για ένα άλλο μέλος με αυτόν τον τρόπο». Οι συγκρίσεις είναι «ξεδιάντροπες, ανιστόρητες, θρασείς» δήλωσε επίσης στη Bild της Δευτέρας η Γιουλια Κλέκνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.
Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Χριστινοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ έκανε λόγο για «απίστευτη παρεκτροπή του Δεσπότη του Βοσπόρου».