«Ο Έλληνας έχει τις δικές του παραδόσεις και θεοσέβεια και μάθαμε να προχωρούμε ενωμένοι, υπό την ευλογία της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως» τόνισε από το Βαμβακόφυτο Σερρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπου τον υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές και κάτοικοι της περιοχής…
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε «συγκινημένος» και «χαρούμενος» για τα διαχρονικά «αισθήματα τιμής, αφοσίωσης και ευγνωμοσύνης» του ελληνικού λαού, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
«Ο Έλληνας διακρίνεται για την πίστη και τις παραδόσεις για τα ωραία ήθη και έθιμά του, για αυτό ακριβώς θέλω να σας συγχαρώ για την εμμονή σας εις τα πάτρια. Αυτός είναι ο δρόμος που χάραξαν οι πατέρες μας, οι πρόγονοι μας και αυτόν πρέπει να ακολουθήσουμε, χωρίς να επηρεαζόμαστε από ξενόφερτα ήθη και έθιμα» επεσήμανε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός το απόγευμα με τιμές στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, του Ακριτοχωρίου Σερρών, όπου ήδη είχε αφιχθεί νωρίτερα, από το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, τοπικοί αξιωματούχοι, κ.α. Στην είσοδο, μεταξύ άλλων, τον καλωσόρισε η ηγουμένη του μοναστηριού Ιακώβη, ενώ σε όλη την πομπή τον συνόδευε ο οικείος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος. Αυτή την ώρα τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός στο νέο καθολικό της μονής, το οποίο εγκαινιάζει ο κ. Βαρθολομαίος και το οποίο χαρακτήρισε «αρχιτεκτονικό κόσμημα» για την περιοχή και τη Β. Ελλάδα, εξ αιτίας του παραδοσιακού βυζαντινού τρόπου κατασκευής του.
Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην πλατεία του Ακριτοχωρίου, όπου οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους ποντιακής καταγωγής, τον υποδέχτηκαν με άνθη, ποντιακή χορωδία και μουσική, αναφέρθηκε στην υπόσχεση που του έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, ότι θα επισκευάσει τους δρόμους που οδηγούν στα τρία ιστορικά μοναστήρια του Πόντου (Παναγία Σουμελά, Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα) και ότι στη συνέχεια θα λάβει μέριμνα και για τα κατεστραμμένα κτίσματα, ώστε, όπως είπε, ο κ. Βαρθομολαίος, όπως γίνεται σε κάποια ιστορικά μοναστήρια τα τελευταία χρόνια να “λειτουργούμε και να επανασυνδεόμεθα με το ένδοξο παρελθόν της φυλής μας” .
Πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο θα επισκεφθεί όλες τις πόλεις δυτικά της Τραπεζούντας, όπου άνθησε ο ελληνισμός και η ορθοδοξία, ως τις «αποφράδες μέρες του ’22».
«Είθε το μέλλον να μας επιφυλάσσει καλύτερες ημέρες μέσα στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού και της ευρωπαϊκής προοπτικής και πορείας της χώρας, εις την οποία εδρεύει και το Πατριαρχείο μας» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Ακριτοχώρι δύο γυναίκες αποδοκίμασαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προκαλώντας την οργή των τοπικών παραγόντων και των παρευρισκόμενων, αλλά απομακρύνθηκαν, χωρίς να δοθεί συνέχεια, με τη βοήθεια της αστυνομίας.
Ο κ. Βαρθολομαίος τους κάλεσε να «μην συγχύζονται» για την κυρία που προέβη στην αποδοκιμασία του, γιατί, όπως είπε, «υπάρχει ελευθερία σκέψης και έκφρασης».
«Ο καθένας με τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του, σέβομαι τη γνώμη όλων των ανθρώπων, μπορεί έτσι να τη δίδαξαν, έτσι να την κατήχησαν» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε :
«Εμείς είμαστε ανοιχτοί προς όλους τους ανθρώπους και αυτούς που μας αγαπούν και αυτούς που δεν μας αγαπούν και μας αποδοκιμάζουν».
Πηγή ΑΜΠΕ
Αύριο, το πρωί, ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στη Θεία Πατριαρχική λειτουργία που θα γίνει, παρουσία των αγιορειτών πατέρων, στο νέο καθολικό της μονής, ολοκληρώνοντας πανηγυρικά τα εγκαίνια του. Το κτίριο είχε θεμελιώσει ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, πριν από δώδεκα χρόνια, επισκεπτόμενος την περιοχή.