Πολύ κοντά σε μία τεχνική συμφωνία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018 βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, έχουν σημειωθεί συγκλίσεις σε ό,τι αφορά «την ουσία των μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων», όμως από την άλλη κυβέρνηση και ΔΝΤ διατηρούν αντίθετες οπτικές γωνίες στα εργασιακά.
«Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τους εταίρους για μία συνολική συμφωνία – όχι μία ‘σπασμένη’ συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019» και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι μία συμφωνία «που θα πάει τη χώρα και την οικονομία και μετά το 2019».
Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για αλλαγές στη φορολογία από το 2019, οι οποίες ναι μεν θα επιβαρύνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, αλλά θα ευνοήσουν κάποιες άλλες αντίστοιχα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε εκ νέου το ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις που προβάλλει, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις – η Αθήνα στους δημοσιονομικούς στόχους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ζήτημα των αντισταθμιστικών. Άλλωστε, όπως είπε, αν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων, προαναγγέλλοντας αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, μετά το 2018.
Στράφηκε εξάλλου και κατά της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας ότι επέλεξε πολιτική «κινδυνολογίας και καταστροφολογίας», ενώ για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, που, ακόμα και αυτά, καταδεικνύουν μηδενική ύφεση για το 2016 και δεν επηρεάζουν τον συνολικό στόχο.