Το ζήτημα της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων συζητήθηκε, για πρώτη φορά επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής των «27» για το μέλλον της Ε.Ε., μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες – χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι – επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της Διακήρυξης της Ρώμης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, σε μια επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ.
Μετά τη Σύνοδο της Μάλτας αλλά και τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μέρος της συζήτησης ενόψει της επετείου της Ρώμης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
«Κάποιοι αναμένουν συστημικές αλλαγές, οι οποίες θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και θα ενδυναμώσουν τον ρόλο των κρατών-εθνών σε σχέση με την κοινότητα, ενώ άλλοι ζητούν νέες και πιο βαθιές δυνατότητες ενοποίησης, ακόμη και αν αυτό αφορά λιγότερα κράτη – μέλη», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη από τις συνθήκες της Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ενόψει Brexit, έγινε ξεκάθαρο σήμερα ότι και οι «27» συμφωνούν ότι η «πολιτική ενότητα» της Ε.Ε. είναι το «πιο πολύτιμο προσόν» της.
Ο κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η ιδέα να μπορούν «να κάνουν περισσότερα» όσοι θέλουν δεν είναι «μέθοδος αποκλεισμού», διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι δεν σχετίζεται με τις ανησυχίες περί μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για κάποιες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανατολικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία ότι πρόκειται για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Η αρχική ιδέα είναι ότι και οι 27 θα προχωρήσουμε μαζί», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς σχετικά με την αντιπαράθεση της Πέμπτης με την Πολωνία για το θέμα της επανεκλογής του, ο κ. Τουσκ απάντησε ότι «το κλίμα σήμερα ήταν πολύ πιο θετικό και αισιόδοξο απ’ όλα τα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας».
Την Πέμπτη, η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της Συνόδου, αντιδρώντας στην ανανέωση της θητείας του κ. Τουσκ για ακόμη δυόμισι χρόνια. «Θα είμαι σε επαφή με την πολωνική κυβέρνηση. Σήμερα, πρότεινα να καθορίσουμε μία απευθείας γραμμή συνεργασίας με τις πολωνικές Αρχές και ελπίζω να γίνει δεκτή αυτή η πρόταση», σημείωσε ο κ. Τουσκ.
Άγκελα Μέρκελ: Είμαστε ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα
Η ΕΕ θα διακηρύξει «την ενότητά της μέσα από τη διαφορετικότητα» κατά τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης, κατά την οποία θα γιορταστούν τα 60 χρόνια της Ένωσης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.
Φρανσουά Ολάντ: Να ενωθούμε για να εξαφανίσουμε τους εθνικούς εγωισμούς
Αντιμέτωπος με την απειλή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προέτρεψε από τις Βρυξέλλες τους Ευρωπαίους ομόλογούς του να ενωθούν για να «εξαφανίσουν τους εθνικούς εγωισμούς» και να αντισταθούν στην άνοδο «των υπέρμαχων της εθνικής κυριαρχίας, των εθνικιστών, των εξτρεμιστών».
«Αυτό που αναμένω από όλους τους Ευρωπαίους, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, είναι να καταστήσουν σαφές γιατί πρέπει να προτάξουμε την Ευρώπη και να εξαφανίσουμε τους εθνικούς εγωισμούς», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την άνοδο των ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου που προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
«Εάν ο οποιοσδήποτε έρθει εδώ με γνώμονα το δικό του μονάχα συμφέρον, αυτό θα δώσει τόσα επιχειρήματα στους υποστηρικτές της εθνικής κυριαρχίας, τους εθνικιστές, τους εξτρεμιστές υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη», προειδοποίησε ο ίδιος.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος «πρέπει να πείσουμε εκείνους που αμφιβάλλουν. Πρέπει να τους πούμε: “φανταστείτε πώς θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη, η Ευρώπη χωρίς την Ένωση” και “πώς θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση”», επέμεινε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Μπροστά στις απειλές του προστατευτισμού, μπροστά στον απομονωτισμό, ενώπιον των αυτοκρατοριών που αναδύονται», συμπλήρωσε, πρέπει να δείξουμε ότι «η Ευρώπη μπορεί να καταστήσει σαφές στους 27 ότι δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα μόνοι, περιλαμβανομένης της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας, εναντίον των ανισοτήτων, της φτώχειας και ακόμα και στο θέμα της μετανάστευσης».
«Είμαστε μαζί καλύτερα και είμαστε ισχυρότεροι όλοι μαζί», επισήμανε.
Ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει η πιθανότητα ορισμένες χώρες «να πορευτούν ταχύτερα».
Πάολο Τζεντιλόνι: Τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες
Στην διάσκεψη της Ρώμης θα υποδειχθούν τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες με προοπτική δεκαετίας, για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι οι τέσσερις αυτές προτεραιότητες είναι «μια Ευρώπη της άμυνας και της ασφάλειας στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εργασίας, μια κοινωνική Ευρώπη και μια Ευρώπη η οποία να παίξει έναν ρόλο σε έναν κόσμο ανταλλαγών και αγοράς».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι το μήνυμά, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, «είναι πολύ απλό: δεν μιλάμε για μια Ευρώπη “α λα καρτ”, αλλά για μια πραγματικότητα η οποία ήδη υφίσταται. Είναι μια κατεύθυνση αναγκαία διότι επιτρέπει σε ομάδες χωρών να κάνουν βήματα προόδου, στην περίπτωση που πετυχαίνουν συμφωνία. Είναι, όμως, μια επιλογή η οποία γίνεται στα πλαίσια των Συνθηκών, επιτρέποντας σε όλους να μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς καμία λογική αποκλεισμού», τόνισε, επίσης, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι, τέλος, δήλωσε ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλλες με σχετική αισιοδοξία, διότι παρά το ότι υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες την Πέμπτη έγιναν σαφείς, «υπάρχει και η κοινή επίγνωση ότι η συνάντηση της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πηγή: ΑΜΠΕ