“Λένε πως είμαστε η γενιά των social media και των selfies, πως είμαστε αδιάφοροι. Και ναι, μπορεί κάποιοι από εμάς να είμαστε έτσι. Όπως υπάρχουν και αδιάφοροι καθηγητές, αδιάφοροι γονείς και αδιάφοροι πολιτικοί. Δεν είμαστε όμως όλοι έτσι! Έχουμε ανησυχίες και φόβο για το αύριο αλλά κυρίως έχουμε άποψη! Και αυτή την άποψη σας ζητώ να καταθέσετε στο φόρουμ”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο 15χρονος μαθητής της Α΄Λυκείου, Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, στο σημείωμα με τον οποίο υποδέχεται όσους επισκέπτονται το teens4greece.com, το πρώτο think tank (δεξαμενή σκέψης) εφήβων στην Ελλάδα.
– Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» του ΑΠΕ-ΜΠΕ (https://issuu.com/ana-mpa/docs/__62_web), εξηγεί πως το δημιούργησε ο ίδιος, πριν λίγες εβδομάδες, θέλοντας να υπάρχει ένα βήμα ώστε να ακουστεί η φωνή των εφήβων για διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους περισσότερους νέους στην Ελλάδα της κρίσης, όπως: Παιδεία, απασχόληση και επαγγελματική αποκατάσταση, οικονομία και επιχειρηματικότητα, προσφυγικό και μεταναστευτικό, περιβάλλον και ανάπτυξη κ.α. Του πήρε πέντε μήνες για να τα καταφέρει. Μέσω αυτού, απευθύνεται στους συνομηλίκους του, στη νέα γενιά και τους προσκαλεί – προκαλεί «να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί» και να καταθέσουν «φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες» για την εξεύρεση λύσεων για μια καλύτερη Ελλάδα και για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους.
“Πάρε το μέλλον στα χέρια σου! Η φωνή σου έχει δύναμη! Αύριο μπορεί εσύ να είσαι ο ηγέτης της χώρας μας!” σημειώνει ο Κωνσταντίνος και παραθέτει συνοπτικά στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα:
-“Πρωταθλήτρια Ευρώπης” στην ανεργία των νέων η Ελλάδα με 47,4% (Eurostat)
-Με χαμηλές επιδόσεις οι Έλληνες μαθητές – Κάτω από το μέσο όρο σύμφωνα με την έκθεση Pisa 2016 (ΟΟΣΑ)
-Τα ελληνικά πανεπιστήμια κατρακυλούν στην παγκόσμια κατάταξη (QS Διεθνής Πίνακας Κατάταξης Πανεπιστημίων)
-Brain Drain: Η Ελλάδα έχασε 427.000 νέους επιστήμονες λόγω κρίσης (ΤτΕ)
-15.000 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη στη Βουλγαρία (ΕΒΕΑ)
-Φοροδιαφυγή – σοκ. 16 δισ. το χρόνο χάνει το κράτος (Έρευνα διαΝΕΟσις)
-Κάτω από το όριο της φτώχειας το 21,4 % των Ελλήνων (ΕΛΣΤΑΤ)
-836.000 πρόσφυγες μέσα στο 2015 (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ).
Πως προέκυψε η ιδέα; ρωτήσαμε τον Κωνσταντίνο.
“Η ιδέα γεννήθηκε χάρη σε μια εργασία που ανέλαβα στο πλαίσιο μαθήματος στο σχολείο (project). Κατά κάποιο τρόπο η εργασία αφορούσε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τα ενδιαφέροντα που έχουμε καθένας από εμάς. Εκείνες τις ημέρες είχα δει και videos με ομιλίες του Πέτρου Οικονομίδη (Peter Economides): “ΓΙΝΕΤΑΙ” και “Rebranding Greece”, οι οποίες και με ενέπνευσαν. Ειδικά τα σημεία που έλεγαν ότι όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τη χώρα.Έχοντας και κάποιες εμπειρίες από συμμετοχές μου σε προσομοιώσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, π.χ. Model United Nations, μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη κατάλαβα πως υπάρχουν πολλά παιδιά που θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους για το πρόβλημα της Ελλάδας. Κατάλαβα πως οι έφηβοι, στους οποίους ανήκω κι εγώ και τους οποίους κατηγορούνε ότι δεν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και το μέλλον τους, έπρεπε να δείξουν κι αυτοί ότι έχουν φωνή”.
Όπως λέει, “επιθυμία μου είναι να γίνει γνωστό το φόρουμ ώστε να συμμετέχουν πολλά παιδιά, να μαζέψουμε τις καλύτερες προτάσεις που θα προκύψουν μέσα από μια διαδικασία ψηφοφορίας και να τις πάμε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».
Στο σημείο αυτό επιχειρώ να θέσω ερώτηση στον Κωνσταντίνο για την πολιτική και τους νέους και στήνω λογοπαίγνιο πάνω στο στίχο από τραγούδι του Σαββόπουλου του 1983: «Είμαι δεκαεξάρης σας γ@%# τα Λύκεια?» Με διακόπτει. Δεν ξέρει το τραγούδι, ούτε το στίχο. Μου απαντά με Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα!» (…)
Ζητήσαμε από τη μητέρα του Κωνσταντίνου, την Θέκλα Γαλαζούδη να μας σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του παιδιού της, ρισκάροντας να ακούσουμε ιστορίες που θα απαιτούνταν εγκυκλοπαίδεια για να χωρέσουν.
Σύντομη και ουσιαστική η κα.Γαλαζούδη μας συστήνει τον γιό της: “Είναι καλός μαθητής, δυσλεκτικός με κακή ορθογραφία και γραφικό χαρακτήρα τύπου Γραμμική Α’ που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα. Έχει πολλά ενδιαφέροντα. Συμμετέχει σε ό,τι έχει να κάνει με προσομοίωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ.α. Το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε για λίγο στην Αγγλία για να παρακολουθήσει Διεθνείς Σχέσεις στο University of London και μάλιστα με χρήματα που είχε μαζέψει από το χαρτζιλίκι του και δώρα συγγενών. Αγαπάει πολύ την ιστορία, το μάθημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την πολιτική παιδεία, τον εθελοντισμό κ.α. Έχει αποφασίσει να ασχοληθεί με τις Κοινωνικές Επιστήμες. Πέρυσι είχε επιλεγεί, μετά από συνέντευξη, να παρακολουθήσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ένα ετήσιο πρόγραμμα Leadership, το οποίο και λάτρεψε. Παρόλα αυτά είναι ένα πολύ ήρεμο και χαμηλών τόνων παιδί. Τι άλλο να πω;” (…)
Σε αυτό το στάδιο ο Κωνσταντίνος εργάζεται μόνος, αν όμως μεγαλώσει το project σκοπεύει, όπως λέει, να εμπλέξει και άλλα παιδιά καθώς θα απαιτείται πολύς χρόνος σε καθημερινή βάση.
Για να επισκεφτεί κανείς τη σελίδα του think tank των εφήβων, αρκεί να πληκτρολογήσει: http://teens4greece.com/