Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομικών της τελευταίας περιόδου Σημίτη, άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο της ένταξης της ελληνικής οικονομίας στην Ευρωζώνη (κατά πολλούς φέρει μέρος των ευθυνών για τη “δημιουργική λογιστική” της περιόδου με προεξάρχοντες τον τότε πρωθυπουργό και τον διοικητή της ΤτΕ Λουκά Παπαδήμο αλλά και τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γιάννη Στουρνάρα), παραμένει συνειδητά στο περιθώριο των εξελίξεων.
Οι πληροφορίες θέλουν να συνομιλεί κατά καιρούς με την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο, ακόμα και τον πρωθυπουργό, το όνομά του συζητήθηκε, μάλιστα, και για την ανάληψη καθηκόντων σε ειδικές επιτροπές ή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Παρόλα αυτά παραμένει θιασώτης μιας μεγάλης κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί, υπό προϋποθέσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι εξ αυτών που έχουν καταγγείλει τη διασπάθιση δια του υπερδανεισμού δημοσίου χρήματος στις αγορές οπλικών συστημάτων (υποστηρίζει, μάλιστα, ότι το 25% του χρέους προέρχεται από αυτές τις αλόγιστες δαπάνες) και υποστηρίζει φανατικά την απομείωση του χρέους.
Προτείνει, μάλιστα, συγκεκριμένο σχέδιο: Την υπαγωγή όλων των δανείων της Ελλάδας στον ESM ώστε να μην κάνει ο καθένας από τη «χορωδία των δανειστών» «τον δημοσιονομικό κηδεμόνα», όπως είπε σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”.
«Η υπαγωγή όλων των δανείων στον ESM θα διευκόλυνε τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την επιστροφή της στην κανονικότητα μετά το 2019» επισημαίνει. Το θέμα του χρέους και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, προσθέτει, θα έπρεπε να είχαν ομόθυμη αντιμετώπιση από τα κόμματα. Πιστεύει, επίσης, ότι μόνο μια ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να φέρει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και υπενθυμίζει με νόημα ότι στη μάχη του Μαραθώνα οι Αθηναίοι έστειλαν δέκα στρατηγούς αλλά όταν είδαν τα πλήθη των Μήδων ανέθεσαν την αρχιστρατηγία στον Μιλτιάδη, κι ας μην τον πολυσυμπαθούσαν.