Εκτός ελέγχου τείνει να εκτραχυνθεί η κόντρα Τουρκίας Ολλανδίας, ενώ το μένος του Τούρκου πρωθυπουργού έχει στραφεί και εναντίον του Βερολίνου το οποίο κατηγόρησε ότι υποστηρίζει ανελέητα την τρομοκρατία. Και όλα αυτά ενώ η Γερμανία διαμήνυσε ότι δεν θα απαγορεύσει τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Ένα 24ωρο πριν από τις Ολλανδικές εκλογές το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα διακόπτει τις πολιτικές επαφές σε υψηλό επίπεδο με την Χάγη, απαγορεύει την είσοδο στη χώρα του Ολλανδού πρέσβη και απαγορεύει τις πτήσεις αεροσκαφών στα οποία θα επιβαίνουν πολιτικά και διπλωματικά στελέχη της Ολλανδίας.
Η κλιμάκωση της έντασης έχει αυξήσει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ενίσχυση του Γκέερτ Βίλντερς, ενώ ο Μαρκ Ρούτε προειδοποίησε πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να κερδίσει ο λαϊκιστής αντίπαλος του τις εκλογές. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι η Τουρκία ήθελε να παρέμβει στις ολλανδικές εκλογές, ενώ τόνισε πως οι Τούρκοι στην Ολλανδία είναι Ολλανδοί πολίτες, όχι Τούρκοι πολίτες.
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον της Ολλανδίας την κατηγόρησε ότι ποδοπατά το διεθνές δίκαιο απαγορεύοντας σε Τούρκους αξιωματούχους να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις, κάνοντας λόγο για παράνομη και απάνθρωπη συμπεριφορά.
Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι πράξεις της κυβέρνησης της Χάγης είναι ένα δείγμα της κατάρρευσης της Ευρώπης.
Η ολλανδική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευτεί ποτέ υπό τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.
Νωρίτερα, η Τουρκία κάλεσε υψηλόβαθμο Ολλανδό διπλωμάτη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, απαιτώντας εξηγήσεις για την αντιμετώπιση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων αλλά και των Τούρκων διαδηλωτών στην Ολλανδία.
H Άγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της Τουρκάλας υπουργού, κατηγορώντας την Ολλανδία για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις.
Την ίδια ώρα η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε.
«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδία.
Ακόμα, διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της απαγόρευσης των ολλανδικών αρχών στις εμφανίσεις Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις στην ευρωπαϊκή χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «ανελέητα» την τρομοκρατία.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξοργίστηκε διότι η Γερμανία και η Ολλανδία απέτρεψαν εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησής του σε συγκεντρώσεις Τούρκων μεταναστών ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, με το οποίο ο Ερντογάν φιλοδοξεί να μετατραπεί το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό.
Μέρκελ: Απαράδεκτες οι κατηγορίες Ερντογάν
Αξιωματούχοι και Ευρωπαίοι ηγέτες απάντησαν με ομοβροντία δηλώσεων κατά της Άγκυρας.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις κατηγορίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ναζισμού λέγοντας ότι το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στην ολλανδική κυβέρνηση και στον ολλανδικό λαό.
Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αφού εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ολλανδικό λαό, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση «ούτε προβαίνει σε εκτίμηση ούτε ασκεί κριτική στα μέτρα που αποφάσισε η Χάγη».
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.
«Απευθύνω έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση: Ασχοληθείτε με τη διακυβέρνηση της χώρας σας, και μη διχάζετε τους πολίτες σας στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.
H Ε.Ε. στηρίζει Ολλανδία
Στο μεταξύ, σαφή στήριξη στην Ολλανδία έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινή ανακοίνωση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.
Στην ανακοίνωση που εξεδόθη στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε δύο Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ, οι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση πολιτικών συγκεντρώσεων στο έδαφος ενός κράτους-μέλους αποτελούν αρμοδιότητα της εν λόγω χώρας.
Την ίδια στιγμή, καλούν την Άγκυρα να αποφύγει «υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες» που μπορεί να «επιδεινώσουν περαιτέρω» την κατάσταση.
Ο Γιόχανες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι αναφέρουν ότι αυτό που προέχει είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία και επισημαίνουν την ανάγκη για «ανοιχτές και απευθείας» διμερείς επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.
Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ο Γιόχανες Χαν ανακοίνωσε το «πάγωμα» της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας με τη φράση «η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη».
Το ΝΑΤΟ καλεί να εκτονώσουν την κρίση
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ολλανδία, κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, να «αποκλιμακώσουν την ένταση» μεταξύ τους, που έχει πλέον λάβει διαστάσεις διπλωματικής κρίσης.
«Ο έντονος διάλογος βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, όπως άλλωστε και ο αμοιβαίος σεβασμός», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
«Θα ενθάρρυνα όλους τους Συμμάχους να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό, να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν μια μετρημένη προσέγγιση προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σοβαρή διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ της Τουρκίας από τη μία πλευρά και της Ολλανδίας από την άλλη.
«Προκειμένου να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, την εκτόνωση των εντάσεων και την αποκλιμάκωση της κατάστασης, είναι σημαντικό τώρα να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Τουρκία: Αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό
Η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει μέρος της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε μια περίοδο που βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την απαγόρευση σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Ομέρ Τσελίκ φέρεται να είπε ότι θα έπρεπε να επανεξεταστεί η πτυχή εκείνη που αφορά τις χερσαίες διελεύσεις των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ευρώπη, αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρυξελλών για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών που επιτεύχθηκε πριν από έναν χρόνο.
Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας αναμένεται σήμερα να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ολλανδίας.
Ο Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής τιμωρητικών μέτρων λόγω της άρνησης των ολλανδικών αρχών να επιτρέψουν σε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να εκφωνήσουν ομιλίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος στην Τουρκία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr