Κρίσιμη θα είναι η αυριανή τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς για την πορεία της διαπραγμάτευσης, σε μια προσπάθεια όλων να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μία ανακοίνωση επισήμανσης της προόδου στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προσωπικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλουν να αποφύγουν οιαδήποτε εικόνα ρήξης αν και τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν πλέον να θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αν και ελπίζουν να λήξει εντός του Απριλίου.
Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου περιέγραψαν, μιλώντας σε 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τις δύο βασικές επιλογές: ή μια πολιτική λύση, την οποία επιδιώκει η Αθήνα ή η αποδοχή των σκληρών θέσεων του ΔΝΤ.
Με την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκαν μεν προβληματισμένοι από τις εξελίξεις, ωστόσο κανένας δεν φάνηκε διατεθειμένος να θέσει εν κινδύνω την κυβερνητική πλειοψηφία.
Πέρα από τις τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος τα αγεφύρωτα θέματα της διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, η οποία θα έχει και επετειακό χαρακτήρα εξαιτίας της συμπλήρωσης 60 χρόνων μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957), η οποία οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κονότητας (ΕΟΚ).
Αύριο και μεθαύριο, στις «τηλεδιαβουλεύσεις» με τους εκπροσώπους των πιστωτών θα συζητηθούν αμιγώς μνημονιακές δράσεις, όπως «εξωδικαστικός συμβιβασμός», η ενέργεια και η λειτουργία του νέου Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, με την πιθανότερη πλέον ημερομηνία τεχνικής συμφωνίας να παραπέμπεται τον Απρίλιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως θα εξαντληθεί ο χρόνος για την καλύτερη δυνατή λύση, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες για να εξασφαλίσει την απεμπλοκή από τις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ που όπως λένε δημιουργεί το πρόβλημα.
Επισημαίνεται, για παράδειγμα, πως το Ταμείο απαιτεί παράλογα μέτρα στα εργασιακά ενώ οι ευρωπαίκοί Θεσμοί μιλούν για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων- όπως έκανε πάλι χθες ο Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη. “Τι ισχύει;”, λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, επισημαίνοντας πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.