Κυβερνητικές πηγές: Ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogorup της Δευτέρας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.
Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.
Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,6 δισ. ευρώ. “Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. “Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ευκ. Τσακαλώτος: Διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχουμε κάνει
Διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
«Σήμερα (σ.σ. Δευτέρα, 20 Μαρτίου) είχαμε συνάντηση πριν και μετά το Eurogroup. Εκεί διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές η πρόοδος που έχουμε κάνει και ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα. Μετά από την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup, αποφασίστηκε να έχουμε μία εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό, θα μείνουμε εδώ, η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και εγώ, για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουνε μείνει. Βασικά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα.
Όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις την σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα, στα οποία υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Άρα, η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ, να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα -και αν είναι δυνατόν ούτε κι αυτό- για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μία συμφωνία, ένα πακέτο μέτρων στο οποίο θα έχουμε συμφωνήσει εμείς και οι θεσμοί πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο». δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Eurogroup: Ενταντικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Την ενταντικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα από συναντήσεις των ελληνικών αρχών και των θεσμών στις Βρυξέλλες τις επόμενες μέρες, αποφάσισε το Eurogroup.
«Σημαντική δουλειά και πρόοδος σημειώθηκε κατά το περασμένο διάστημα αλλά κάποια ζητήματα κλειδιά παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Αναφερόμενος στην προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των θεσμών, του ίδιου και του ελληνικού επιτελείου σημείωσε πως «αποφασίστηκε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες με εντατικό ρυθμό» πάνω σε αυτά τα ζητήματα κλειδιά, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως έτσι θα μειωθούν σημαντικά οι αποστάσεις, προκειμένου θεσμοί και Αθήνα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για «ένα ολοκληρωμένο πακέτων πολιτικών» και αμέσως μετά να ακολουθήσει η πολιτική συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup.
Ο ίδιος δήλωσε πως «δεν υπάρχει η βεβαιότητα» ότι η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Εurogroup στις 7 Απριλίου, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει «κοινή αντίληψη» και «κοινή βούληση» να ολοκληρωθεί το «συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε «χρήσιμη» την προπαρασκευαστική συνάντηση, καθώς «ξεκαθαρίστηκαν» τα επόμενα βήματα. Ο ίδιος ανέφερε πως τα ανοιχτά ζητήματα αφορούν την αγορά εργασίας και τις συντάξεις.
«Όλοι συμφώνησαν πως η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» υπογράμμισε ο Π. Μοσκοβισί προσθέτοντας πως πλέον «υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε όποια καθυστέρηση που θα είναι αρνητική για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την ανάπτυξη». «Είναι προς το συμφέρον όλων» τόνισε.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μη χαθεί το μομέντουμ, καθώς η όποια «αβεβαιότητα» μπορεί να έχει «κόστος» για την οικονομία και τις επενδύσεις. «Η επόμενη μεγάλη πληρωμή είναι τον Ιούλιο αλλά είναι σαφώς καλύτερο να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία πολύ νωρίτερα προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα», ανέφερε.
Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της αποστολής, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως αποφασίστηκε να «αντιστραφεί» η σειρά και να επιλυθούν πρώτα τα «μεγάλα ζητήματα» προκειμένου να παραμείνουν μόνο κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες» για όταν επιστρέψουν. Ανέφερε, δε, πως πλέον δε χρειάζονται συγκεκριμένα «στοιχεία» αλλά «συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως υπάρχει «ισχυρή πολιτική βούληση» για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την οποία μοιράζονται όλες οι πλευρές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ