Ιδεολογικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η αντιπαράθεση για τα εργασιακά, αφού οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές συντάχθηκαν επισήμως με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ώρα που ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Κομισιόν αλλά και εκπρόσωπος της “οικογένειας” της Κεντροδεξιάς του ΕΛΚ διατυπώνει αμφίσημο λόγο.
Μία ημέρα μετά την επιστολή του προς τους ηγέτης της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός αποκόμισε ομόφωνη στήριξη από τους ευρωσοσιαλιστές όσον αφορά το ελληνικό αίτημα για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην Ελλάδα. Στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηρίζονται ως άδικες και αδικαιολόγητες οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στην Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία διεξήχθη στη Ρώμη. Ο πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ πριν από την συνεδρίαση είχε ξεκάθαρα τονίσει ότι «υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση σε σχέση με την Ελλάδα». Και στο κοινό ανακοινωθέν αναμένεται να υπάρχει ειδική αναφορά υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα.
Η θέση των ευρωσοσιαλιστών υπέρ της Ελλάδος ήταν ομόφωνη και έχει αξία διότι αρκετοί από αυτούς συμμετέχουν και στην σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα στη Ρώμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζοξέφ Μουσκάτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλεία Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.