Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Το Politico μίλησε με αξιωματούχους από κάθε χώρα, που γνωρίζουν τις προετοιμασίες της κυβέρνησής τους για το Brexit. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη συναίνεση σχετικά με τη σημασία της διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών και της εκπλήρωσης των υφιστάμενων υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και εθνικών κόκκινων γραμμών που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις τρομερά πολύπλοκες συνομιλίες. Ιδού τα συμπεράσματα:
Ελλάδα
Προτεραιότητες: Δικαιώματα των πολιτών
Η Ελλάδα κρατά κλειστά τα χαρτιά της στο θέμα του Brexit. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προβεί σε δημόσιες δηλώσεις ή να ανακοινώσεις για το Brexit. Η Αθήνα λέει ότι περιμένει από το Λονδίνο να καταθέσει επίσημα το άρθρο 50 και μετά θα πάρουν όλα τον δρόμο τους σε συνεργασία βεβαίως με μία ειδική ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, όμως το θέμα της συζήτησης ήταν η Κύπρος (όπου το Λονδίνο είναι ένας από τους εγγυητές) και όχι το Brexit.
Κύπρος
Προτεραιότητες: το μέλλον των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων, ο τουρισμός, η μετανάστευση
Η Κύπρος θεωρείται η τρίτη κατά σειρά χώρα της ΕΕ που πλήττεται περισσότερο από το Brexit, μετά την Ιρλανδία (λόγω των συνόρων) και την Ισπανία ( λόγω Γιβραλτάρ). Οι βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο καλύπτουν ένα τοις εκατό του εδάφους της, συμπεριλαμβανομένων των χωριών όπου ζουν οι Κύπριοι. Η μοίρα τους θα είναι ένα βασικό ζήτημα για την κυβέρνηση της Κύπρου. Επίσης, ο τουριστικός τομέας στην Κύπρο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βρετανία, ενώ η Βρετανία είναι ο κορυφαίος προορισμός για τους Κύπριους φοιτητές και τις εξαγωγές.
Αυστρία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, ο προϋπολογισμός της ΕΕ
Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Αυστρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, θέμα το οποίο έθεσε ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στη διάρκεια του ταξιδιού του στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου.
Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των 25.000 αυστριακών πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Αυστρίας. Μια άλλη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση ότι τα εναπομείναντα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν θα χρειασθεί να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό πολλών δις ευρώ που θα προκύψει από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντ’ αυτού, η Αυστρία θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, όπως είπε ο Κουρτς, ώστε η ΕΕ να καταστεί πιο ευέλικτη. Μία ιδέα είναι η μεταρρύθμιση στον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή, με μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των Επιτρόπων σε 14.
Βέλγιο
Προτεραιότητες: Εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, ασφάλεια
Η βιομηχανία του Βελγίου -ιδιαίτερα στον Φλαμανδικό Βορρά- της οποίας το 80% εξάγεται στη Βρετανία, θα εξαρτηθεί πολύ από τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. Η Βρετανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για το Βέλγιο, μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, και αντιπροσώπευε το 8,8 τοις εκατό του συνόλου των εξαγωγών το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Οι εξαγωγές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χημική βιομηχανία, τα βιομηχανικά μηχανήματα και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, και το θέμα αυτό θα είναι ψηλά στην ατζέντα του Βελγίου στις εμπορικές συνομιλίες. Επίσης, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας το Βέλγιο βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών.
Ως ένα από τα έξι ιδρυτικά κράτη και έδρα της πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Βέλγιο αγαπά την ‘Ενωση. Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ τόνισε την ανάγκη οι χώρες της ΕΕ να έχουν ενιαία στάση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και να αναδεικνύουν τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα. Τόνισε επίσης ότι το διαζύγιο με τη Βρετανία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Ενδέχεται όμως ο βέλγος πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπος με την πίεση του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA, το οποίο είναι πολύ πιο «ευρω-πραγματιστικό» και επιθυμεί να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Βουλγαρία
Προτεραιότητες: δικαιώματα των πολιτών, καλές σχέσεις με τη Γερμανία
Το Brexit δεν βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα της Βουλγαρίας και ο νέος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ πιθανότατα τις επόμενες ημέρες να ευθυγραμμισθεί με τη σύμμαχό του, την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Προτεραιότητα της Σόφιας είναι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των κατοίκων της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των Βουλγάρων που εργάζονται στη Βρετανία είναι ασαφής, καθώς οι περισσότεροι είναι εποχιακά απασχολούμενοι. Εκτιμάται ότι εκεί εργάζονται πάνω από 60.000 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών. Ωστόσο, ο αριθμός των Βουλγάρων εργαζομένων είναι πολύ υψηλότερος στην Ιταλία και την Ισπανία, σε σχέση με τη Βρετανία.
Οι Βούλγαροι είναι μια μικρή κοινότητα σε σχέση με τους Πολωνούς, και η Ομάδα του Βίσεγκραντ της Βαρσοβίας, η Πράγα, η Μπρατισλάβα και η Βουδαπέστη αναμένεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τους μετανάστες. Η Βουλγαρία έχει «καλωσορίσει» τους περίπου 7.000 βρετανούς κατοίκους οι οποίοι ζητούν στην ιθαγένεια παρότι είναι ακόμα δύσκολο να την αποκτήσουν. Πολλοί από αυτούς είναι συνταξιούχοι που απολαμβάνουν τον ήλιο ή έχουν επενδύσει σε εξοχικές κατοικίες.
Πέρυσι, ο Μπορίσοφ χαρακτήρισε το Brexit «κακή ημέρα» για την Ευρώπη. Αλλά σε μια ένδειξη ότι η Βουλγαρία θα αποτελέσει ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ της ΕΕ των 27, δήλωσε ότι θα ήταν δυνατόν να υπάρξουν συνομιλίες «ειδικού καθεστώτος» για το Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μην διαρραγεί η ευρωπαϊκή ενότητα, όπως είπε.
Κροατία
Προτεραιότητες: Άμυνα και ασφάλεια
Το νεότερο μέλος της ΕΕ (προσχώρησε το 2013), έχει μακρά ιστορία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν η βρετανική κυβέρνηση αυτή που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων που «διαμέλισαν» τη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990 και συνέχισε να πιέζει την διεύρυνση της ατζέντας για τις χώρες στην περιοχή.
Για τους Κροάτες, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται κυρίως μέσα από το φακό της ασφάλειας. Θέλουν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ασφαλιστική δικλείδα στο θέμα της ασφάλειας της ΕΕ, αν μη τι άλλο λόγω του φόβου προς την Ρωσία και του τουρκικού επεκτατισμού στην περιοχή. Μετά την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ περίπου 150.000 Κροάτες εγκατέλειψαν τη χώρα, πηγαίνοντας κυρίως στην Ιρλανδία και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο, πράγμα που σημαίνει ότι η κροατική κυβέρνηση δεν ανησυχεί και τόσο για τους Κροάτες της διασποράς. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι λυπάται για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρεί όμως ότι το γεγονός αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ.
Τσεχία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, το εμπόριο
Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών Milan Chovanec αναφέρθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας ότι η Πράγα θα πρέπει να «αναλάβει ανεξάρτητη πρωτοβουλία» και να μην περιμένει μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας -ΕΕ. Η δήλωση αυτή όμως δεν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης, η οποία υπογραμμίζει την ενότητα της ΕΕ ως βασική αξία.
Όσον αφορά το ζήτημα του χρόνου μεταξύ της συμφωνίας για το Brexit και των εμπορικών συνομιλιών, η Πράγα είναι σύμφωνη με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη που επιθυμούν να γίνει αυτό μόνο μετά τον διακανονισμό του «διαζυγίου». Στην Πράγα έχει συσταθεί γραφείο με μία ομάδα εργασίας για το Brexit και η χώρα ετοιμάζεται για το άρθρο 50.
Δανία
Προτεραιότητες: Ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, του εμπορίου γεωργικών προϊόντων
Η Δανία είναι εδώ και πολύ καιρό στενός σύμμαχος των Βρετανών στους κόλπους της ΕΕ. Αλλά όταν πρόκειται για το Brexit, οι δανέζικες εταιρείες έχουν επισημάνει στην κυβέρνησή τους τη σημασία των ίσων όρων ανταγωνισμού. Τα μεγάλης αξίας εξαγώγιμα εμπορικά αγαθά της Δανίας- είτε πρόκειται για έπιπλα, φαρμακευτικά προϊόντα, γούνες ή κρέας – παράγονται σε σκληρά περιβαλλοντικά, εργασιακά και καταναλωτικά πρότυπα, και η χώρα θεωρεί ότι η ΕΕ οφείλει «να ανεβάσει το επίπεδο» ώστε να μπορέσει η χώρα να παραμείνει ανταγωνιστική. Ως εκ τούτου, βασική προτεραιότητα των Δανών στο θέμα του Brexit είναι να αποφευχθεί μια κατάσταση στην οποία βρετανικές εταιρείες θα είναι σε θέση να παρακάμψουν τους κανονισμούς της ΕΕ, αλλά να διατηρηθεί μία καλή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, με τιμές χαμηλότερες για τα δανέζικα προϊόντα.
Εσθονία
Προτεραιότητες: Ανοικτό εμπόριο για τις επιχειρήσεις της Εσθονίας με έδρα το Λονδίνο, άμυνα
Σύμφωνα με την Εσθονή ευρωβουλευτή Κάγια Καλάς, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναν φίλο στην Εσθονία, μια χώρα που θα συμπαραταχθεί με τους Βρετανούς στις συζητήσεις της ΕΕ σχετικά με τη ρύθμιση των επιχειρήσεων και της πολιτικής της εσωτερικής αγοράς. Εσθονοί θέλουν μια λειτουργική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αν μη τι άλλο λόγω του αριθμού των εσθονικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Transferwise, η οποία έχει πλέον εκτεταμένες δραστηριότητες στο Λονδίνο.
Η Εσθονία επίσης, έχει στο έδαφός της πολλούς Βρετανούς στρατιώτες, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Οι Εσθονοί θα θελήσουν να παραμείνει αυτός ο αριθμός των στρατιωτών όσο το δυνατόν περισσότερο, σε μια περίοδο μάλιστα αυξανόμενων εντάσεων με τη Μόσχα.
Φινλανδία
Προτεραιότητες: η ενότητα της ΕΕ
Όπως πολλοί από τους ευρωπαίους βόρειους γείτονές της, η φινλανδική κυβέρνηση δεν επιθυμεί ιδιαίτερα την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ένας παραδοσιακός σύμμαχος στην ελεύθερη αγορά συναλλαγών, η Βρετανία είναι επίσης ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος. Στο γύρισμα του αιώνα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός των φινλανδικών εξαγωγών, κυρίως για το χαρτί και το πετρέλαιο. Τώρα βρίσκεται έκτη στη λίστα, και η Φινλανδία εξάγει τόσο στην Κίνα όσο και στη Βρετανία. Αυτό που επιθυμούμε πάνω από όλα, δήλωσε φινλανδός αξιωματούχος, είναι η ενότητα στους κόλπους της Ευρώπης των 27.
Γαλλία
Αποφυγή «μολύνσεων», κανονιστικού ανταγωνισμού, διατήρηση των δομών της ΕΕ
Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε η Γαλλία θα υπερασπιστεί τα «συστημικά» συμφέροντα στις συνομιλίες για το Brexit. Αυτό σημαίνει την αποφυγή τυχόν διάλυσης του ευρωπαϊκού συστήματος ή «μετάδοσης» του Brexit σε άλλες χώρες.
Η Γαλλία έχει επίσης επικεντρωθεί στο μέλλον των ευρωπαίων κατασκευαστών, όπως η Airbus, όπου «το σύνολο του οικονομικού μοντέλου βασίζεται στην πιο πλήρη ρευστότητα των σύνθετων υλικών από ποτέ». Το θέμα της αλιείας είναι επίσης θέμα που ανησυχεί τους Γάλλους.
Γερμανία
Προτεραιότητες: Η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς
Η γερμανική θέση συνοψίζεται με λίγα λόγια: «Μην περιμένετε επιλεκτικές διαπραγματεύσεις» (“Keine Rosinenpickerei”). Η Μέρκελ αναφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο για πρώτη φορά σε ομιλία της αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποχώρηση της χώρας, και τόσο η καγκελάριος όσο και οι ανώτεροι αξιωματούχοι της έχουν φροντίσει να το επαναλαμβάνουν από τότε με κάθε ευκαιρία. «Αν αποδειχθεί ότι είναι δυνατόν [για το Ηνωμένο Βασίλειο] για να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε η ενιαία αγορά ως τέτοια θα τεθεί πολύ γρήγορα σε κίνδυνο … γιατί κάθε χώρα θα θέλει να διαπραγματεύεται επιλεκτικά», είπε η Μέρκελ στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων τον Ιανουάριο.
Απέναντι στις κομματικές γραμμές του Βερολίνου υπάρχει μια ισχυρή αντίδραση ενάντια σε αυτό που αξιωματούχοι αξιολογούν ως βρετανικές απαιτήσεις για να αποκομίσουν τα οφέλη από την διακίνηση των υπηρεσιών, των αγαθών, των κεφαλαίων της ΕΕ, αλλά και καταργώντας την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος του Βερολίνου είναι ότι πιθανόν και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορεί να αντιγράψουν τους Βρετανούς και να αρχίσουν να απαιτούν ειδικές συμφωνίες, από ότι οι επιπτώσεις ενός «σκληρού Brexit» στη γερμανική οικονομία.
Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Βρετανία θα βρεθεί σε δεινή θέση μετά την αποχώρηση της από ό,τι η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η ΕΕ των 27 με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία είναι ένας εμπορικός γίγαντας, όπως οι ΗΠΑ ή η Κίνα», δήλωσε γερμανός διπλωμάτης.
Ουγγαρία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, η χρηματοδότηση από την ΕΕ
Η Ουγγαρία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους της Βρετανίας μεταξύ των 27.
Όπως έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα Ούγγροι αξιωματούχοι, η Βουδαπέστη προτιμά ένα «μαλακό διαζύγιο», απορρίπτοντας την λογική της τιμωρίας. Εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση των Βρετανών, αν και το συμφέρον της Ουγγαρίας είναι η παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ουγγαρίας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ούγγρων πολιτών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βρεθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα ανανεώσει «αυτόματα» τις άδειες παραμονής των Ούγγρων υπηκόων στη Βρετανία, μετά το Brexit.
Ιρλανδία
Προτεραιότητες: Η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, η διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης
Στόχος του Δουβλίνου είναι η διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και η αποφυγή ενδεχόμενης καταστροφής του εμπορίου μεταξύ της οικονομίας των δύο χωρών, τα μεγέθη της οποίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα μπορούσε να καταστεί αποσταθεροποιητικός παράγοντας..
Οι κάτοικοι του Βορρά οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν είτε την ιρλανδική, είτε τη βρετανική υπηκοότητα. Θέλουν να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν επιπτώσεις στους Ιρλανδούς πολίτες.
Το Δουβλίνο έχει αναλάβει έναν διπλωματικό αγώνα εν όψει των διαπραγματεύσεων του Brexit στέλνοντας αντιπροσωπείες σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, παρά τις στενές σχέσεις με τη Βρετανία, το Δουβλίνο παραμένει στο πλευρό της ΕΕ.
Ιταλία
Προτεραιότητες: Δικαιώματα των πολιτών, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, προϋπολογισμός της ΕΕ, το μέλλον των οργάνων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο
«Κύριο μέλημα της Ρώμης είναι τα δικαιώματα των πολιτών». Αυτό κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι στη συνάντηση που είχε με την Μέι τον Φεβρουάριο στο Λονδίνο. Σημαντικές είναι και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε μια επιθετική βρετανική δημοσιονομική πολιτική, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος περιέγραψε τις προτεραιότητες της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το μέλλον των οργανισμών της ΕΕ που εδράζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, τον οποίο ελπίζει να φιλοξενήσει το Μιλάνο μετά το Brexit.
Λετονία
Προτεραιότητες: Εμπόριο, Δικαιώματα των πολιτών, χρηματοδότηση της ΕΕ
Η Λετονία ανησυχεί κυρίως για τη διατήρηση εμπορικών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριζε ενεργά τις φιλελεύθερες αξίες στην αγορά. Μετά την οικονομική κρίση της ΕΕ το 2008, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις πιο δραστήριες χώρες στην ΕΕ, συνέβαλε στην ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, διατείνονται αξιωματούχοι της χώρας. Μεριμνούν επίσης και για τους 80.000 Λετονούς που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το Ταμείο Συνοχής, καθώς η χώρα είναι αποδέκτης μεγάλων χρηματοδοτικών κεφαλαίων, τα οποία φυσικά δεν θέλει να δει να μειώνονται.
Λιθουανία
Προτεραιότητες: χρηματοδότηση, ιδίως των ταμείων συνοχής, δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ
Τα ζητήματα που διακυβεύονται για τη Λιθουανία είναι τα δικαιώματα των πολιτών τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οικονομικά της ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια και η άμυνα, όπως τα περιέγραψε ανώτερος διπλωμάτης από τη χώρα της Βαλτικής στις Βρυξέλλες.
Η χώρα έχει περίπου 200.000 πολίτες (οκτώ τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού) που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου, επιθυμεί να διατηρήσει τη συνεργασία που έχει με το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την άμυνα.
Λουξεμβούργο
Προτεραιότητες: Να διατηρηθεί ως οικονομικό κέντρο
Το Λουξεμβούργο θέλει ένα κομμάτι από την πίτα των βρετανικών επιχειρήσεων μετά το Βrexit και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να παίζει με τους ρυθμιστικούς κανόνες, έτσι ώστε οι δικές του εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Η μικρή αυτή χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση της ευρωζώνης για τη διεθνή διαχείριση της περιουσίας των ιδιωτικών τραπεζών, διαθέτοντας πάνω από 400 δισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία.
Μάλτα
Προτεραιότητες: η ενότητα της Ευρώπης των 27, αξιοποίηση στο έπακρο των ευκαιριών του Brexit
Ως μέλος της Κοινοπολιτείας και πρώην αποικία, η Μάλτα έχει μακρά ιστορία με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αντανακλάται στο γεγονός ότι η αγγλική γλώσσα ομιλείται ευρέως. Υπάρχει ισχυρή πολιτιστική συγγένεια με τη Βρετανία, αν και οι Μαλτέζοι βλέπουν μία ευκαιρία στο Brexit. Με δεδομένο το κλίμα και τη γλώσσα, η Μάλτα είναι σε θέση να «αρπάζει» τις επιχειρήσεις από το Λονδίνο, ειδικά τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες που θα χρειασθεί να ανοίξουν θυγατρικές στο εσωτερικό της ΕΕ.
Είναι μια ιστορική ειρωνεία, αλλά και θλιβερή διαδικασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η χώρα που υποστήριζε έντονα την ένταξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ολλανδία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, εμπορικός προϋπολογισμός της ΕΕ
Αν και η Ολλανδία αυτή την εποχή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προτεραιότητά της παραμένει η προστασία των πολιτών καθώς και το εμπόριό της, δεδομένου ότι η Ολλανδία έχει το υψηλότερο επίπεδο εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο από όλες τις χώρες της ΕΕ εκτός από την Ιρλανδία.
Πολωνία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, η χρηματοδότηση της ΕΕ
Πολίτες και χρήματα, με αυτήν την σειρά ανησυχεί η Πολωνία για το Βrexit
Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι περισσότεροι από 800.000 Πολωνοί ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που τους καθιστά τη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών στη Βρετανία και τα πολωνικά την δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα. Αυτό δημιουργεί τεράστιο κίνητρο για την κυβέρνηση της Βαρσοβίας. Να προσέξει δηλαδή τους συμπατριώτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο – άνθρωποι που μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές στην Πολωνία, στέλνουν χρήματα πίσω στη χώρα και οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν οικογένειες στην Πολωνία. Ωστόσο, η Βαρσοβία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα έχει χωριστές συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με το θέμα.
Στη συνέχεια υπάρχει το χρήμα. Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, και πλέον ανησυχεί ότι μετά το Brexit ο προϋπολογισμός θα είναι σημαντικά μικρότερος. Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να έχει κάποια περιθώρια ελιγμών με την Πολωνία, χάρη στις ανησυχίες της χώρας για τη Ρωσία και το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως ένα μία από τις πλέον ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής όμως, η Βαρσοβία ευθυγραμμίζεται με την υπόλοιπη ΕΕ.
Πορτογαλία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, η άμυνα, η ασφάλεια, ο προϋπολογισμός της ΕΕ
Η Πορτογαλία είναι έντονα φιλοευρωπαϊκή όσο και ατλαντική. Ωστόσο η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, όπως προβλέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Στο θέμα του Brexit ευθυγραμμίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ έχει ήδη αναπτύξει στενές σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες του νότου. Έχει ανάγκη την Ευρώπη για την διακίνηση των πολιτών, την άμυνά της, και την ασφάλεια.
Ρουμανία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, η χρηματοδότηση της ΕΕ, καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ρουμανίας επικεντρώνεται στη διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει καμία διάκριση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ (ή μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου) κατά τη διάρκεια του διαζυγίου, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση επιθυμεί το ζήτημα των κεκτημένων δικαιωμάτων για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οικονομική τακτοποίηση να αντιμετωπιστούν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και μόνο μετά την επαρκή πρόοδο που θα σημειωθεί για τα ζητήματα αυτά.
Σλοβακία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, η χρηματοδότηση της ΕΕ
Η Σλοβακία έγινε είδηση το Σεπτέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δίνοντας συνέντευξη στους Financial Times είπε ότι η ΕΕ θα κάνει το Brexit «πολύ οδυνηρό». Το μήλον της έριδος στην περίπτωση αυτή, είναι τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία. Επί του παρόντος εκτιμάται ότι περίπου 75.000 Σλοβάκοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σλοβενία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Για την Λιουμπλιάνα, υπάρχει μια υπερισχύουσα προτεραιότητα – η εξασφάλιση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποπληρώσει τις οφειλές του.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της χώρας είναι να γίνει μία συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Σλοβενία έχει ευθυγραμμιστεί με το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, τη Γερμανία, και θα σταθεί στο πλευρό του Βερολίνου υπογραμμίζοντας τη σημασία της «μη κατακερματισμένης» ενιαίας αγοράς.
Ισπανία
Προτεραιότητες: Τα δικαιώματα των πολιτών, εμπορικές συμφωνίες, Γιβραλτάρ, Σκωτία
Σταθερά φιλοευρωπαϊκή χώρα, ο στόχος της Ισπανίας είναι η ΕΕ να ξεπεράσει το τραύμα του Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, που σημαίνει ότι η Μαδρίτη δεν θα σπάσει την διαπραγματευτική πειθαρχία των 27 κρατών-μελών. «Το πιο σημαντικό ενδιαφέρον τώρα είναι η ενότητα της Ευρώπης και η συνέχεια της διαδικασίας ολοκλήρωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην El País. Η Ισπανία όμως αποτελεί την μοναδική περίπτωση χώρας όπου σε αυτήν ζουν περισσότεροι Βρετανοί, παρά Ισπανοί στη Βρετανία. Επισήμως έχουν καταγραφεί περίπου 300.000 βρετανοί πολίτες, ενώ πάνω από 18 εκατ. Βρετανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ισπανία για διακοπές. Πρόκειται λοιπόν για «ζεστό χρήμα» που δεν θέλει να χάσει με τίποτα η Ισπανία. Επίσης, η Βρετανία αποτελεί τον τέταρτο σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ισπανίας, ενώ στη Βρετανία εδράζουν πολλές ισπανικές εταιρίες όπως η Banco Santander, η Telefónica και η Iberdrola. Εξάλλου, τα θέματα του Γιβραλτάρ και της Σκωτίας απασχολούν την Ισπανία. Η Ισπανία δεν θέλει να τεθεί καθόλου το θέμα του Γιβραλτάρ στις διαπραγματεύσεις του Brexit. Επιθυμεί επίσης, το θέμα με το βρετανικό υπερπόντιο αυτό έδαφος που βρίσκεται στο υπογάστριό της, να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο μεταξύ Λονδίνου και Μαδρίτης. Στην περίπτωση της Σκωτίας, προτεραιότητα της Ισπανίας είναι να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία ειδική μεταχείριση από την ΕΕ έτσι ώστε να μην ενθαρρυνθούν οι αυτονομιστές στην Καταλονία.
Σουηδία
Προτεραιότητες: Προϋπολογισμός της ΕΕ, ενότητα της ΕΕ
Η Στοκχόλμη έχει κάνει σαφές ότι το κόστος του Brexit δεν θα πέσει «στα κεφάλια των σουηδών φορολογουμένων». Η Σουηδία έχει εκφράσει την άποψη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να «αναλάβει τις συνέπειες » του Brexit, έτσι ώστε στον επόμενο προϋπολογισμό τα υπόλοιπα κράτη – μέλη να μην χρειασθεί να συνεισφέρουν περισσότερο ώστε να αντισταθμισθεί η απώλεια των βρετανικών «μετρητών». Δια στόματος υπουργού Οικονομικών, η Στοκχόλμη επιθυμεί ένα «όσο γίνεται πιο ήπιο Brexit» και τη συνέχιση των καλών σχέσεων με τον τέταρτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της. Παρότι όμως ιστορικά η Σουηδία αποτελεί στενό σύμμαχο του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα αφήσει τα οικονομικά της συμφέροντα να διαρρήξουν την ενότητα της ΕΕ. Μπορεί το Λονδίνο να ήλπιζε σε μία ειδική μεταχείριση από την Στοκχόλμη, η δεύτερη όμως έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα «βγει έξω» από την επίσημη γραμμή της ΕΕ.