Οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν στάθηκαν ικανές να αποδώσουν χθες μια ανακοίνωση για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου λένε από το πρωί σήμερα πως κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί μέσα στο σαββατοκύριακο. Ωστόσο, είναι προφανές πλέον ότι καθίσταται δύσκολη η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) εντός των επομένων ημερών ώστε να πάρει το “πράσινο φως” στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Είναι πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί να παραδεχθεί πως “Μάλτα γιοκ” (από τον τίτλο του ομώνυμου βιβλίου του Ζεράρ Ντε Βιλιέ) και να ελπίζει σε ένα έκτακτο Eurogroup τις επόμενες εβδομάδες.
Το σενάριο της 7ης Απριλίου αποδυναμώνεται μετά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι «η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup, αλλά σε ένα έκτακτο».
Συνεχίζονται και σήμερα 1 Απριλίου του 2017 οι εντατικές προσπάθειες κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές που υπάρχουν ακόμα στα εργασιακά και το ασφαλιστικό και οι οποίες φαίνεται να εμπόδισαν μια προκαταρκτική συμφωνία στο EuroWorking Group της Πέμπτης, που θα επέτρεπε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα θα υπάρξει πιθανότατα νέα τηλεδιάσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Στην κυβέρνηση κανείς δεν μιλά για ναυάγιο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά και με χιούμορ τα περί “τσακωμού Τσίπρα- Τσακαλώτου” που έγραψαν χθες Τα Νέα και αναπαρήγαγε ένα μεγάλο μέρος ιστοσελίδων.
Οι διαφωνίες με τους δανειστές
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ακόμα απόσταση στα θέματα της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, των ομαδικών απολύσεων και των αντισταθμιστικών μέτρων. Βασικά η διαφορά έγκειται στον χρόνο λήψης των μέτρων, καθώς το ΔΝΤ επιμένει να εφαρμοστούν στο σύνολό τους από το 2019, παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Brussels Group την προηγούμενη Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μία δόση, ενώ η κυβέρνηση θέλει να επεκταθεί χρονικά η περικοπή (τουλάχιστον σε δύο δόσεις, αρχής γενομένης από το 2020), η οποία επηρεάζει τουλάχιστον 900.000 συνταξιούχους.
Το πλήγμα για τους συνταξιούχους από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα είναι τεράστιο, αφού μεσοσταθμικά θα φτάσει το 20%.
Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ καθώς οι περικοπές θα αγγίξουν το 30% (!) και ακολουθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με 20% και του ΙΚΑ με απώλειες έως 5% στη βασική τους σύνταξη.
Το εγχείρημα τροποποιήσεων στο αρχικό προσύμφωνο έφερε στο προσκήνιο νέες απαιτήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ αναφορικά με την επαναφορά του λοκ άουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ζητήματα τα οποία θεωρητικά είχαν κλείσει στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών.
Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και κεντρικός στόχος παραμένει η προοπτική συμβιβασμού τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά και την οικονομία που έχει μπει σε τροχιά επιβράδυνσης και η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) να αποτελέσει γεγονός και όχι πρωταπριλιάτικο ψέμα.
Ηδη, όπως αναφέρει και το baninkgnews.gr, ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από ξένα funds που έχουν επενδύσει κεφάλαια στην Ελλάδα.
Οσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος και επιτείνεται η αβεβαιότητα, γεγονός που απομειώνει την αξία της επένδυσής τους.
Τη συνέχιση των εντατικών συνομιλιών επιβεβαιώνει και πηγή της Κομισιόν. Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή δήλωσε χθες ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος», οι συζητήσεις συνεχίζονται, είπε, σε διάφορα επίπεδα από τις έδρες των δύο πλευρών, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής.
Πάντως το σενάριο που προέβλεπε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου έχει αρχίσει και αποδυναμώνεται μετά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι «η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν θα ολοκληρωθεί στο επόμενο Eurogroup, αλλά σε ένα έκτακτο».
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν προτίθεται να στείλει εκ νέου την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα για το κλείσιμο του Staff Level Agreement, παρά μόνο εφόσον η συμφωνία είναι κλεισμένη και μένει να γραφτούν τα διαδικαστικά.