Επιχείρηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης βλέπουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από την κινητικότητα που αναπτύσσεται εσχάτως, με αφορμή τις συναντήσεις του προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς και, κυρίως, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αλλά και εκείνες του επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις του που διαθέτουν, όπως λέγεται, πολιτική ατζέντα.
Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό πρωτοσέλιδο της “Αυγής” με τίτλο “Σχέδιο αποσταθεροποίησης από το παλιό σύστημα”, που κάνει λόγο για “συμφωνητικό” ΜΗτσοτάκη- Γεννηματά για ανατροπή της κυβέρνησης, αναφέρεται στον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αλλά και του Γιάννη Στουρνάρα.
Η “Αυγή” συνδέει την κινητικότητα αυτή με τις εξεταστικές επιτροπές για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών, του Χρηματιστηρίου και της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση.
Ανάλογες επισημάνσεις έκαναν και στελέχη της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή συνεδρίαση, όπως έγινε γνωστό.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης κρατούν πάνω στο τραπέζι την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών εάν συνεχιστεί ο εκβιασμός, όπως λένε, των δανειστών και δη του ΔΝΤ σε θέματα όπως τα εργασιακά, όπου φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Με φόντο τα παραπάνω, την επόμενη Κυριακή συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- είτε επιτευχθεί συμφωνία είτε όχι- καθώς όπως αναφέρει στέλεχος του κόμματος «ο χρόνος βαραίνει». Ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως όλες οι τάσεις θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα τοποθετηθούν είτε για τα σκληρά μέτρα που θα περάσουν από τη Βουλή, είτε- στο χειρότερο σενάριο- τι γίνεται σε περίπτωση που η αξιολόγηση τραβήξει μέχρι το καλοκαίρι.
Κλίμα…εκλογικό μεταφέρει και το Βήμα της Κυριακής, αναφέροντας πως το συνταξιοδοτικό και οι απαιτήσεις των δανειστών κρίνουν εάν ο Αλέξης Τσίπρας προτιμήσει να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Στις Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και των Αν. Ελ το κλίμα είναι αναμφισβήτητα βαρύ δεδομένου ότι το πακέτο των μέτρων, παρά τα αντίμετρα, είναι μεγάλου πολιτικού κόστους, όμως το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να θεωρεί πως το μείζον πρόβλημά του δεν βρίσκεται στην ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή.
Εκείνο που προβληματίζει τον πρωθυπουργό είναι πως ακόμα κι αν κλείσει η αξιολόγηση και ψηφισθούν τα μέτρα, οι δανειστές και κυρίως Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει να μεταθέσουν τη συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές και προς το τέλος του προγράμματος (καλοκαίρι 2018), κάτι που αφήνει πολιτικά εκτεθειμένο τον πρωθυπουργό. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και σήμερα σε συνέντευξή του στο Έθνος, ο Αλέξης Τσίπρας θέτει ως προαπαιτούμενο μιας συνολικής συμφωνίας την έναρξη της συζήτησης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάτι που, προσώρας τουλάχιστον, αποκλείει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Το ερώτημα, φυσικά, είναι εάν η παρατηρούμενη κινητικότητα στο μέτωπο Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ- Γ. Στουρνάρας- εκσυγχρονιστές/ Κ. Σημίτης έχει πραγματικό υπόβαθρο και σχεδιασμό που να επιδιώκει, όντως, να ανατρέψει την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση καθώς σε μία τέτοια περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά ζωτικό πολιτικό χρόνο.
Επίσης, ακόμα και στο πιθανό, όντως, σενάριο διεξαγωγής εκλογών βασική παράμετρος αναδεικνύεται εάν η Φώφη Γεννηματά έχει όντως αποφασίσει να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια κυβέρνηση διμερή ή και τριμερή (με Ε.Κ), κάτι που είναι βέβαιο πως θα παρασύρει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ στα επικίνδυνα πολιτικά μονοπάτια της απαξίωσης όπως συνέβη από το 2012 έως το 2014. Βεβαίως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν -αυτό που αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα στη ΝΔ- ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκεντρώσει αυτοδυναμία και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να μετάσχουν σε μία κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του.