Εκτιμάται πως 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στο Λονδίνο, ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενώ στο Παρίσι, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 2.500.
Έτσι οι δήμαρχοι του Λονδίνου και του Παρισιού ανακοίνωσαν ένα νέο σύστημα για την παρακολούθηση των εκπομπών των οχημάτων στις πόλεις τους, με στόχο την καταπολέμηση των προβλημάτων ποιότητας του αέρα που ταλανίζουν τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι συσκευές παρακολούθησης των εκπομπών θα τοποθετηθούν στους δρόμους του Παρισιού και σε διάφορα είδη οχημάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το σχέδιο του Σαντίκ Καν και της Αν Ινταλγκό περιλαμβάνει ένα σύστημα που μετρά τις πραγματικές εκπομπές από τα αυτοκίνητα, δίνοντας στους οδηγούς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο ρυπαίνουν. Η βαθμολογία του κάθε αυτοκινήτου για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που παράγει, θα βασίζεται σε οδικές δοκιμές με τη χρήση ανάλυσης από το Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές.
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο σύστημα βαθμολόγησης που θα εφαρμόζει σε όλους τους πολίτες μας και θα τους επιτρέπει να γνωρίζουν τι εκπομπές προέρχονται από ποια οχήματα στην πραγματικότητα», δήλωσε η δήμαρχος του Παρισίου Αν Ινταλγκό, σε διεθνές συνέδριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με το Reuters.
«Αυτό το νέο σύστημα θα θέσει τέλος στα «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα και θα παρέχει στους κατοίκους του Λονδίνου και του Παρισίου μια ειλικρινή, ακριβή και ανεξάρτητη αξιολόγηση των εκπομπών των οχημάτων στο δρόμο μας», πρόσθεσε ο Καν.
Εξάλλου, η Σεούλ σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει παρόμοια παρακολούθηση ώστε να λάβει μία πιο αξιόπιστη εικόνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα.